röviden

A fejlődés elengedhetetlen velejárója a változás, ezt el kell fogadnunk. Küzdhetünk ellene ugyan, ahogyan azt én is tettem, romantikus, múltidéző elmerengésekkel visszasírni azt, ami régen jó volt, de ami elmúlt, elmúlt, és ezt el kell fogadnunk, hogy továbbléphessünk.

Ha nem változik körülöttünk semmi, mi sem fejlődünk, ha ugyanazt az életet éljük, mint 8 évvel ezelőtt, akkor semerre nem haladtunk.

A LifeTILT fejlődik. Folyamatosan és őrült ütemben. 4 éve még nem létezett, mára pedig már egy cégcsoportról beszélhetünk 17 alkalmazottal, és ez az ütemű bővülés tőlem is fejlődést követelt. Rákényszerítettek a körülmények, hogy felnőjek a feladathoz. Ilyen mértékű fejlődéssel pedig alapvető változások járnak. Más lesz a tematika, mások lesznek a gondolatok, az összefüggések értelmet nyernek. A LifeTILT egy életmódváltó oldal, egy blog, ha úgy jobban tetszik, ami a mai napig is mozgatja a rendszert, ez maradt a lelke.

Kezdetekben példát mutattam, hogy igenis lehet normálisan és egészségesen váltani egy minőségibb élet felé. Ehhez minden eszközt megtaláltok az oldalon, diéták, edzéstervek, motivációs bejegyzések, személyes átalakulások tucatjai, táplálékkiegészítők, és most már étel-házhozszállítás formájában is.

Erről szólt az elmúlt 3 év, és ez a 3 év magával hozott valami egészen mást. A felismerést, hogy szabad lehetsz, megvalósíthatod az álmaidat, megalapozhatod az egész életed, mindezt önerőből, kizárólag azzal, hogy a szívedre hallgatsz, hiszel magadban, és teszel érte. Az ehhez való erőt az életmódváltásom adta, aminek a fontosságát mindig is hangsúlyozni fogom, és nektek is szem előtt kell tartani, ugyanis semmit nem fogsz tudni elérni, ha fejben nem vagy rendben, a tested okozta frusztrációk folyamatosan elvonják a figyelmed. Kétségek, önbizalomhiány, a „te nem vagy erre képes” gondolatiság és még hosszasan sorolhatnám. Ezekkel mára leszámoltam, mostanában új kihívások elé állít az élet. A jövőben a LifeTILT talán arról fog szólni, hogy az alapokon, amit az életmódváltás adott, mit vagyok képes felépíteni, mit vagyok képes elérni, ezzel is példát állítva a tizen-, huszonéves fiatalok elé, hogy a semmiből is mindent el lehet érni.

2010-ben még a Vodafone-nál dolgoztam, és 140.000 forintot kerestem, aminek a felét elvitte a rezsi, a többit meg a kaja. És mi van most? Egy nap alatt többet keresek, mint akkor egész hónapban. Ezt nem azért írtam, hogy arcoskodjak, hanem hogy lássátok, a kemény munkának mindig meglesz a gyümölcse, ha hiszel magadban, és igaz dolgot képviselsz, bármit elérhetsz. Nem azt mondom, hogy én már mindent elértem, sőt. Még sehol sem tartok. De az elmúlt évek tapasztalatai és az idáig vezető utam némi segítségül szolgálhat azok számára, akik most kezdik el az életet, vagy úgy gondolják, hosszú évek után végre megvalósítják önmagukat, megvalósítják az álmaikat.

Van egy mondás. Amit nem tudsz elérni pénzzel, azt el tudod érni még több pénzzel. Ez tényleg így van, de ez csak az eszköz, amit valahogy meg is kéne teremteni, ami nem fog menni, ha az ehhez szükséges megfoghatatlant nem sajátítod el.

Erről fog szólni ez a bejegyzés, az önmegvalósításodhoz szükséges megfoghatatlan érzésekről, ami szerint élned kell, hogy elérd a céljaidat. Ha már érzed, és eszerint élsz, jó úton haladsz, ha nem eszerint élsz, törekedj rá, hogy így élj, hogy így érezz. Az életmódváltás csak a kezdet, minden más csak ezután következik.

 

Drámai kapcsolatok

Tízes és húszas éveink első felében mindent drámaian élünk meg, legyen az egy kapcsolat, egy barátság, vagy a szüleinkkel való kapcsolatunk radikális átalakulása. A drámai kapcsolatok lázadó fiataléveinket jellemzik, ekkor még alkalmatlanok vagyunk összefüggéseket látni és nagy dolgokat véghezvinni, mert az élet ekkor még számunkra érzelem és nem racionalitás. Ahogyan telnek az évek, folyamatosan fejlődünk, és érettebbek leszünk, a világ egyre inkább letisztul, és sallangmentessé válik. Fiatalon még minden a külsőség, a ruha, hogy hova járunk bulizni, kiket ismerünk, az emberek véleménye mérvadó, hogy ki mit gondol rólunk. A kapcsolatok az évek múlásával már nem olyan drámaiak, mint a múltban voltak, már nem szólsz vissza minden szarra, nem hadakozol olyanokkal, akikkel nem érdemes, mert már tudod, hogy csak az energiáidat pazarolod el, amely energiák a te fejlődésedhez kellenek, nem arra, hogy meggyőzz valakit, aki hozzád képest szart sem ért el.

A kommunikációd fejlődése a kulcs. Ha azt veszed észre magadon, hogy a környezetedben élőkkel a viszonyod még a mai napig is drámai, akkor a kommunikációddal vannak alapvető problémák, márpedig ez nagyon nagy baj, ugyanis a megfelelő kommunikáció a mindennapi életben a siker egyik alapköve.

 

Támogatás és segítségkérés

Erre én is csak pár hónappal ezelőtt jöttem rá. Beláttam, hogy nem tudok mindent egy kézben tartani. Ez egy nagyon nehéz lépés, mert felépítesz valamit, és annak egy részét át kell adnod másnak. Ekkor majd úgy érzed, el akarják venni a te nagy életműved, amiben benne van minden érzelmed, időd, energiád, pénzed, úgy érzed majd, elveszik a gyerekedet, akit te neveltél fel.

Te tudod, hogyan kell ezt csinálni, és rajtad kívül senki nem tudja olyan nagyszerűen irányítani, mint te. De egy bizonyos pont után nem tarthatsz mindent egy kézben, mert szétszabdalod magad, és nagyon csúnyán ki fogsz égni. Ha az álmaid valósággá válnak, és a fejlődés miatt már túl nagy lesz az a bizonyos életmű, akkor ki kell adnod másnak részfeladatokat. Nem tarthatsz mindent egy kézben, és ezt el kell fogadnod.

A segítségkérés nem a gyengeség jele. Egyedül nem lehetsz sikeres.

Az elvárások magaddal szemben

Kizárólag annyit fogsz elérni, amennyire tartod magad. Nem elégedhetsz meg a csip-csup szaros sikerekkel, hogy te most lefogytál 10 kilót, vagy 12.000 forinttal többet keresel, mint a barátnőd, neked nagyobb tévéd van, mint a haverodnak, vagy esetleg jobb kocsid, mint a szomszédnak. Minden relatív, és az elvárások önmagaddal szemben aztán pláne azok. Lefogytál 10 kilót, de még mindig van rajtad 15, akkor ez siker, vagy csak a békasegg alól feljöttél a béka seggéig?

Többet keresel, mint a barátnőd, de ha ő bruttó 90-et visz haza, akkor te most hol tartasz a 102 ezerrel? Sikeresnek érzed magad, hogy be tudod fizetni a számlákat, de tényleg ennyi lenne az élet? A vegetálás nem élet, csak épp a fennmaradáshoz szükséges minimum. Ne a kocsik között mászkáló csöveshez mérd az életed, és ne azt nézd, hogy hány ember van, aki rosszabbul él, mint te. Mindig fogsz olyan selejteket találni, amivel igazolhatod önmagad felé, hogy te sikeresebb vagy annál, aki aztán tényleg lófaszt sem ért el. Sokan esnek ebbe a hibába, hogy relativizálják az életüket.

Mérd az életed olyanokhoz, akik sikeresebbek nálad, akik az élet szinte minden területén többet értek el, és minőségibben élnek mint te. Csakis ez fog rád inspirálóan hatni, ez KELL, hogy inspirálóan hasson rád. Persze ezzel sokan nem képesek szembesülni, és inkább elmenekülnek.

 

Engedd el

Ne törődj azokkal az emberekkel, akik nem tesznek boldoggá, akik mellett nem fejlődik az életed, akiktől nem kapsz semmi pluszt, akik csak hátráltatnak. Ne maradj benne bukott kapcsolatokban csak azért, mert már eljegyzett, vagy mert már együtt vagytok 7 éve, és a költözés túl sok macera. Engedd el a gyerekkori barátaidat, ha szükséges, mert lehet, hogy régen minden rendben volt, de az évek elmúlnak, és mindenki változik, van, aki sajnos rossz irányba. És végül, de nem utolsósorban. Szakítsd meg a kapcsolatot mindenkivel, aki energiavámpír. Egy idő után már azelőtt felismered őket, hogy kapcsolatba kerülnétek. Ez a fajta képesség is annak a jele, hogy a sikeres emberek útját járod.

Engedj el mindent, ami folyamatosan mérgezi az életed. Ha az a munkahelyed, akkor lépj ki, és menj tovább. Sokan félnek ettől a lépéstől, és foggal-körömmel ragaszkodnak az állásukhoz, de hogy írjam le, hogy értésétek? Kilépni valahonnan, bele az ismeretlenbe kétségkívül ijesztő, de ha nem látod a kiutat, ha nem mersz változtatni, ha nem látod, hogy te mire lennél képes valójában, akkor pontosan olyan kisstílű, pitiáner életet éltél idáig, hogy ezek az érzések legyenek benned. Folyamatosan próbára tudod tenni, hogy mire vagy képes, a lehetőséged megvan rá, de a többség ezt nem teszi meg, mert nem akar szembesülni a valósággal.

Az is lehet, hogy semmi nagy dologra nem vagy hivatott, és egy átlagélet van számodra megírva. Igen, lehetséges. De legalább feszegesd már egy kicsit a határaidat, hogy valóban így van-e.

Nézz bele a tükörbe

Ha még mindig nem találtad meg azt az embert, aki képes megváltoztatni az egész életed, akkor nézz bele a tükörbe.

Nézz bele a tükörbe, és lásd magad. Lásd magad úgy, ahogyan a többi embert is látod a mindennapokban. Csak akkor láthatod az értékeidet, ha látod a hibáidat is. Ha nem veszel tudomást a gyengeségeidről, akkor az értékeid sem léteznek, azokat csak létrehoztad, amiről jó eséllyel senki más nem tud, csak te. Kompenzációs értékek ezek, amelyek valójában nem léteznek. A tükörben mindent meglátsz. Ha egy olyan embert látsz, akivel nem szívesen innál meg egy kávét, akkor nagyon nagy bajok vannak.

 

A kudarcok a fejlődés velejárói

A kudarcok az élet legnagyobb ajándékai. A sikeres emberek ezerszer elbuktak már, és ugyanennyiszer elvesztették már mindenüket. A csont is ott a legerősebb, ahol eltört, így te is ott fogsz megerősödni, ahol a legnagyobb kudarc ért. Akinek nincs kudarctűrő képessége, soha nem lesz semmije. És ami a legfontosabb. Ne kelljen semmi, ami ingyen van, ne kelljen semmi, amiért nem kell megküzdened.

 

Emberek, akik körülvesznek

Ha már felismered azokat az embereket, akik tényleg melletted állnak, azokat, akikben megbízol, és azokat is, akik csak tettetik ezt, akkor a legjobb úton haladsz. Felismerni az árulást, ha valaki csak ki akar használni, a fejlődésed egyértelmű megnyilvánulása. Ha ennek ellenére csalódás ér, elemezd ki alaposan azt az embert, aki átejtett. Mozdulatait, cselekedeteit, amiket és ahogyan mondta. Típusjelek ezek, amikkel ha később találkozol, már tudni fogod, hogy kivel állsz szemben, függetlenül attól, hogy mit mutat magáról.

Fiatalon pontosan ezért ér minket annyi fájdalom és csalódás, mert még nem ismertük meg ezeket a típusokat. Az évek meghozzák a rutint, de ehhez az kell, hogy tudd, ez az embertípus ilyen. A nők hajlamosak ezt figyelmen kívül hagyni, és ha kell, ötödszörre is esélyt adni ugyanannak a faszmadár típusnak, amelyik már előtte négyszer átejtette őt. De a nők ilyenek, mindig hisznek és újra hisznek, szerintem még szükségük is van rá, hogy valaki időről időre átbassza őket. Mindenkinek egy esélye van, és kész. Nincs több, a hit meg szép dolog, csak nincs benne racionalitás.

Ne panaszkodj

Az energiavámpírok legfőbb ismérve, hogy állandóan panaszkodnak, és árad belőlük a negativitás. Ha problémád van, oldd meg. Ne azon járjon az eszed, hogy mi az, ami rossz, hanem azon, hogyan tudod megoldani. A bukott emberek állandóan panaszkodnak és hibáztatnak valakit, hogy miért nem jött össze, ki a hibás, miért úgy alakultak a dolgok. Senki nem hibás. Legyen vége egyszer és mindenkorra az illúziók korszakának, ahol valami felsőbb hatalmat vagy erőt hibáztatsz. Mindenért te vagy a felelős.

 

Ne legyél irigy

Az irigység semmi más, mint a tudat, hogy valaki jobb nálad. Soha ne legyél irigy. Örülj mások sikereinek, és minden erőddel legyél azon, hogy rád legyenek irigyek, akiket utána majd természetesen bő hozadékkal szarj le. Ha majd te is elérsz valamit, akkor már nem leszel irigy. Ha majd te is elérsz valamit, akkor pontosan látni fogod, hogy az irigység mennyire szánalmas és megvetendő tulajdonság. Az irigység a gyenge emberek ismérve.

 

Legyen szenvedélyed

Bármit, amibe belekezdesz, kizárólag szenvedéllyel csináld, vagy inkább sehogyan. Nagy dolgokat kizárólag szenvedéllyel és úgy építettek fel, hogy hittek benne, hogy küldetésszerűen mentek addig, amíg meg nem valósult. A világot valójában nem mérnökök és munkások építik, hanem a szenvedély. Tudd, hogy te mivel tudsz hozzájárulni az élet nevű körforgáshoz, mit tudsz hozzátenni. A szenvedély, ha tehetséggel párosul, rólad fognak szólni a hírek, és veled lesz tele a sajtó.

 

Célok

Soha ne add fel. Ez pont ilyen egyszerű, mint ahogyan leírtam. Nem tudok ennél többet hozzátenni.

 

Empátia

Szeretned és ismerned kell az emberek érzelmeit, hogy segíteni tudj rajtuk. Az önzetlen segítség adja majd a legtöbb erőt számodra, mert ha valakin segítesz, akkor életeket menthetsz meg, akik ezért hálásak lesznek neked. Látni fogod, hogy a munkádnak van értelme. A pozitív visszacsatolások pedig újabb energiákat adnak majd számodra, és a körforgás megvalósul.

Ne legyél áldozat

Ne te legyél az, akinek mindenki kiönti a bánatát, mert elég szar érzés, amikor azzal szembesülsz, hogy te csak egy lelki szemetesláda vagy. Nem kell mindig neked tűrnöd, neked alkalmazkodnod, nem kell egy olyan életet élned, ahol te nyelsz, és inkább megcsinálod, csak ne legyen balhé. Borítsd fel az asztalt a picsába, és ne engedd, hogy kihasználjanak. Aki kihasznál, nem azt fogja látni, hogy te milyen rendes ember vagy, hanem hogy mekkora balek.

 

Emberek rólad

Nem kell megalkudni, nem kell elfogadni a rendszert, nem kell olyan szabályokhoz alkalmazkodni, amelyekkel nem értesz egyet. Leszarni az embereket, ez a lényeg. Ne érdekeljen, hogy ki mit mond vagy ki mit gondol a céljaidról és az ahhoz vezető utadról. Mindig lesznek kétkedők, ellenlábasaid, akik megkérdőjelezik az álmaid realitását és annak helyességét. Igen, ilyenek lesznek, de sosem az számít, mit mondanak, hanem hogy ki mondja, és az a valaki mögött milyen élet van, ő mit tett le az asztalra. Egy sikeres ember mögött ott van a gondolatok és tapasztalatok összessége, ami miatt sikeres tudott lenni.

 

Nézőpont

Az élet pontosan olyan, amilyennek látni akarod, vagy ami még jellemzőbb, pontosan olyan, amilyen ember te magad vagy.

Ha a világot rossznak, keserűnek és negatívnak látod, te magad vagy a rossz, a keserűség és a negativizmus. Ha akarom, a világot éppen megérettnek látom a pusztulásra, mert tele van selejtes, sehova sem tartó, semmit nem akaró, tehetségtelen, könnyen manipulálható, életképtelen, gyenge faszfejekkel. De ha úgy akarom, akkor ez a világ a lehetőségek széles tárháza, tele érzelemmel, igaz emberi érzésekkel, csodálatos tehetségekkel, teremtő gondolatokkal, követendő életutakkal, a gondolati nagyszerűség széles spektrumával.

Minden csak nézőpont kérdése, és csak rajtad múlik, milyennek látod ezt a világot, és hogy te mihez kezdesz vele. Van rá jó esetben 80 éved. A többit meg majd meglátjuk.