röviden

– Tomi mi lesz a program után?

– Az új életed első napja.

– Tudod, hogy nem így értettem. Miket kell majd ennem? Nem akarok visszahízni.

Úgy 2012-ig szent meggyőződésem volt, hogy a „hagyma, csípős mehet bele?” és a bulikban a „hány éves vagy? Szerinted?” párbeszédeknél az életben nem fogok olyan beszélgetésekbe bonyolódni, mint amit többször fogok hallani, mint a már említett török kollégáktól és a bulikban a kötelezően lefutott ismerkedési szövegeknél.

De amióta nőkkel foglalkozom, rá kellett jönnöm hogy tévedtem, ugyanis a mi lesz velem a program után és a mit kell majd ennem, hogy ne hízzak vissza állandó jelleggel és következetesen tért vissza hozzám.

Mielőtt a dolgok mélyére ásnánk, nem árt, ha letisztázunk pár dolgot így az elején, és első körben mindjárt azt, hogy az egészséges életmód fenntartása és a jó alak megtartása elsősorban szemléletváltást követel meg tőlünk. Nem lehet egy életen át programokban gondolkodni. Nem tartható fenn az az állapot, hogy most végigcsinálok egy 60 vagy egy 90 napos programot, aztán kalap, kabát a fogason, és minden este telehányod a peaches n cream vagy az éppen aktuálisan felhájpolt szórakozóhely vécéjének ajtaját. Nem vezet semmi jóra a csirke-rizs betolása és ásványvízzel locsolása, majd miután elérted azt az alakot, amire vágytál, picsába a diétával felkiáltással megeszel minden szart, ami szembe jön veled, és még azt is ugye, amiért esetleg el kell kicsit kanyarodni.

Sokan csinálják ezt, sokan hiszik azt, hogy ezt megtehetik, mert majd úgyis leadom ugye, és ha a helyzet már tényleg kritikusan szar lesz, akkor sincs baj, mert majd jön a program, és megint jól fogok kinézni.

Előre szólok, hogy ez nem fog működni.

Vagy komolyan gondolod ezt az egészséges életmód cuccot, vagy inkább ne is erőltesd ezt a brokkolivonalat, mert csak halálra szopatod magad. És ha már szopatás, ezzel a lendülettel térjünk is vissza a lányokhoz és a jelenkor legnagyobb női problémájára, azaz hogy hogyan kell táplálkozni akkor, ha véget ért a programod.

Én erre mindig azt a példát szoktam mondani, hogy a tested a diéta előtt olyan, mint egy lakás, amiben kurva nagy a rendetlenség. De nem csak úgy kosz van, hanem úgy tisztességesen, ÁNTSZ-magasságokban rohadt nagy a rendetlenség. Mindenki tartott már házibulit a lakásában. Na ezt az állapotot szorozd meg 25-tel,  és akkor még mindig nem vagyunk ott.

Tehát ez a lakás a te tested kövéren, majd egyik nap úgy döntesz, hogy rendet raksz, mert eleged volt, te nem akarsz így tovább élni. Minél nagyobb a rendetlenség, a rendrakás annál hosszabb ideig fog tartani, és annál nehezebb lesz rendet rakni. De rendet raktál, gratulálok. Ott ülsz a szép, tiszta lakásodban, és az, hogy az a lakás a továbbiakban hogyan fog kinézni, csak rajtad múlik.

Az ember él, bevásárol, kicsomagol, leveszi a ruháit, kibont ezt-azt, ami nyilvánvalóan a rendetlenséghez vezető út első méterei, de ha nem hagyod, hogy megint elborítson mindent a káosz, akkor folyamatosan pakolgatnod kell, hogy a rakást rendben tartsd.

Hát ilyen ez az életmódisdi is.

Kupleráj volt, rendet raktál (lefogytál).

Pakolgattál, kibontottad a számláidat, hopp, ott egy boriték az asztalon, levetted a pulóvered, hopp, ott van a földön (szarul kajáltál).

De ha azonnal elpakolod, felveszed, ha újra felmosod a padlót, és el is mosogatsz, azaz figyelsz a rendre (edzések, alapvetően jó kaják), akkor minden rendben lesz, és nem lesz semmi baj.

Sokak fejében az a téves elképzelés él, hogy a diéta az valami íztelen mocsok, és a „normál” kajálás az az istenek ajándéka. Anyám szokta mindig azt mondani nekem, amikor diétázom, hogy Tomikám, miért nem eszel már valami normális kaját, aztán az arcom elé tol egy baszom nagy kürtőskalácsot, mert ugye a normális kaja ott kezdődik, ami minimum tocsog a zsírban és fürdik a cukorban.

Én persze mindent megértek.

Megértem, hogy az édesség az egy jó dolog. Megértem, hogy az alkohol egy nagyon jó dolog, és nincs is jobb annál, mint amikor beülsz a Burger Kingbe, és kajálsz egy tényleg mocskosul rohadt jót. Ezek kellenek is néha, örömöt is okoznak, ezt is aláírom, de az semmiképpen sem lehetséges, hogy ezek az örömök mindennaposak legyenek, mert mindennek ára van, és az árcédula ott lesz a hasadon, a kihízott arcodon, és egy idő után a narancslével sem kell majd bajlódnod, mert ott lesz a combodon.

Ezt eddig minden életmódbohóc leírta már, és minden magára valamit is adó oldalon találkozhattál már ezekkel a sorokkal. Itt szokott jönni az, hogy zöldség meg a gyümölcs, ne rántsál, hanem párolj, és figyelj a kalóriára, használj liszt helyett teljes kiőrlésű lisztet, meg cukor helyett eritritet.

Istenem, hogy ezek mekkora balfaszok.

Semmi kézzelfogható, csak a bebiflázott kreténségek. Semmi támpont, csak ismételgetik ugyanazokat a közhelyes marhaságokat, és hogy biztosra menjenek, ezen a ponton általában beszúrnak egy zöldalmát kajáló, iszonyat ellenszenves spinét is.

De nekünk nem zöldalma kell, meg konkrétumok nélküli fogalmatlanságok, hanem tudás kell és támpontok. Egyfajta útmutató, hogy konkrétan mit lehet enniük azoknak, akik meg kívánják tartani hosszabb távon is az alakjukat, mérleg-szexuálisok nyelvén szólva pedig megtartani a súlyukat.

Életmódváltás, szemléletváltás, tudatos élet. Az életmódváltásod megvolt, a szemléletváltásod remélhetőleg mostanra már meglett, de a tudatos élethez kéne némi tudás is. Na ezt a tudást fogod most megkapni a bejegyzés további részében.

Először is tudnod kell, hogy mik azok az ételek, amiket általánosságban úgy tudsz enni, hogy tudhatod, te most jó kaját eszel.

Egy ember EGÉSZSÉGES és folyamatosan fenntartható táplálkozása a következő tápanyagcsoportokra osztható: húsok, halak, gabonafélék, hüvelyesek, zöldségek, gyümölcsök, olajos magvak (omega-3), zsiradékok, folyadék, táplálékkiegészítők.

Na most én fogtam, és ezekben a csoportokban megkerestem a 7 legjobb tápértékkel bíró kaját. Első körben ismerkedjünk meg pár gondolat erejéig azokkal az ételekkel, amelyeket nyugodt szívvel ehetsz.

 

A LISTA

HÚSOK

 1. Csirkemellfilé – Alapkaja. Akkora alap, mint egy ház. Magas fehérje-, minimális zsír- és szénhidráttartalom. Ezzel röviden le is írtam, milyen értékek kellettek ahhoz, hogy egy húsféle felkerülhessen erre a listára.
 2. Pulykamell – Egyes vélemények szerint nagyobb prezident, mint a csirkemellfilé, mindenesetre ezt a tápanyagtartalma nem támasztja alá. 6 grammos zsírtartalma soknak mondható, de kiemelkedően magas fehérje- és 0 grammos szénhidrátértéke behúzták a pulykamellfilét a legnagyobbak közé.
 3. Marhahús – Ha a csirkemell az atya, a pulyka a fiú, akkor a marhahús a szentlélek. A marhahús kiváló fehérje-, vas- és B-vitamin-forrás. A marhahúson belül 3 fajtát különböztetünk meg. Ezek a bélszín, a felsál és a hátszín. Ezek a legsoványabb, legtöbb fehérjét tartalmazó részei a marhának, ezeket vegyétek, pénztárcafüggően.

Most leírhatnám még, hogy a marhahús természetes kreatinforrás, amely a formát adó izomépítést szolgálja, de a kreatin szó hallatán az összes nő eldobná a monitort vagy a telefont ijedtében. Az is két évtizedbe telt, hogy a fehérjeport elfogadták, így most nem kezdenék felesleges hadjáratba a kreatin természetes és pozitív hatásai mellett érvelve.

A marhahúst elkészíteni úgy, hogy puha maradjon, na ehhez kell tudomány, meg persze idő. Párolni kell, pácolni kell esetenként 8-10 órákat is, szóval nagyon szemét egy hús ez, de hát az értékei miatt itt van a helye.

 1. Szarvas – Nem tudom, ki hogy van vele, de nekem a szarvasról mindig az ugrik be, hogy éjszaka elütik őket egy kocsival. Félek, ennél többet nem tudok róluk elmondani azonkívül, hogy természetesen sovány hús, és kiváló tápanyagértékei miatt lehet ezen a listán. Nem olcsó, talán ezért nem annyira elterjedt. Sőt biztos, hogy ezért.
 2. Vadnyúl – Valami elképesztően kiváló húsról beszélünk akkor, ha a nyúlhúsra terelődik a téma. Magas a fehérje- és az aminosav-tartalma, tele van vitaminnal, ennek köszönhetően a hasznos tápanyagokból a lehető legtöbb jut belőle a szervezetbe, és azt például szerintem csak kevesen tudják, hogy a nyúlhús esszenciális aminosav-hasznosítása például 30 százalékkal jobb a csirkehúsénál. Hogy ez mit jelent emberi nyelven? Kurva jó húst. Egyétek, amikor csak tudjátok.

(Kérlek, ne gyertek azzal, hogy nem esztek nyulat, mert az milyen aranyos.)

 1. Fácán – A fácánhús csak kevéssel marad le a csirkemell mögött, ellenben agyonveri a pulykamellfilét. Akkor miért került csak a lista hatodik helyére? Te mikor láttál utoljára fácánt a hentesnél? Vagy kérdezem máshogy. Mikor gondoltál arra, hogy ejjj, de jó lenne egy kis fácánt csinálni ebédre. Nem lehet kapni, vagy csak alig, de ettől függetlenül tisztelni kell a fácánhúst, ezt nem árt tudni.
 2. Békacomb – Ha a békacomb mutatóit nézzük, nem a hetedik helyen kéne lennie, de most őszintén. Ki fog békacombot enni? Rohadtul senki. De annyira jók az értékei, hogy nem hagyhattam le a listáról. Ha egy étteremben vagy, és békacombot látsz az étlapon, ezt válaszd.

A listára simán felfért volna a strucc és az emu is, de ezeket meg aztán végkép nem árulja senki.

 

HALAK

 1. Lazac – A legegészségesebb halfajta, de ami az igazi felső osztályhoz sorolja, az az omega-3 és rendkívül magas ásványianyag- és vitamintartalma. A lazacot belengi egyfajta királyi légkör, és ez nem véletlen. Magas ára ellenére, egyetlen étrendből sem hiányozhat, mivel a magas ár bőven kárpótolja a fogyasztóját hosszan tartó, örök élettel. A FÜSTÖLT LAZAC NEM JÓ!!! Ne kérdezd meg, hogy miért nem, bár úgy is tudom, hogy meg fogod. Iszonyat magas a sótartalma, és az elkészítése során rendkívüli hanyatláson megy keresztül. De mondom egyszerűbben. A füstölt lazac olyan, mint a rántott csirkemellfilé. Tehát gazemberség.
 2. Nyelvhal – Imádom. Szerintem az egyik legfinomabb hal, de főleg, ha borsos-mustáros fűszerkeverékkel van megcsinálva. Egyébként meg a szokásos. Magas fehérje-, minimális zsír- és ch-tartalom.
 3. Barramundi – A barramundi húsának kiemelkedően magas az omega-3 zsírsavtartalma, amely megközelíti a lazac értékeit, a tőkehalhoz képest pedig 3,5-szeres mennyiségnek felel meg.
 4. Tőkehal – A tőkehal hasonló tulajdonságokkal bír, mint a lazac, csak sokkal szerencsétlenebb értékekkel. A tőkehalról mindig az a gyerek jut eszembe, akibe kevesebb tehetség és genetikai rátermettség szorult, mint a testvérébe. Ezért a tőkehal egész evolúciós jelenléte kompenzáció, és soha nem lesz képes kitörni a másik, jelen esetben a lazac árnyékából.
 5. Hekk – Balatoni nyarak. Alap, hogy mindenkinek ez ugrik be. A franc se gondolta volna, hogy a parti büfékben egészséges kaját is lehet kapni, nemcsak a lángost meg a sok szart. A balatoni hekk természetesen kuka, mivel 20 liter napraforgóolajban sütik ki.
 6. Tonhal – 10 nőből 7 utálja a halat, számomra felfoghatatlan és megmagyarázhatatlan okokból. Tényleg nem értem. Irreálisan sok nő nem szereti a halat. Erre majd azért egyszer kíváncsi lennék, hogy miért, mindenestre a tonhal talán az egyetlen olyan halfajta, amit még az is megeszik, aki nem szereti a halat. Mert bizony megeszitek, ha erre van szükség, márpedig most erre lesz szükség.

Ne erőltessétek a konzerv tonhalat. Azt főleg ne, amelyik olajban ázik, de a sós leves tonhal sem akkora okosság, bár ha úgy alakul, tolhatjátok, de csak végszükség esetén.

 1. Pisztráng – A szokásos sztori. Remek tápértékek, magas omega-3 és vitamintartalom. Egyébként egy rohadt unalmas hal.

+1 Tilápia – A tilápia értékeit tekintve mindenképpen helye lenne a top 7-ben, azonban nem árt, ha tudjátok, hogy a      tilápia egy szarevő hal. Megy a tilápia a tengerek alján, és a többi hal ürülékét eszi meg, ezzel táplálkozik. Gondoltam, mondom.

+2 Pangasius – Olyan körülmények között tenyésztik, amikbe jobb nem belegondolni, nem véletlenül ilyen olcsó. A vám és a rév tipikus esete. Ehetitek nyugodtan, de akiben csak egy kicsi lelkiismeret szorul, az nem fogja megenni. Nézzetek utána YouTube-on, hogyan tenyésztik.

 

KÖRETEK

 1. Rizs. Jázmin, basmati, barna, puffasztott.

Sima párolt rizs az alap, nem kell semmi flanc. A jázmin rizs is okés, a nők különösen szeretik a jázmin rizst, gondolom, a neve miatt. A barna rizs a legjobb, de ennél undorítobbat én akkor ettem utoljára, amikor barna rizst ettem.

Puffasztott rizs vagy puffasztott búza csak reggel.

 1. Édesburgonya (jamgyökér, tehát nem krumpli). Az édesburgonya a legjobb rossz, vagy a legrosszabb jó. Döntse el mindenki, melyik szimpatikusabb, és ennek megfelelően tegye el az édesburgonyát a lelke megfelelő fiókjába.
 2. Párolt zöldségköret

Kelbimbó, brokkoli, padlizsán, cukkini, ceruzabab, karfiol, gomba, cékla, káposzta, répa, karalábé, spenót!!!, sóska, vargánya, spárga, zöldbab

A lista szabadon bővíthető emberi keretek között. A cukorrépát kérlek, ne párold.

 1. Quinoa – Az inkák ősi aranya. Így nevezik a quinoát, ami a legtöbb ember számára semmit nem mond, pedig alacsony a kalóriaértéke, lúgosít és gluténmentes, valamint magas a C-, D- és E-vitamin-tartalma. Fantasztikus egy cucc ez. Aki teheti, ezt egye köretként, amikor csak teheti. Azért nem az első helyre tettem, mert kevesen ismerik, és nehéz beszerezni.
 2. Bulgur.
 3. Amaránt. Király neve van.
 4. Köles

 

GYÜMÖLCSÖK

Kizárólag a második étkezésig lehet gyümölcsöt enni. Szóval ha te este még gyümölcsöt eszel, akkor nyugodtan rendelj ki egy pizzát is mellé, nem fogod kevésbé elcseszni azzal sem a diétádat, nem kell aggódni. Nem megyek bele mélyebben, már írtam erről külön egy bejegyzést, a lényeg a gyümölcscukor és a fruktóztartalom. De mondom érthetőbben.

A gyümölcs cukros víz, vitamintartalommal. Amelyik életmódoldal, dietetikus, vagy önmagát felkent táplálkozási tanácsadó gyümölcsöt ajánl a második étkezés után, az egy balfasz, és ennek megfelelően kezeljétek.

Szívem szerint egy az egyben kihagynám a gyümölcsöket a listáról, de egyfelől fogyasztható a délelőtti órákig, másfelől a nők durván imádják, és ez persze nem véletlen. Érzik benne a cukrot.

 1. Alma, zöldalma.
 2. Grépfrút – Ha a lazac a király, akkor ez a hercegnő. Nem tudom, valahogy ez az érzésem a grépfrúttal kapcsolatban. Olyan tipikus női gyümölcs. Alacsony energia- és cukortartalma alap, és tele van vitaminnal. Az összes divatblogger pózer picsa ezt kajálja.
 3. Narancs – Kevés dologról ugrik be olyan egyértelműen a C-vitamin a citrom mellett persze, mint a narancsról. Mondjuk ez nagyban köszönhető a Hohes C-nek, amit én konkrétan betiltanék a francba, már csak a cukortartalmát elnézve is.

A legrosszabb, amit tehettek magatokkal, ha kikértek egy pohár frissen facsart narancslét még akkor is, de főleg akkor, ha azt ott előttetek facsarják ki narancsból. Egy pohárban 3-4 narancs leve van, magyarul 3-4 narancs cukortartalma. Iszonyat sok.

 1. Málna – Hatásos másnaposság ellen (nem vicc) és antibiotikumkúra után, mivel segít visszaállítani a bélflórákat a szervezetben. Nyilván vitamin is van meg a szokásos egészséges cucc.
 2. Eper – A mai napig nem tudok dönteni, hogy málna- vagy eperfagyit kérjek a fagyizóban, ha mindkettőből van. Ilyenkor akkora a nyomás, hogy egyiket sem kérem, és behúzok egy sztracsatellát.
 3. Kivi – Túróval elkeverve mindenkit megaláz.
 4. Citrom – A citrom az Isten. Az első helyre kellett volna tennem, de én most már nem szerkesztgetem át a listát. Ő az első, ő a legnagyobb.

+1 Ananász – Szeretik a nők. Ahhoz nem elég jó, hogy felkerüljön a listára, de ahhoz igen, hogy majdnem felkerüljön rá. Tényleg rohadtul szeretik a nők, hát egyék. De ne sokat. Bár a nők a Nissan Micrát is szeretik, szóval nem biztos hogy irányadó az, amit a nők szeretnek. Mindegy, feltettem a listára, csak hogy ne legyek már akkora geci, hogy nem.

 

OLAJOS MAGVAK

Szív- és érrendszeri védelem, gyulladáscsökkentő hatás, zsíranyagcsere-fokozó hatás és esszenciális zsír beviteli forrás. Ezekkel a tulajdonságokkal rendelkeznek az olajos magvak, azonban nagyon okosan a fogyasztásukkal, mert 10 deka ezekből a magvakból, ami egy tenyérnyi adagot jelent, abban 600-650 kalória van.

 1. Mandula
 2. Dió
 3. Mogyoró

A nőknek kötelezően enniük kell. Királyul hat a hormonháztartásukra.

 

ZSIRADÉKOK

Átlagban 850 kalória 100 ml-ben, csak mondom.

 1. Lenmagolaj – Hatalmas alap. 1 evőkanál mindennap.
 2. Kókuszolaj – Elterjedőben, és nem véletlenül. Aki tudja, szerezze be.

 

MINDENKI MÁS

Zabpehely, tojás és túró is. Tejtermékekkel okosan ám, ne sokat, mert mire feleszmélsz, jön a laktózintolerancia.

Ezekből az ételekből fog tehát összeállni az úgynevezett szintentartó táplálkozásod. Jól látod, olyan, mintha diétáznod kéne megint, de ahogyan a lakásos példa is mutatja: vagy folyamatosan rendet tartasz, vagy megint kupleráj lesz. Jobb lesz, ha hozzászoktatod magad ezekhez az ételekhez, mert ha szintet akarsz tartani, akkor ezeket kell enned, de persze nem mindig, és itt jön a dolog érdekes része.

Ha valaki elér egy szintet, azt azért érhette el, mert megdolgozott érte, márpedig amiért megdolgoztál, és ha azzal nem foglalkozol, akkor előbb-utóbb el is fogod veszíteni azt, a veszteség dinamikája pedig csak a hedonizmusod mértékével lesz egyenértékű. Magyarul ha tartani akarod a király új testedet, akkor azzal foglalkoznod kell. Figyelned kell a bevitt kaják minőségére, és a testedet ugyanúgy edzened kell továbbra is.

A szintentartás annyival jobb, mint a program alatti diéta, hogy itt bizony befigyelhet pár szarabb kaja is, ami tényleg tök simán belefér, HA – és itt ezt a HA szót nem győzőm eléggé kiemelni –, ha egy-egy szar kajálást követően továbbra is a LISTÁBAN felsorolt ételeket eszed, és persze a heti 4 edzésről se feledkezzünk meg, ami ugye, mondanom sem kell, szintén hatalmas alap.

Na ez az életmódváltás, drágáim, amikor kontroll alatt tartva magad egy egész rohadt életen át odafigyelsz magadra, és tudod, hogy mit szabad enned és mit nem.

 

A beosztás

Konkretizáljuk le egy kicsit még jobban a dolgot.

Döntsd el, hogy a szar kajákat hogyan és milyen formában illeszted be az életmódváltott életedbe. Mert itt messze nem arról van szó, hogy soha nem lehetne szar kajákat enni, hanem arról, hogy a szar kajákat mikor és milyen rendszerességgel eszed meg.

A szarkaja-bevitelnek nyilván van egy felső limitje is, amit ha túllépsz, akkor hízni fogsz, edzések ide, a listából kajálás oda.

 

A limitek

Számoljunk egy hétre. Számoljunk egy hétre a szar kajálások számát, és hogy annak milyen következményei lesznek, illetve hogy miket kell megtenned, hogy kiballanszáld a félrekajálásaidat.

Minden esetben arról van szó, hogy a félrekajálásod számai mellett az étkezéseid a listából történnek, és hetente négyszer lejársz edzeni.

0 – Ez a legoptimálisabb állapot. Ha nem eszel félre, a listából kajálsz, és mellette hetente négyszer lemész edzeni, akkor nagyon sokáig, de mondhatnám azt is, hogy örökre megtartod az alakod, de nemcsak hogy megtartod, hanem hétről hétre, hónapról hónapra egyre jobb leszel.

1-3 – Egy-két félrekajálás egy héten még teljesen simán belefér.

4-5 – Na itt kezdődnek a problémák. Azért kezdődnek itt, mert igazából az 5 a határszámunk. Az 5 félrekajálás a limitünk legfelső határa egy héten, amikor a listából kajálás és a heti 4 edzés még ballanszban képes tartani a testet.

És itt meg is érkeztünk a probléma valódi gyökeréhez, mert az 5 félrekajálás egy héten ugyan még belefér, de ez már van olyan nagy szám, hogy az ember hajlamos átbillenni. Az 5 félrekajálás ahhoz kevés, hogy újra elkezdjél hízni, de ahhoz már pont sok, hogy az agyad kapjon annyi ingert, hogy a hatodikat is megedd.

6-10 – Márpedig ha a hatodikat is megeszed, akkor ezzel jó eséllyel elindítasz egy lavinát a fejedben, és a lavinák sajátos tulajdonsága, hogy begyorsul, és egyre nagyobb lesz. A 6 félrekajálás már az az inger, ami az agyadnak már túl sok. Mert az agy nemcsak ingereket küld, hanem fogadja is azokat. Cukor, szénhidrát, ízek, a szar kajákat azért érezzük jónak, mert olyan jeleket küldenek az agynak, amely az örömforrásközpontot stimulálja, márpedig ami az agyunkban a kelleténél többször okoz örömöt, arra hajlamosak vagyunk teljesen rákattanni. A cukor egy drog. A finomított szénhidrát drog, márpedig ha egy drogot a kelleténél többször tolunk magunkba, akkor bizony kialakul a függőség, és ezek a függőségek minden esetben a parttalan zabálásokba fognak torkollani.

Még csak ez az egy kaja, ez még belefér, aztán már a következő is, aztán így szépen lassan elengeded, hogy majd jön a következő program, amivel majd rendbe teszed magad, de erről már beszéltem, nem írom le még egyszer.

 

ÖSSZEGZÉS

 • Egyél a listából.
 • Heti 4 edzés.
 • Hetente 7 nap van, naponta 5x étkezünk, ez 35 étkezés egy héten. A félrekajálások száma ne haladja meg az ötöt, tehát a heti 35 étkezésedből 5 lehet maximálisan a félrekajálások száma.
 • Ez nem azt jelenti, hogy ezt a számot minden héten ki kell maxolni. Törekedj a 3 vagy annál kevesebb félrekajálásra egy héten.
 • Az alkoholfogyasztás is félrekajálásnak számít.
 • A diétás desszertek is félrekajálásnak számítanak, és kurvára ne kapaszkodj abba, hogy annak minden összetevője diétás, mert nem ez számít. Az összes diétás édességnek magas a kalóriaértéke.
 • Figyelj a kalóriabevitelre. Egy átlagos nő alap kalóriaigénye 1500 kalória körül mozog, edzésnapokon ez a szám felmehet 1800–2000-re. Egyszerűsítsük le. Edzésnapokon a listából kiválasztott ételekből 1800 kalóriát vigyél be, pihenőnapokon 1500 kalóriát.

Ha nem akarsz szarakodni a listával meg számolgatásokkal, rendelj kaját a kajakiszállító cégemtől, a LifeTILT FOOD-tól. Erre lett kitalálva.