röviden

Véget ért a 30 nap vegánságom amit így az idők végezetére már megértettem, hogy én nem vegán voltam 30 napig, hanem csak simán növényi alapon táplálkoztam

Elég sok minden kavarog a fejemben, és mivel ez egy nagyobb volumenű kísérlet utolsó bejegyzése, az lesz a legjobb ha pontokba szedem a tapasztalataimat és a gondolataimat.

-1-

Az én horizontomon, most négyféle táplálkozás látszik. Az egyik a “normál” diétás étrend, amiben van hal, tojás, jó minőségű bélszín, a madör of gád csirke-rizs kombó, saláták meg quinoák, magyarul az a diéta, amit itt a LifeTILT-en nyomatok már vagy 10 éve, ami egy panaszmentes tiszta táplálkozás, és amivel bőven 300 ezernél is több nő fogyott le egészségesen az elmúlt évek alatt. 

Ezt ismerjük, szeretjük, tudjuk mire képes. Fogyni lehet vele.

Aztán itt van a “normál” trash kajálás. Ezt gondolom mindenki ismeri, de igazából gondolnom sem kell, mert tudom hogy mindenki ismeri, hiszen mindenki kajált már így. Lángos Széplakon, sült krumpli cordon bleu-vel az irodaház kantinjában, egy pizza este házhoz rendelve, és úgy általában minden, amit akkor eszel, amikor nem diétázol. 

Ezt is ismerjük, és bár szeretjük, de tudjuk nem kéne, de azért csináljuk. Kizárólag hízni lehet vele. 

A LifeTILt univerzumban eddig ez a két verzió létezett, mert nagyon sokan így élünk, és ugyan van egy harmadik út is, de ezen az úton meglehetősen kevesen járnak. A harmadik út, a tartok egy normális étkezést, néha ugyan lemegy pár csicska kaja, de alapvetően rendben táplálkozunk.

Aztán megjelent a vegán táplálkozás,

Legalábbis nálam jelent meg mint alternatíva, mely alternatívát a szükség, pontosabban a laktóz érzékenységem hozott el az életembe. Én a vegán táplálkozás trash részét csináltam, azaz vegán hamburgerek és szendvicsek, de nem sorolom fel, megtettem már párszor korábban.

A vegán trash kajálás egy fantasztikus dolog, mert úgy kajálsz rohadt finomakat, hogy közben nincsen semmilyen testi panaszod. Ez persze túl szép hogy igaz legyen, pedig igaz, csak hát ettől is hízni fogsz, ahogyan én is híztam a 30 nap alatt, szóval mégsem olyan szép.

Végezetül itt van és itt is lesz a vegán fogyasztó étrend, amiben semmi trash nincsen, és amit még nem próbáltam, de így év vége felé az tuti kurva élet hogy nem is fogom kipróbálni, majd nekimegyek januárban. Terveim szerint ezt a vegán fogyasztó 30 napot is dokumentálni fogom.

Kicsi összegzés:

A vegán trash sokkal jobb mint a normál trash mert nincsen tőle panaszod, és a közérzeted is rendben lesz. A sima normál fogyasztó diéta nem tudom hogy jobb-e mint a vegán fogyasztó diéta, de hamarosan azt is meg fogom tudni.

-2-

A vegánság egy rendszer, ami a növényi alapú, állati eredettől mentes étkezésből, az állatok védelméből, és a környezetünk védelméből áll. Ez így kerek, ezt jelenti az elvi vegánság, és én azt gondolom, a vegán táplálkozás hosszú távon csak az elvi háttérrel együtt tud működni.

Azért kell az elvi háttér, ment különben semmi értelmes magyarázat nem lenne arra, hogy miért nem lehet kiváló értékekkel, és a test számára maximálisan jótékony hatású élelmiszereket, mint fehér húsú tengeri halak és tojásfehérje fogyasztani.

-3-

Nem leszek elvi vegán, de a növényi alapú táplálkozás alapjait megtartom, és jelen lesz a jövőben a táplálkozásomban. De csak az alapjait tartom meg. Fogok enni a jövőben halakat és tojást ha fogyózni akarok, de ha a trash időszakomat élem, akkor inkább vegán alapon fogok táplálkozni.

-4-

A vegánokat alapvetően nem érdekli, hogy ki vegán, meg ki nem az. A vegánok megítélést az a pár elmebeteg rontja nagy mértékben, akik véres szájjal rád támadnak azért, mert te nem véded az állatokat és egy mozdulattal az orrod elé tesznek egy képet, vagy átküldenek egy linket egy vágóhídról, majd rögtön utána közlik, hogy ők persze vegánok.

Mindenhol, minden társadalmi csoportban vannak ilyen súlyosan fogyatékosok, akik a saját döntéseiket akarják ráerőltetni a többi emberre, szóval ez nem a vegánok sajátja. Én inkább azt mondom, hogy mindenki tartsa tiszteletben a másik döntését bármi is legyen az. Táplálkozásról, politikai nézetről, meggyőződésről, vallásról, igazságról. 

Aki vegán legyen vegán, de ha te napi szinten jársz a henteshez sertésért meg dagadóért, akkor egyél úgy. A te döntésed te fogod vállalni a következményeket is. El lehet mondani, hogy te miért így élsz ha kérdezik, de nem kell a másikat rábeszélned arra, amit nem akar. Majd később rájön ha igazad volt, de akkor már nem tökmindegy? Miért ha most jönne rá akkor számítana? 

-5-

Teljes mértékben megvagyok róla győződve, hogy a vegánság az elmúlt 10 évben Magyarországon óriási fejlődésen ment keresztül, és gondolok itt elsősorban ízekre, az alternatív tejek kaphatóságára, és úgy általában a vegán gasztronómia fejlődésére. És abban a pillanatban, amikor a vegán táplálkozás képes hozni ugyanazokat, sőt sok esetben jobb ízeket mint amiket a “normál” kaják tudnak felmutatni, -gondolok itt egy hamburgerre,- akkor ott bizony a vegánság széles körben fog elterjedni.

Az emberek alapvetően leszarják az egészséget. Van akinek persze priorítás, de a nagy többség számára csak akkor lesz hirtelen fontos ha baj van, majd ha a baj elmúlik, akkor ugyan úgy leszarják. Legyen finom az étel és kész. Akkor is legyen finom ha egészséges, különben nem kell, főleg hosszú távon nem. Ha egészséges és finom, na az a tuti kombináció. Ha a brokkolit valaki finommá tudná tenni, na akkor a benzinkutakon is lehetne kapni és mindenki brokkolit tenne az arcába.

Olyan ez mint az elektromos cigi meg az IQOS. Az emberek nem szoktak le a cigiről, csak kaptak helyette egy kevésbé káros alternatívát, így az emberek nagy számban arra váltottak. Nem tették le, de legalább a nem olyan káros illúzió megvan.

Így van ez az alternatív vegán élelmiszerekkel is. Ha a vegán trash kaják finomak, akkor egyre többen ezt fogják enni. Az illúzió itt is meg lesz, de a trash az attól még trash marad, de legalább nem okoz majd panaszokat.

Ja és ha majd a vegán cuccokat mindenhol lehet kapni. Mert ha már 3 perccel totovább tartana beszerezni akkor már felejtő. Ilyenek vagyunk, ilyenek az emberek. Kényelmesek. Még jó hogy a szelektív kukák ugyanott vannak mint a vegyes hulladékgyűjtők. Ha 20 méterrel távolabb lenne már gond lenne.

Összegzés

Ha összegeznem kéne, akkor örülök, hogy megtaláltam magamnak a vegán táplálkozást. Maximálisan elégedett vagyok mindazzal, amit az elmúlt 30 napban tapasztaltam. Jó közérzet, nagyon jó emésztés, panaszmentesség, energikusság, szóval mindaz, amit általában akkor tapasztalok, amikor diétázni szoktam, csak itt most nem diétáztam és mégis jól voltam. 

A vegán táplálkozás marad a LifeTILT-en és az én életemben is, na mintha a kettő között különbséget lehetne tenni. 2021-től minden fogyasztó programban ott lesz alternatívaként a vegán étrend is, így a 2021-es közös Fogyás programban is. Aki akarja ezzel fogy le januártól, aki nem, az pedig csinálja a Kf normál kiadását.

Köszönöm, hogy végig követtétek a vegán 30 napomat.

Ezzel azonban nem ért véget a vegánságom mert még adós vagyok egy bejegyzéssel. Azzal a bejegyzéssel, ami talán a legfontosabb bejegyzés lesz.

Lehet-e vegánul táplálkozni a terhesség illetve a szoptatás alatt, és ha igen, akkor hogyan csináld, hogy jól csináld? 

Ezeknek a kérdésnek a megválaszolására az egyik legelismertebb vegán szakértőt, Dr. Tőzsér Berta háziorvos rezidenst kértem fel. Így lesz teljes a vegán sorozat.