röviden

„A program, aminek betartásával pontról pontra haladva életmódot válthatsz. A pontokat szigorúan tartsd be, és soha ne felejtsd el, miért csinálod. A program tehát a következő…”

Írtam ezeket a sorokat pontosan 23 nappal ezelőtt az Egyedül vagy… című poszt végén, amit ezen bejegyzés felvezetésének szántam. Aki most azt hiszi, hogy ebben a posztban megkapja a tuti diétát meg edzéstervet, azt el kell keserítenem, mert kurvára nem erről lesz szó. Ugyanis nem azon múlik egy életmód-változtató program sikeressége, hogy megeszed-e reggel a tojást vagy délben a halat, és nem is azon, hogy képes vagy-e egy héten 3× lefutni 4 km-t. Ezek a lehetőségek adottak az év minden napján. Tudod, mit kell tenni és hogyan kéne élni ahhoz, hogy leadd a felesleget, és mit nem szabad enni, hogy ne úgy nézz ki mint elrettentő példa. Ez a program a diétára való felkészülésről szól, a diéta alatti szakadékok áthidalásáról és a folyamatosan felbukkanó akadályok átugrásáról, magyarul arról a mentális felkészülésről, ami nélkül egészen biztosan bele fogsz bukni a nagy elhatározásodba. Minden ezen múlik, és nem csak a diétád betartása és nem csak az edzéseid elvégzése. Az élet különböző területein nyújtott teljesítményed is csak arról szól, hogy fejben hogyan állsz hozzá az élethez, és mennyi energiabefektetéssel mekkora eredményeket tudsz elérni…

A Holnap probléma

„Holnaptól diétázom”. A nők száját leggyakrabban ez a két szó hagyja el, a többi nő lekurvázása után persze. Ez a két szó a legnagyobb zsákutca, ugyanis túl sok holnap jön egymás után, és amiből túl sok van, az értéktelenné válik. Aki állandóan randikra járkál, az kilúgozza magát és az érzéseit, és egyik srácot/csajt sem fogja már komolyan venni, mert tudja, hogy holnap is van nap, és úgyis jön a következő. Így tartalmas dolgokat nem lehet sem elkezdeni, sem elérni, mert a dolgok így elveszítik a valódi jelentőségüket. Ha minden egyes kurva nap délutánján pizzával az arcodban elmondod azt, hogy ez most mindegy, majd holnaptól elkezdem, akkor soha a büdös életben nem fogod elkezdeni, és ez itt az egyik legnagyobb probléma. A diéta az olyan, mint a cigi. Vagy leszoksz, vagy nem. Nincs ma csak napi 5 szálat szívok, meg ez az utolsó doboz cigi, többet nem veszek. Én cigiztem, tudom, miről beszélek. Vagy rágyújtasz, vagy nem, ha igen, cigizel, ha nem, leszoktál, ilyen kibaszott egyszerű ez, a többi meg csak önhazudozás és rabláncon mozgás egy 8 centis papírrúdtól. Vagy itt van a kapcsolat és a megcsalás. Vagy együtt vagy a másikkal, és hűséges vagy, vagy megcsalod, és nincs miről beszélni, mert nincs köztes állapot. Egy csók még belefér (csoki)? Vagy egy szopás, mert az nem megcsalás (lasagne)? Esetleg havi 1-2 szex az még belefér (desszertek)? Nem, nem fér bele, vagy itt is az van, mint a diétánál, hogy már hűséges voltam 3 hétig, akkor most egy bűnöző kúrás belefér? Akkor a diétába miért férnének bele? Vagy csinálsz valamit, és komolyan veszed, beszéljünk bármiről is az életben, vagy fél, esetleg negyed munkával csinálgatod bármiféle eredmény és a fejlődés szikrája nélkül, megragadva egy mocskosul szánalmas szinten, ahonnan soha nem fogsz előrelépni, mert majd holnap, mert ez most még belefér… Kurvára nem fér bele.

13 Pont

1.Vonulj el a világtól egy kicsit, vegyél egy nagy levegőt, és a tükörbe sírás helyett gondold át az életedet. Ülj ki egy parkba, ülj be egy kávézóba, menj le sétálni, és tedd mindezt EGYEDÜL. Gondold át, hol tartasz most, mit értél el idáig, és mit szeretnél még véghezvinni az életben, és ha még van benned elég tűz, akkor szedd össze magad, nézz végig magadon, és tedd fel a kérdést, hogyan és kik miatt jutottál el odáig, hogy így kelljen kinézned. Ha az a bizonyos tűz már nem lobog benned, akkor meg úgyis tök mindegy, csak akkor arra kérlek, hogy csendben húzódj félre, és adj utat azoknak, akik még kezdeni akarnak magukkal valamit az életben. Önvizsgálat és a célok kitűzése tehát az első lépés.

2.Én megértem, sőt ismerem is az érzést, amit akkor éreztek, amikor rádöbbentek, hogy mi a valóság, és a nagy változtatni akarásból lesz egy nagy, dühödt elszántság, amire ilyenkor a legkevesebb szükség van. Aki dühös, az nem tud tisztán és racionálisan gondolkozni. Dühös vagy magadra, a világra, és ilyenkor mi történik… Összepakolod a cuccodat, lemész edzeni, és hatalmas elszántsággal egyetlen edzéssel akarod leadni a több év alatt rád rakódott posványos állapotot, aminek a vége általában egy olyan edzés, amiben megszakadsz, és napokra kivégzed magad, ha egyáltalán megúsztad sérülés nélkül.  De ami a legrosszabb, hogy azt hiszed, te ezzel most tettél valamit magadért, és ez az edzés most használt. Semmit nem csináltál, és még kevesebbet használt, csak mondom, mert az, hogy te le akarsz futni egyszerre 8 km-t, holott te csak 3-ra vagy képes, vagy a konditeremben ki akarsz nyomni  90 kilót, amikor a 60 is problémát okoz, az minden, csak nem hasznos edzés. Attól még, hogy te kifáradsz, és úgy érzed, borzalmasan kihajtottad magad, az nem azt jelenti, hogy a szervezetedet ez érdekli. Lefutsz 4-5 km-t egyszer, és úgy érzed, király vagy? Elsőként a tested fossa le, mert nem egyszeri nagy terheléstől fogsz megváltozni, hanem egy hosszú folyamat alatt fokozatosan fejlődve. Ehhez türelem kell, szóval csak nyugalom, mert ez egy hónapokon átívelő folyamat lesz, aminek pl. az első lépése ennek a programnak a végigolvasása lesz.

3.A kezdés, amit a legtöbben elbasztok. Ez idegesít fel a legjobban, mert itt jön elő a holnap probléma, amikor is beleböfögöd a világba, hogy holnap kezded… Mit? Mit kezdesz el holnap? Elkezded írni a balfaszok kézikönyvét, vagy mire gondoltál? Bírom ezt a holnap kezdem meg a reggel elhatározott, „ma diétázom” szövegeléseket. Ma, bazmeg… értitek, MA DIÉTÁZOM. Tegyük fel, este 7 van, túl vagy a szokásos napi moslék kajálásokon. Reggelire szinte semmi, mert ugye ma diétázol, ebédhez desszert, délután hazafele valami fornettis köcsögség alap, és a vacsora után jön a szokásos 2749. holnap elkezdem fogadalom. Milyen diétát kezdesz el, és ha el is kezded, a hűtődben mi van meg hozzá? Mit fogsz reggelizni? Napközben mit fogsz enni és hol? Komolyan érdekelne, ilyenkor mégis mire gondoltok? Ugyanígy az edzésekkel. Lemész futni, de mennyit, és mi a cél?  Kondizni úgy, hogy azt se tudod, melyik gép mire való, de most komolyan, mi a faszomat akarsz holnap elkezdeni?

Legyen meg az elhatározás, és ha megvan, készülj fel a programodra. Válassz ki egy edzéstervet és egy diétát, ami a testalkatodnak megfelelő, és amit végre is tudsz hajtani. Arra készülj fel és hangolódj rá minden szinten. Az elhatározásod napja után tűzz ki egy napot, amikor elkezded, ám ez az időpont semmiképpen ne legyen 1 héten belül. 10 nap tökéletes ráhangolódásnak. Ebben a 10 napban készülsz fel, és ez lesz majd az alapod, amire később felépülnek majd a hetek és hónapok. Felkészülsz az éhségre, az edzések nehézségeire, a barátok, szülők, nagyik, szeretteid gáncsoló ölelésére, nem beszelve a kollégáid, irigyeid és rosszakaróid aknáira.

4. 10 napon belül vagyunk tehát, amikor is még ugyan nem kezdted el a programot, de már az előszobában vagyunk. Készülj úgy, és számold vissza úgy a napokat, mintha elutaznál hosszabb időre, mert igazából erről is lesz szó. Elutazol 10 hétre, ahol honvágyad lesz, az eleje kurva nehéz, mert minden ismeretlen és minden új. Kizökkensz a megszokott körforgásból, kiszakadsz a közegedből, és egy teljesen más ritmusban kell élned mostantól 10 hétig. Nem ehetsz a megszokott helyeken, és nem eheted azt, amit eddig. Nincsenek boldogságcsokik, a bulikban bebaszások, az ünnepségeken zabálások. A programot megelőző 10 napban ugyan még megeheted a szarságaidat, (remélem, a torkodon akad), de itt azért már próbálj meg odafigyelni magadra, és tesztelgesd kicsit, hogy milyen is lesz a lemondásokkal teli időszak. Ez a 10 nap lesz az erőgyűjtés szakasza, amikor lendületből mész neki a hegynek. Minél nagyobb a lendület és az elhatározás, annál magasabbra jutsz fel az elrugaszkodással, de utána a csúcsig még persze kurvára meg kell majd szenvedned.

5. 5 nap van kezdésig. Itt már tudnotok kell, hogy mit akartok csinálni. Itt már meg kell lennie az edzéstervnek és a diétának 8-10 hétre előre, ami ugye igényel némi külön előkészületeket is…

6. 3 nappal kezdés előtt. Vegyétek meg a kondibérletet. Nézzétek meg, milyen futócipőtök van, ha kell, vegyetek egy fasza újat, ezen nem szabad spórolni. Szerezzetek be mindent az edzésekhez, amire szükségetek lesz. Egy kényelmes edzőcucc, amiben futni fogsz, és amit felveszel kondizni, és aki nem tud zene nélkül futni, az nézze meg, működik-e még az mp3, nem zárlatos-e a fülhallgatója. Nézz körül a környékeden, hol fogsz futni, és tervezed meg azt, hogy melyik napokon fogsz lemenni edzeni. Újra kell tervezned a mindennapjaidat, hogy legyen időd mindenre, ugyanis új életformát fogsz élni, amit meg kell tervezned. A távolságmérésre vannak fasza apps-ek, de akinek nincs okostelefonja, és nem tud lemért pályán futni, az mérje le a távot kocsival, motorral, zsinórral, vagy ahogy tudja. Kreativitás, gyerekek, nem lesz minden a seggetek alá tolva, ha valamit nem tudtok, Wikipedia, Google vagy YouTube lesz a térkép. Még mindig nem diétáztok, de itt már vegyétek vissza a kaját. Krumpli helyett rizs, csoki helyett müzliszelet, és a cukros üdítőktől is éppen itt az ideje könnyes búcsút venni. Köszönjetek el a cukroktól és az alkoholtól 2 hónapra, és próbáljátok meg kihagyni az esti kajálásokat, a pizzát már ne rendeljétek meg. Közel vagyunk a starthoz, kurva közel, érezzétek a jelentőségét annak, hogy elkezditek, mert minél jobban készültök, a bukást annál nagyobb kudarcként élitek meg, ergo akibe egy kicsi jellem is szorult, az már csak emiatt sem fogja feladni.

7.Az utolsó nap. Hivatalosan csak holnap kezdődik meg a program, valójában már ma délután. A diétátokhoz most kell bevásárolni, mert úgy nem kezdhettek el semmit, hogy ne legyen meg minden, mert azon egyszerűen nem bukhat el a program, hogy nem volt otthon tojás, vagy nem volt tej a turmixhoz. Szerezzétek be a fehérjét és a vitaminokat, és mindent, ami a diétához szükséges. Vágjátok fel a csirkét 10-15 dekás szeletekre, legyen otthon elég víz, és úgy általában legyen meg minden, hogy túl tudjátok élni a borzalmas első 8–14 napot. A neheze most jön. Ezzel a felkészülésnek vége, holnap lesz a programod első, életed hátralévő részének első napja. Többet már ne pazarolj el, és ígérd meg, hogy nem baszod el. Nosztalgiáztam egy kicsit, és megnéztem, én hogyan éltem meg anno az utolsó napot.

8.  40.000 HUF, ennyibe fáj neked eddig ez a program. Így azért egész más, nem? Rákészülve és beletéve időt, pénzt és energiát, ami azért valamivel komolyabb hozzáállást jelent, mint a holnap elkezdem baszakodás, ami semmibe nem került, márpedig tudjuk, hogy ami ingyen van, az annyit is ér. Készülj fel rá, hogy az első 8–12 nap lesz a legbrutálisabb szakasza a programnak. Ha elbuksz, akkor itt fogsz elbukni. A diéta miatti méregtelenítési folyamatok itt indulnak meg, és ahogy a tested emészti fel a rajtad lévő zsírpárnákat, úgy szabadulnak fel a hájban elraktározott méreganyagok. Színezékek, adalékanyagok, tartósítószerek, magyarul minden olyan anyag, amivel a szervezeted nem tudott mit kezdeni, úgyhogy benyomta a tested raktáraiba. Ezek szabadulnak most fel, ami fejfájást okozhat akár több napig is, levertséget, rossz közérzetet, szar szexeket. Nehéz lesz, mocskosul nehéz, és ha a diéta miatti sokk nem lenne elég, akkor mellette még edzeni is kéne, szóval amikor azt mondom, hogy készüljetek fel erre az egészre, akkor többek között ezekre a napokra gondolok.

9. Regisztrálj be egy blogot, kezdj el naplót vezetni, csinálj egy tumblr oldalt, ahova felrakod a magadról csinált képeidet, írj le mindent Twitteren arról, hogy hol tartasz, mit csinálsz, a lényeg, hogy oszd meg a változásod a többi emberrel, hogy ha elbuksz, akkor előttük ess pofára, és lássák, mekkora nulla ember vagy. A családodat és úgy általában mindenkit, akit ismersz, azt vond ki a folyamatok alól. Ők már csak a változást lássák, és ne basztassanak olyanokkal, hogy „hol tartasz” és „hogy bírod” kretén kérdéseikkel. Ezek folyamatosan veszik el az energiát, amit nem szabad hagynod, ez a te programod, nem lehet senki se a részese, és nem állhat az utadba senki sem. A kolléganő geciskedését engedd el a füled mellett, nyugtasson az a tudat, hogy az ő férje jó eséllyel egy másik csajt kefél már egy ideje. Ilyenekre gondolj, és menj előre. Haladj a kitűzött célod felé, és ne érdekeljen semmi.

10.Rengeteg akadályba fogsz ütközni, erre készülj fel. Lesz, amikor esőben kell majd futnod, és lesz, amikor mintha betonba öntötték volna a lábad, annyira nem akarsz elindulni edzeni. Az izomláz sem lesz egy kellemes állapot, de menned kell tovább, és szarni mindenkire. Ha ezeket megteszed, és leküzdöd a most még leküzdhetetlennek tűnő akadályokat, meg fogsz erősödni, és kinyílik előtted ez az egész kurva világ. A 15. nap után a diéta jótékony hatásait is érzékelni fogod. Jobb közérzet, nagyobb szexuális étvágy, és a megváltozott életed minőségibb megélése. Megérkeznek az első visszaigazolások, a „te fogyózol?” kérdések, és olyan ruhák mennek majd rád, amiket már évek óta kihíztál. Minél jobban szenvedsz, annál katartikusabb lesz az újjászületés érzése, mert erről van szó, az újjászületésről. Most haldokolsz, kár lenne tagadni, a tested és ezáltal az önbecsülésed és az önbizalmad is haldoklik.

11. 30 nappal később már stabilan tartod a diétát, és a célok is kezdenek megváltozni. A kezdeti célok egy padlón lévő ember kétségbeesett világában születtek, amiket most bőven felül kell írni és újragondolni, mert amire akkor azt gondoltad, hogy elérhetetlen, azt most már röhejesen kevésnek fogod érezni. Elkezdesz újból tevékenyen hozzáállni az élethez. Változol, fejlődsz, és nemcsak a tested, hanem fejben is egyre erősebb leszel. Nézzétek meg ezt a blogot. Amikor elkezdtem írni, 64 napot akartam dokumentálni, és fogyni 12 kilót. Mire végeztem, egy új ember lettem, nagyságrendekkel nagyobb célokkal, és megismerkedtem olyan értékes emberekkel a blog által, akikkel soha nem találkoztam volna, ha nem írom a LifeT!ltet.

12. 40 nap után jön a belassulás és a megelégedettség fázisa. Ekkor jön el a második olyan pont, amikor elég sokan megadják magukat a programnak, amiben a legszörnyűbb az, hogy nem is éled meg kudarcnak, mert fogytál, bírtad 40 napig, és elégedett vagy, pedig ez ugyanolyan elhasalás, mintha a 4. napon adtad volna fel. Csak az számít, ha beérsz a célba, és senki le se szarja, előtte mikor adtad fel, mert feladtad, ergo elbuktál.

13.Vége van. Azt, hogy milyen eredményt értél el, a diétád minősége, az edzésterved hatékonysága és a programhoz való hozzáállásod intenzitása fogja megmutatni. Hihetetlen különbségek lehetnek eredmények és eredmények között. Ha veszünk egy adott diétát és edzéstervet, akkor abból lesz, aki kihozza a maximumot, és fogy tőle 17 kilót, de lesz, aki csak 4-et, és ez nem testalkat, hanem hozzáállás kérdése és belefektetett energia mértékegysége. Nem elég csak végigcsinálni ugyanis egy programot. Az nem végigcsinálás, hogy néha azt eszed, amit kell, és néha lemész futni, aztán csak eltelik az a 70 nap, és nem érted, hogy miért nem fogytál semmit. A program egy utazás, amihez el kell utaznod, és 70 napig nem jöhetsz haza, ezt kéne már végre megérteni.

Két hónap, gyerekek, két kibaszott hónap az életetekből, ami képes megváltoztatni és átírni mindent körülöttetek. Ez nem csak fogyás, ez egészen más, ez annál jóval több. Egy életmód-változtató program, ami emberré formál a lemondások, az akadályok leküzdése és a kitartásod miatt. Nagybetűs EMBER lesz belőled, mert a rengeteg energiabefektetést az élet értékelni fogja. Két hónap az évek óta tartó vergődésetekből, ennyi kell csupán, hogy változtass. Ez az egyetlen olyan dolog, aminek a sikere nem másoktól függ, hanem kizárólag rajtad múlik. Annyit érsz el, amennyi te magad vagy. Ha nem érsz el semmit, akkor egyszerűen egy senki vagy, hisz tudjátok…

„Minden egyes ember úgy oldja meg a távot, ahogyan az élet bármely más területein reagálna szituációkra és élethelyzetekre. Olyan eszközökkel és olyan utakon, ahogyan azt a jelleméből vagy a kvalitásaiból kifolyólag az életben is megtenné.”

Ezt meg csak azért, mert kurva jó kép…