röviden

9 napja napja vagyok vegán, vagyis inkább 9 napja étkezem vegánul amit azóta megtudtam, ez egy szimpla növényi alapú táplálkozás.

Igazából csak jót tudok elmondani a vegán étrendről.

Jó a közérzetem, hihetetlenül jó az emésztésem, sosincs kaja kómám, és ami számomra a legdurvább felismerés, hogy egyáltalán nem vagyok éhes. Sem este, sem éjjel, sem reggel, de még akkor sem, amikor délután 3-ig semmit nem eszem, mert erre is volt példa. 

Megszerettem ezt a vegán kajálást mert nagyon egyszerű. Egyszerű, és nincs az az érzésem egyetlen kajálás után sem, hogy na jó most nagyon szar, igazából csak aludni akarok egyet mert annyira kivagyok. 

Ami pedig az étrendemet illeti, hát arról nagyon nehéz bármit is írnom, mert nagyjából 3 féle kaját eszem. Humuszt falafellel és zöldségekkel, reggel különböző krémeket úgy mint padlizsán, paraj, cukkini, a biztonság kedvéért itt is humuszkrém, és a legkülönfélébb zöldségtálakat agyonverve olivaolajokkal meg balzsamecettel, és persze szárított paradicsom. 

Rozskenyeret minden nap eszem, de a mai napig nem tudom hogy a rozskenyér vegán-e, de inkább nem nézek utána mert nagyon fájna ha kiderülne hogy nem az.

Kicsit féltem ettől a vegán 30 naptól mert a normál életvitelemet figyelembe véve  naponta háromszor, de minimum kétszer éttermekben eszem. Vannak reggeliző helyeim, ebéd étteremben és a biztonság kedvéért még 5-6 felé is étteremben vagyok. Ez nekem így kényelmes. 6-8 különböző helyre járok, már mindenhol tudják mit eszem. Csak bemegyek és kb hozzák is.

Nem nagyon szoktam színezni a dolgokat.

Engem ez az egész mit egyek kérdéskör abszolút hidegen hagy. Ha találok egy ételt ami ízlik, akkor eleszem én azt hónapokig is ha kell. Ez talán még a diétás korszakomból maradt rám. Én sose problémáztam, hogy dobozból kell ugyanazokat ennem, az sem számított ha hideg. Egy ideig keresgéltem a mikrókat amikor úton voltam, aztán ezt is hagytam a picsába és letoltam amit le kellett hidegen. Sőt egy idő után már akkor is hidegen ettem az ételeket amikor meg lehetett volna melegíteni. Nem kell. Jobb hozzászokni a legszarabb verzióhoz, mert általában az életben hosszú távon a legrosszabb verziók lesznek adottak, aztán az rajtad múlik, hogy mennyivel akarod feljavítani. Én ezzel úgy vagyok, hogy én ebbe a feljavításokba biztosan nem teszek plusz energiákat. Jó lesz az alap és inkább hozzászokok mint hogy azzal verdessek el az életemből napi szinten fél órákat, hogy finomabb legyen a kaja. Erre a nők abszolút képesek. Ők még arra is ügyelnek hogy szép legyen. Hát látnátok a kajáimat. Arra a látványra azért nem szerveznék kiállítást az Art Marketen.

Az étterembe járással ezt úszom meg.

Bevásárlás, kocsiba be, aztán felcipelni, elrendezni a konyhában, elővenni, megmosni, felszeletelni, megfőzni, mosogatni, eldobozolni, na hát biztos hogy nem. Már most ideges lettem attól hogy írom ezt a szarakodást. 

Be az étterembe aztán meg is vagyunk. Ha adsz rendesen jattot, nem vagy paraszt, akkor olyan mintha hazajárnál.

Így voltam ezzel a vegán diétával is. Volt a Réka étrendje amit el is kezdtem, aztán a második napon rájöttem, hogy én bizony ezzel sem fogok tökölni, úgyhogy nem maradt más választásom, mint olyan éttermeket keresni, ahol vannak vegán ételek.

Meg is találtam hármat. Hummus bár az október 6 utcában és a Jimmyz a Podmaniczkyben, reggelizőnek meg itt a sarkon egy delicatesse ahol vannak vegan termékek úgy mint sajt meg ilyenek. Az meg már csak hab a tortán, hogy mennyivel olcsóbban jövök ki így, mert a Hummus bárban egy étel 2600 forint, szemben a Tokyoval a La pampával vagy a Kollázzsal, ahol főételt még nem láttak 10 ezer alatt. 

Szóval marha jól elrendeztem magamnak ezt az életmódot is. Sokan most biztos csalódnak, hogy ez nem az igazi vegán életmód, mert ezért nem harcoltam meg. Harcolgatni sosem szoktam, inkább kifizetem a harcászati költségeket. 

Mondjuk ezzel a fantasztikus étterem bezárásokkal, meg ezzel az elmebeteg tilalmakkal most egy kicsit gondban leszek, de igazából nem leszek, mert a Hummus bárban a csaj megadta a számát hogy ha kell kaja csak telefonáljak oda és megcsinálják. Persze rendelhetnék a Wolton keresztül is de a csaj direkt megkért hogy ne mert leszednek egy csomó jutalékot. Megérne egy bejegyzést a Wolt meg a Netpincér férgek is, hogy még ebben a vérzivataros időkben sem csökkentik a jutalékukat hanem szarnak bele az egészbe. Na mondjuk ők kifejezetten tudnának segíteni most az éttermeknek, de persze semmi ilyesmi, most is mennek ezek az uzsora szintű levonások. 30 meg 40%-okról hallok.  Inkább ne hallanék, szóval annyival segítem a csajt, hogy nem rendelem ki a Woltos bohócoktól, inkább odamegyek. Elhozok két adag ételt és meg is vagyok egész napra.

Nem mondom, hogy nem hiányzik egy szép szelet steak, de például a csirkére már rá sem tudnék nézni. Komolyan mondom ha meg kéne ennem egy roston csirkét tutira hánynék egyet az asztalra. 

Ami még nagyon hiányzik, de az minden egyes rogadt nap az a Túró Rudi. Na az nagyon, meg a halak. A halakat még mindig nem értem miért nem lehet enni, de persze értem én a mögöttes ideológiai tartalmat. 

Ami segít az a vegán fehérje szeletem. Abból elhoztam 25-öt még az első napon és azt eszegetem ha valami édességre vágynék.

A Jimmyzt viszont nagyon sajnálom. Az egy ilyen tök jó hangulatú hely és amit megfigyeltem még, hogy ahol vegánok vannak, ott általában jó arcú emberek vannak. Tarisznyás egyetemisták, meg ápoltabb harmincasok. Azt még megfigyeltem, hogy 45 fölött iszonyat kevés a vegán. Ebből is látszik, hogy a vegán inkább a huszon- harmincasok életmódja. Ezt annak tudom be, hogy ez az egész vegán dolog itthon még nagyon új, és új alatt itt kb 8-10 évet értek. Olyan hogy nyugdíjasok és veganizmus, na az a teljes ambivalencia.

Most azt mondom a vegán étrend a jövőben igen nagy hangsúllyal lesz jelen az életemben, mert tényleg rendben van. Csak a vegán éttermek éljék túl.