röviden

Kicsit kizökkent a blog. Bocs mindenkitől, de egyszerűen nem tudtam volna másról írni tegnap.

 

Elmesélek egy sztorit, amiből talán megértitek, miért érintettek érzékenyen az események, és miért volt bennem ennyi indulat és érzelem. És akkor ezzel le is zárnám ezt a témát.

Szilveszter éjszakáján került sor a következő jelenetre. A sors fintora, hogy pont a Nyugati pályaudvarnál történt. Két haverommal volt megbeszélve találkozó. Este 22.00 a Nyugatinál, a nonstop bolt előtt. A két madár nyilván késett, így volt időm nézelődni. Néztem a miniszoknyás csajokat a –10 fokban, az elmebeteg fejeket, és a totális káoszt kihasználó leírhatatlan arcokat, akik épp a sárga Raiffeisen-ház ablakait célozták meg tűzijátékaikkal.

Tök rendben volt az egész, és akkor megláttam két nagyon szép kiscsajt, szoknyában, kabát nélkül, egy szál rövid ujjú felsőben. Nem lehettek többek 17-18 évesnél. Ahogy néztem őket, nem az ugrott be, hogy uuuuuu bazmeg, de jó csajok, hanem az, hogy nincs rajtuk kabát, és meg fognak fázni!!! Nem értettem, mi van, aztán leesett. Egész egyszerűen előjöttek belőlem az apai ösztönök. Az aggódás, hogy meg fognak fázni, és hogy semmi bajuk ne essen. 2 éve (múlt héten) még simán odamentem volna hozzájuk, és nyomtam volna a szar stílust, de most nem. Életemben először éreztem ennyire erősen ezt az apadolgot, a gondoskodást. 28 évesen. Hát igen, erre azért nem számítottam.

Megjött a két búza, és ezzel el is felejtettem az egészet. Egészen addig, amíg meg nem láttam a hírt három lány meghalt a West balkánban. Nabazmeg. Egyből beugrott az érzés. Ugyanazt éreztem, mint szilveszterkor. Ekkor még csak ledöbbentem, aztán amikor elkezdtek szállingózni az első beszámolók, majd megláttam ezt a képet, hát kurvaélet, az erős volt. Dühös lettem és elkeseredett. Éjjel 2-3 lehetett ekkortájt, nagy valószínűséggel a szülei még nem is tudtak az esetről. Nem hittem volna, hogy bennem ilyen érzések vannak, de kegyetlen apai dühöt éreztem. Hát ennyi. Nekem ugye nincs gyerekem, de ha lesz, én egész biztosan belepusztulok abba, ha történik velük valami.

A továbbiakban is a fő vonal a 64 napos edzésem lesz, aminek minden napjáról beszámolok, és hozzá minden segítséget megadok. De ha történik valami, ami megmozgatja a gondolataimat arról írni fogok.

3.nap…

Pssz, pssz ,kisköcsög . Fonákkal. Fonákkal baszod, nem érted ?

Ahogyan arra Santiago Segura is utal, a technika mindenekfelett. A mai nappal megkezdtem a futóedzéseket. Sokan nem tudják, de ha helyes technikával futsz, akkor akár 18-20%-os távnövekedést és mintegy 30%-kal megnövekedett kalóriaégetést tudsz elérni. Mielőtt végigmennénk a futás 9 pontján, kiemelném a legfontosabbat. SOHA NE DŐLJ ELŐRE.

A helyes futótechnika

A kar mozgási ereje legyen egyenesen arányos a láb erejével, tehát a karod kövesse a lábad gyorsaságát.

Megfelelő testtartás. Próbáljatok egyenes háttal futni (kondis hátedzések megvannak?). Minél jobban előredőlsz, az oxigént annál nehezebben fogod tudni felvenni.

A sebesség megöli az állóképességet, az állóképesség a sebességet. Ne váltogasd az edzésintenzitást, mert egyik sem fog menni. Ha izmot építesz, sebességi futás, ha fogyni akarsz, állóképességi.

Nyújtás edzés előtt. Futás után várj pár percet, amíg a szervezet kicsit megnyugszik, a vérnyomás normalizálódik.

Levegővétel, orron be, szájon ki. Hetekig esélytelen, hogy ne szájon át lélegezz, de törekedjetek az orron be, szájon ki módszerhez.

A láb első harmadán landoljunk, ne a sarkunkon.

A könyök 90 fokban, a karok kissé keresztben legyenek a mellkas előtt.

Ne erőlködj, maradj laza.

Futás előtt 1 órával ne egyél semmit.

+1 Vegyetek egy jó futócipőt. Ez alap. Ezen ne spóroljatok, tehát nem kínai fos meg Wink, meg fasz tudja még, milyen szarok vannak. Akinek még van 8 perce, annak itt egy szemléltető videó (fej 1:45-től). A világ legjobb edzést segítő programja a Runkeeper. Letölthető androidra innen és iPhonera nyilván iTunesról innen. Használjátok.

Pár szóban a napról. Rosszul aludtam, ezt leszögezhetjük. Többször felkeltem az éjjel, és nehezen tudtam visszaaludni. Mégsem érzem azt, hogy ne lennék kipihent. Az anyagcserém érezhetően felgyorsult, szinte érzem, ahogy áll át a testem egy másik ritmusra. Közeledik az a pont, amikor már nem a test irányítja az agyamat, stimulálva az éhségközpontot, hanem én irányítom és szabályozom azt. A test ekkortájt kezdi megtanulni, hogy jóval kevesebb kalóriát kap, de sokkal rendszeresebben, mint egészségtelen életünkben. Az anyagcsere felgyorsulása és a zsírlebontás folyamat az edzésekkel együtt most kezd majd csak igazán felpörögni. Lassan lehet elővenni a régi farmereket a ficakból. A miniszoknyákat még hagyjátok a szekrényben, túlzásokba nem kell esni. Erre majd 3 hét múlva visszatérünk.

Kicsit féltem a futástól, ugyanis megsaccolni sem tudom, milyen állapotban lehetek. Hónapok óta nem futottam. November óta szinte nem is lehetett, a folyamatos mínuszok miatt. –8, –14 fokokban meg lehetetlen futni. Megpróbáltam, de kb. 200 méter után feladtam, nem is egészséges, a futópadokat meg mindenki felejtse el. –5 fokig fussunk, az alatt maradjunk otthon Xboxozni.

A futás meglepően jól sikerült, különösebb holtpontok nélkül, bár a 4. km körül volt egy kis mélypont. Egy triatlonos csapat is futóedzést tartott, úgy mentek el mellettem, hogy azt hittem, szemből jönnek. Ami a számokat illeti. A Jászai Mari téri Rossmann, régebben Rotschild (szép magyar üzletek) elől kezdtem futni be a hídon, le a lépcsőn, szemben a gyrosossal, és úgy körbe a szigetet. A Runkeeper szerint 5,86 km, ezt 36.50 alatt, 487 kalóriát égetve sikerült megtennem. Meggyőződésem, hogy ez az eredmény a legszomorúbb dolog, ami az elmúlt pár hónapban történt velem, pedig novemberben volt egy randim, ahol azon kaptam magam, hogy a T-Mobile-ban fizetem be az internetszámlát.

Szeretném felhívni a figyelmet, 37 percet kellett futnom ahhoz, hogy ledolgozzak egy dupla sajtburgert a Burger Kingből. Egy Whopper szendvics 611 kcal, ugyanez menüben 1071 kcal. De erről majd később, hosszabban, külön posztban. Holnap váll- és tricepsznapos kondi lesz. Nem indulhat rosszul a holnap, hiszen a ma reggeli rozskenyér + két szelet pulykamellsonka helyett holnap már négy!!! szelettel dőzsölhetek.

Kb. hasonlóan jól fog esni…