röviden

Negyedik napja élem a vegánok életét, már ami a táplálkozást illeti.

Négy napja nem ettem semmilyen állatot és tényleg figyelek a legapróbb részletekre is. De ezt olyan komolyan mondom, hogy ma bowlingozni voltam és kértem egy presszó kávét. Srác kihozza, belekortyolok, de ilyen fehér volt a teteje, mire én teljes pánikba megkérdezem de ugye ebbe nem volt tej? Srác néz rám mint valami fogyatékosra és látom az arcán hogy nem érti mi az isten bajom van.

Nincsen.

Szóval komolyan veszem mert ennyivel azért tartozom a vegánoknak főleg azok után, hogy mennyi szépet és hízelgőt írtam róluk az elmúlt napokban. 

Amit így négy nap után észrevettem magamon, hogy napról-napra jobb a közérzetem annak ellenére, hogy semmilyen rendszer nincs a táplálkozásomban. Most még csak arra figyelek, hogy amit megeszek és megiszok, az tényleg vegán legyen. Ilyen hogy reggeli, meg ebéd, meg rendszer, ez teljesen felejtő, ott még nem tartok, hogy ezt ennyire profin toljam.

Az első héten most csak annyi a célom, hogy ne egyek mellé önhibámon kívül, mert bárhol és bármiben lehet állati eredetű cucc. Például az, hogy a kapszulahéjakban is van zselatin, azt mondjuk én tudom, de szerintem így 100 emberből ha 3 tudja. Vegánoknál ez a szám szerintem úgy 70 lehet.

Egyébként megérne egy külön bejegyzést az a rettegés, amikor kiteszem a lábam itthonról, mert ha nem itthon kajálok, akkor fogalmam sincs hol fogok. Mondjuk köretek mindenhol vannak meg grill zöldségek, de nem tudom ki próbált már meg bármilyen étteremben vegánul kajálni. Most arra nem térnék ki, hogy a pincéreknek mennyire lehet tele a töke akkor, amikor egy vegánnak a rendelését próbálja felvenni, mert ez a mindenre rákérdezés jelenet egy pincér szemével elég idegesítő lehet. 

Abban mi van? Az mivel készül? Biztosan nincs benne semmi? És itt a pincér még csak azt kérdezte meg, hogy elviheti-e a kabátokat.

Emlékszem egyszer Szolnokon voltunk, vagy Salgótarjánban már nem emlékszem és akkor éppen diétáztam, amikor is beültünk egy étterembe. Srác kihozza az étlapot, a többiek elveszik, én mondom nem kérem mert tudom mit kérek. Diétázom, úgyhogy ha csinálnának nekem egy roston csirkét rizzsel, salátával, akkor én azt kérek. Három perc után meg is értette a srác, hogy a csirkét nem kell kirántani, a roston sütés nem azt jelenti hogy vajat baszunk alá, és a salátámra semmit, de tényleg semmit nem kérek. Nem, majonézt sem. Olyan tisztán ahogy lehet. Diétázom, értsd meg nem fér bele semmi ezen kívül.

“De  akkor semmi íze nem lesz.” Tudom. Nem probléma. 

Úgy tűnt megértette, majd ezek után kihozott nekem roston csirkét rizzsel, salátával, de a biztonság kedvéért rábaszott annyi reszelt sajtot, hogy komolyan nem láttam tőle a tányért.

Nagyon nehéz erre mit mondanom, és azt hiszem akkor sem tudtam, de egyszerűen ez van. Az éttermekben és főleg a vidéki étteremekben ezt a diéta dolgot egyszerűen nem tudják értelmezni. Nem finom úgy hát nem érted? Komolyan mintha minden étteremben a nagymamámmal beszélgetnék.

De ez csak a sima diéta. Képzelem mi lehet ha egy étteremben vegánként akarnék enni valamit.

És valahol itt kezdődik ez a vegánokra való ferde szemmel nézés, ami nem kifejezetten csak a vegánoknak szól, hanem igazából mindenkinek, aki akadékoskodik, változtatni akar, problémázik, ami persze nem problémázás, csak hát ezt a másik oldalon így élik meg. Ha nem úszol az árral, ha nem jó az ami készen van, ha valami mást akarsz, valami egyedit, akkor megy rád a ferde szem meg a miért nem jó az ami van te primadonna gyökér tipusú szituációk.

Van egy csárda Kistarcsán, azt hiszem Nosztalgia vendéglő. Az a klasszikus kockás abroszos, akkor jó a hús ha rántva van, és a köret legyen sok tipusú vendéglő. Jövő héten azt hiszem eszem ott valamit és lenyomom a vegán műsort, kiváncsi leszek a reakciókra.

De visszatérve arra amit mondani akartam.

Vegán elvek szerint kajálok, nincs rendszer az étkezéseimben. Ma például délben ettem először. Rizst, meg grill zöldséget, aztán legközelebb este 7-kor csicseriborsót, humuszt, zöldségtálat, meg vegán falafel golyókat. Szóval ezt a napirendet most hova tegyem a kirakatba, de erről beszéltem az első napon, hogy az elejét biztosan szarul fogom csinálni, bár nem tudom mi számít jónak. Elég-e ha csak nem eszem állati eredetű élelmiszereket, vagy akkor az igazi, ha napszakok szerint kajálok és azon belül is rendesen összerakott ételeket eszem.

Mert azért ezt a vegán étkezést lehet ám keretek között maradva is embertelen szarul csinálni. Én még küzdök ezzel az egésszel, de ahogy már mondtam, most még csak annyi a célom, hogy tartsam a vegán elveket.

Amit még meg kell említenem, hogy minden nappal energikusabbnak érzem magam, és valahogy ilyen megtisztulás érzésem van. Amire még figyelnem kéne az a több folyadékbevitel, mert azzal szerintem komoly gondjaim vannak. 

Amivel pedig nincsen gondom az a feleségem, aki maximálisan támogat az elhatározásomban. Én baromi egyszerű vagyok. Kajálásnál nálam az a szempont, hogy legyen jó, de minél egyszerűbben és gyorsabban elkészíthető. Ha megtalálom ezt az együttállást, akkor képes vagyok hónapokig ugyanazokat az ételeket enni. Reni az aki szint visz a táplálkozásomba azokkal az ételekkel, amit én egyszerűen képtelen lennék megcsinálni. Reni meg csak egyszerűen bemegy a konyhába, és 20 perc után ilyeneket tesz le elém.

Quinoa, humusz, csicsóka, cékla

Egészen döbbenetes.