röviden

Egy sztori Las Vegasból, az Aria Casino egyik asztalától.

Richie-vel pókerezünk, elbukik egy nagyobb kasszát, és felszólít, hogy kísérjem el rulettezni, mert már csak abban látja ma este a feltámadás esélyét. Nem kellett kétszer mondani, szeretem az ilyesfajta szórakozást, így elsétálunk az igen szofisztikáltnak számító Aria High limit roomba, ahol többnyire 50 éves öltönyös Ázsia-formák üldögélnek és játszanak. A legkevésbé érzem magunkat idevalónak, mind korban, mind bankszámlában, de hát Richie játszani akar, mégpedig nagyban, ugye fuck everybody. Leülünk a rulettasztalhoz, ahol épp senki nem játszik, Richie vált 5000 dollárt, és kér egy whiskyt. Engem is megkérdez az amúgy Pamela Anderson 20-as éveit meghazudtolóan kinéző pincérnő, hogy kérek-e valamit, de tekintve, hogy én nem játszom, csak „megfigyelek”, nem akarom egy potyaleső látszatát kelteni, így elutasítom az italt. Rich ragaszkodik a piához, és dupla whiskyt rendel nekem is. Az első pörgetésen Rich felrak 500 dollárt, és el is bukja az egészet, a második pörgetés is hasonlóan alakul.

A harmadik pörgetésre készülünk, amikor odalép az asztalhoz egy 30 körüli szemüveges kínai pasas, és megkérdezi a dealert, hogy mennyi a maximális tét egy számra. A válasz $40,000. Igen, 8 millió forint. Az emberünk elővesz egy iPhone-t, és bepötyög valamit, majd szó nélkül távozik. Nem tulajdonítottunk nagy jelentőséget a dolognak, játszottunk tovább. Rich közben elkapott pár számot, és 6-7 ezer $ nyerőben lehetett, amikor ismét megjelent az öltönyös pasas, de ezúttal másodmagával és 2 fekete selyemtáskával. Itt a dealer, akit amúgy ismertünk már egy ideje, ránk kacsint, és ezt tátogja halkan: „watch this Guys”! Az öltönyös pasi (mint később kiderült, a matematikusa a szuper High roller indulóinak) kiönti az egyik selyembatyu tartalmát az asztalra, és odaengedi a „főnököt”. Rich rám néz: „holy shit!!!”. Odanézek az asztalra, és csak $100,000-os zsetont látok a kupacban. Főszereplőnk itt kerül a képbe, aki udvariasan mosolyog egyet, majd odalép az asztalhoz, és felrak 10 darab zsetont a piros színre, azaz egymillió dollárt. Nem vagyok egy whiskyrajongó, láttam már pár erősebb játékot, de ezen a ponton muszáj volt belekortyolnom egy derekasat az előttem lévő italba, mert felugrott a szívverésem 200-ra. Leesik a golyó, fekete 17.

9,2 millió dollár zsetonokban. 2 milliárd forint.

A dealer csendesen elhúzza a piroson pihenő, 230 millió forintot erő zsetonkupacot, és vár. Itt már üres volt a poharam. Főszereplőnk most stratégiát vált, és a páratlan számokra rak 10 db zsetont. Rich mozdulatlanul néz, és nem rak tétet. Piros 32 páros. Oh my fuckin god. Megint vesztett. Rich és én kérünk még egy dupla whiskyt, miközben előkerül a másik fekete táska is. Ebből 25 ezres zsetonok kerülnek elő. A feltehetőleg Forbes-listás emberünk utasítja a dealert egy határozott szóval: „SPIN!” Villámsebességgel telepakolja az asztalt a piros zsetonokkal, számoltam, 40 darab zsetont rakott fel. A harmadik millió. Zöld zéró 0. Zseton nélkül. Ez is elment. Itt már olyan kellemetlenül éreztem magam, hogy csak azért nem mentem el, mert síri csend uralkodott az asztal körül, és nem mertem zajt csapni, sem megmozdulni. Itt emberünk azonban megelégelte a balszerencsés fogadásokat, és egy „Thank you” kíséretében távozott. Hát így voltam szemtanúja 700 millió forint elvesztésének 10 perc alatt. Azóta sem tértem magamhoz.

De a legdurvább, hogy a srácot különösebben nem is érdekelte a dolog. Hisz tudjátok, What happens in Vegas, stays in Vegas.