röviden

Amikor kitaláltam hogy vegán leszek 30 napra minden olyan egyszerűnek tűnt. Van egy étrend oké, a vegánok nem esznek húst, kipróbálom. Kipróbálom már csak azért is, mert vannak bizonyos reflexszerű reakciók az életben, és ennek a reflexreakciónak egy ragyogó példája a vegán lét és úgy általában a vegánok.

Amikor egy tökre kívülálló laikus meghallja azt a szót hogy vegán, akkor jön egy ilyen ösztönös fú bazmeg érzés, amit pár héttel ezelőttig én is maximálisan átéreztem.

A társadalom azon része aki nem vegán, és úgy kb szarik is erre az egészre, azok a vegánokról azt gondolják, hogy minimum elmebetegek és teljességgel érthetetlen amit tesznek. Persze vannak azért ennél konszolidáltabb reakciók is, mint például hogy a veganizmus nagyon egészséges, mert mi más is lenne, ha egyszer állandóan csak növényeket esznek meg döbbenetes kelbimbókat. Ez az alap álláspont. Most ez lehet hogy sok vegánnak nem tetszik, nekem sem tetszik, hogy análisan inzultálják az SZFE-t, de attól még hogy nem tetszik, a laikusok ezt gondolják a vegánokról. Ehhez még hozzájön hogy szegény nyuszik meg jaj a csirkék, plusz környezetvédelem.

Ez eddig rendben is volna, de a problémám ott kezdődik, hogy

a veganizmus annál jóval több mint húsmentes táplálkozás, és én itt hibáztam nagyot, hogy univerzumából ragadtam ki egy részletet, és csak ezen kis részlet alapján akartam a veganizmust úgymond megérteni.

Ez olyan, mintha azt mondanám, hogy oké ateista vagyok, de 30 napra megpróbálom megérteni mit akarnak a katolikusok, és 1 évig  minden vasárnap elmegyek templomba. 

Elmegyek az első héten, a másodikon, elmegyek 3 hónapig, és miközben járogatok meg futom a kötelező protokolláris köröket nem értem, hogy ebben mi a jó. Nem értem, hogy emberek ezt miért csinálják, hogy ennek mégis mi értelme van. 

A hit az értelme. Az ideológia az értelme. A mögöttes keretrendszer és a történet az értelme, de elsősorban a már említett hit lenne itt a megoldás.

Hit nélkül a templombejárás üres és nevetséges, de ha mögéteszed az ideológiát akkor működik, akkor értelmet nyer. És Pontosan ugyanez az elv működik a vegánoknál is. Én most itt kőkemény 3 nap vegán lét után azt gondolom, hogy

a veganizmus is egy vallás, ami mögött ott van az az ideológia, amiért te úgy élsz, úgy táplálkozol, és azok szerint a szabályok szerint éled az életed, amit a vegánság képvisel.

Az állatok védelme, hogy nem viselsz semmilyen állati eredetű ruhát, hogy nem veszel olyan terméket amit állatokon teszteltek, hogy nincs szőrmekabátod. A vegánok jobb embernek képzelik magukat, emberségesebbeknek, és ha ehhez hozzávesszük a föld jövőjének és úgy általában a klímájának védelmét, akkor megértjük, hogy a vegánok miért ájulnak el saját maguk nagyszerűségétől.

A veganizmus egy vallás, egy nagy egész, egy ideológiai rendszer, aminek vagy minden elemét magadénak érzel és csinálod, vagy igazából teljesen értelmetlen az egész. Nem lehet csak a táplálkozás részét csinálni, mert a harmadik nap után nem fogod érteni, hogy ennek mégis mi a lófasz értelme van. Mondjuk lehet hogy te érted, de én három nap után már most biztosan nem.

Ma is ültem ott a falafel golyóim felett, ficakban a hummus tálam, néztem azt a rettenetes uborkás tálat mellette és azt gondoltam, hogy mi a francot csinálok. Miért nem lehet ehhez beverni egy bárányt? Igen. Egy bárány annyira adta volna magát hozzá, és itt most visszakanyarodnék a legelső bejegyzésemhez, amiben azt fejtegetem, hogy miért nem mehet a hal, amikor azzal tápanyagszinten semmi probléma nincsen.

Azért nem, mert a vegán vallás ezt nem engedi. Nem kell benne semmi racionalitást keresni, ahogyan a vallásban sincsen semmi racionalitás.

Letolom ezt a 30 napot nem arról van szó mert tényleg jó ez a növényi kajálás, de bármennyire is jó, ahhoz azért önmagában baromi kevés, hogy ezt évekig toljam. 

Pont erről beszélgettem a Renivel tegnap, hogy ő is kipróbálta a vegán étrendet és 3 hét után azt érezte, hogy de beverne egy staeket, vagy igazából bármit aminek hústartalma van. Pedig a Reni aztán tényleg hiteles ebben a táplálkozzunk helyesen, még wc papírt is a bio piacon vegyünk vonalon. 

Hit nélkül semminek nincs értelme.

Hit nélkül a vegán táplálkozás csak egy szimplán növényi eredetű táplálkozás amiben önmagában semmi izgalmas nincsen. Csapjuk hozzá az állatok védelme sztorit meg játszuk el a föld megmentőjét és máris ott a történet, amihez lehet kapcsolódni. 

Ha megfigyeljük, csak azok a diéták és edzésmódszerek tudtak nagy karriert befutni, ami mögött történet volt, vagy minimum egy ideológia. A paleolit az ősemberes röhejtől, a fegyencedzés pedig Paul Wade történetétől, aki a börtön évei alatt egy 5 m2-es cellában fejlesztette ki azt az edzésmódszert, amivel fantasztikus külsőt lehet elérni. Mondanom sem kell, hogy Paul Wade sosem létezett, de a történet ettől függetlenül működött, az embereket meg általában az igazság nem nagyon szokta érdekelni. 

A veganizmus egy remek sztori, és azon felül hogy egyébként egy tényleg működőképes táplálkozásnak tűnik megadja az embereknek azt, amire általában vágynak, hogy többnek gondolják magukat másoknál. 

A veganizmus mindig is a felsőközéposztály és az elit életmódja lesz, vagy ha úgy jobban tetszik egy újabb társadalmi jelzőtábla a kasztrendszerek forgatagában, hiszen a veganizmus olyan ideológiai szabályrendszert követel, amivel a tanulatlan prolik soha nem fognak tudni azonosulni, és igazából mindig is egy beképzelt faszságnak fogják tartani.  

Én azt gondolom ennek ellenére az elkövetkezendő években a vegánság mindent el fog söpörni és iszonyat nagy trend lesz. Nem azért mert hirtelen mindenki belépett a PETA-ba és sajnos azért sem mert varázsütésszerűen az emberek rájöttek, hogy a bolygónk haldoklik, hanem mert a laktóz és tejfehérje érzékenységre, ami több százmillió embert érint már most is, a vegán táplálkozás az egyik legjobb megoldás.  De emögött már semmi ideológia nem lesz. Csak az étrend, és hogy ne legyen panaszuk. 

Aztán persze ki tudja.

Lehet a föld megmentése tényleg a veganizmuson át vezet, mert a vegánság mögött mindig ott lesz a két legfontosabb sztori. Az állatok védelme és a bolygónk jövője. Az előbbire egyre nagyobb igény van, látva hogy az emberek jelentős részénél az állatok tényleg érdemesebbek, míg utóbbira igény az lenne, csak hát David Attenborough “ ezt mindenki nézze meg” videójának küldözgetésén, és Facebookon a klímaposztok lájkolgatásán kívül az emberek semmit nem tesznek. 

Szerintem a vegánok nagy része sem. De ahogyan egy nagyon vallásos barátomnak mondani szoktam, amikor Istenre terelődik a szó.

Egyikünknek igaza van. Remélem nem nekem.