röviden

Nézzétek meg jól ezeket az embereket, mert kurva nagy arcok, és tökéletesen megtestesítik a LifeT!lt-szellemiséget. Ők az elsők, akik becsatlakoztak a futóedzéseimbe, és ők azok, akiket ugyan nem ismerek, de egy meghatározó élménnyel gazdagítottuk egymás életét, amikor is lefutottuk azt a 12 km-es távot, amiben mellesleg benne volt egy budai váras emelkedő is.

Annyi minden van most bennem, olyan kibaszott jó volt ez a közös futás, hogy nagyon nehéz átadni azt, amit én most érzek, és amit mi 5-en ma este átéltünk ezalatt az 1 óra 10 perc alatt. 3 srác, 2 lány, és a város. Nem akarok itt valami érzelgős buzinak tűnni, de nagyon ritkák azok az alkalmak az életben, amikor öt ismeretlen ember között kialakulnak azok a kötelékek akárcsak egy órára is, amikre kizárólag a mozgás és a sport közösségépítő ereje képes. Figyeltünk egymásra, támogattuk egymást, és csapatként viselkedve futottunk egymásért egy közös cél érdekében. Nem utolsó dolgok ám ezek, és igazából ezeket szavakkal nem is lehet nagyon leírni. Ezt érezni kell. Ott kell lenni, és megélni azt a fajta szabadságot, amit ma este mi öten megtapasztaltunk. Jó volt ez a közös futás, na, kibaszottul jó volt…

Ezzel a futással egyébként véget ért az első hetem. Az első hét után ismét elmondhatom magamról azt, amit már januárban is éreztem, hogy ezek a programok ugyan rohadt nagy lemondásokkal és fárasztó edzésekkel járnak, de a LifeT!lt, és az, hogy elkezdtem újra az edzéseket, az egyik legjobb dolog, ami történhetett velem az elmúlt pár évben. Csajok, bulik, fesztiválok, haverok, ezek is jó dolgok persze, de mégis ez valahogy más, ez valahogy teljesen más, és azt akarom, hogy ezeket az élményeket ti is éljétek meg. Egyre jobban kezd leesni egyébként, hogy lehet, az egészséges életre nevelés az én küldetésem ezen a kurva földön és ebben a fostól elárasztott országban, és a blog hozzá az eszközöm, hogy ezt elérjem másoknál is, és higgyétek el, én ezért mindent meg is fogok tenni. Éppen ezért a RunT!lt kiszélesítése és népszerűvé tétele érdekében pénzt, időt, energiát nem sajnálva mindent meg fogok tenni, hogy ti is lássátok mindazt, amit most még elképzelni sem tudtok, de ez a világ elérhető számotokra is, és ha rajtam múlik, akkor látni is fogjátok, de ehhez ti is kelletek. Semmi mást nem kell tennetek hozzá, csak felkelni a székből, és belekezdeni egy programba, amihez a blogtól és tőlem minden segítséget meg fogtok kapni, ezt megígérem.

Elkezdeni kurva nehéz, tudom jól, mert rengeteg próbálkozáson vagy már túl, és az élet a jelenlegi formájában sem az a formula, ami segítené az életmódváltozásodat. Fáradt vagy, nincs erőd, mire hazaérsz a munkából, és különben is, a kudarcokkal teli próbálkozások után a kedved is elment már régen attól, hogy újra elkezdd, mert nincs motiváció, nincs meg az a löket, ami elindítson, és különben is mitől menne most, ha már tegnap sem ment. Ismerem az érzést, ismerem a napok alatt bebukott elhatározásokat és a nagy fogadalmakat, amikből végül nem lett semmi. Gondoljatok csak a szilveszterre és az akkor megfogadott fogadalmakra. Emlékszem, 2007 szilveszterén megfogadtam, hogy leszokom a cigiről, nem gyújtok rá többet 2008-ban. Na most az a fogadalmam egész pontosan kereken 17 percig élt, de így van ez a mindennapokkal is. Feltennék én egy kérdést. Hányan határozták el közületek azt, hogy ha vége van a nyárnak, akkor szeptember elsejétől elkezdtek ti is valamilyen diétát, és változtattok az életmódotokon, lefogytok, és majd szeptembertől minden más lesz. Látom magam előtt a szitut, ahogy július közepén ezek a gondolatok megszülettek a fejetekben, és akkor szentül meg voltatok győződve róla, hogy majd ősszel tényleg elkezditek. Aztán mi történt? Semmi. Nem történt semmi, de miért is történt volna? Mivel másabb egy szeptember 1. vagy egy január 1., mint az összes többi másik nap? Ugyanúgy felkel a nap, ugyanúgy pörög az élet a maga mókuskerekében, és a változó csak annyi, hogy aznap milyen az időjárás.

Emlékszem, 14 évesen hogy vártam a személyi igazolványomat, hogy akkor én már más ember leszek, mert olyan papírom lesz, mint a felnőtteknek, és bazmeg minden más lesz. Aztán megkaptam, kisétáltunk a 6. kerületi rendőrkapitányságról, és lófasz sem változott, csak a zsebemben lett eggyel több papír. Ugyanez történt a 18 éves születésnapomon, ugyanígy vártam a főiskolát, az első munkahelyet, és ugyanígy vártam minden egyes olyan napot, ami meghatározó év vagy dátum egy ember életében. Soha semmi nem változott, mert a dolgok és a jelenlegi életviteled nem évszámoktól és nem is dátumoktól fog változni, és a jövő hét hétfő sem egy új hét kezdete, hanem csak egy újabb nap, ami semmin nem fog változtatni. Tudjátok, miért nem? Mert a változáshoz egyetlen dolog kell csupán. Ti, és ez a változás lehet március 17-én, június 9-én, vagy éppen november 23-án. Semmit nem jelentenek az elsejék, ahogyan a hétfők sem, és ahogyan holnap sem lesz semmivel sem másabb a világ, mint ma vagy tegnap volt. Vagy felkelsz, és elkezded, vagy egy helyben toporogva sehova sem jutsz, mert a föld ugyan forog, és minden nap egy új nap, de attól te még egy helyben toporogsz, úgy pedig nagyon nehéz eljutni bárhova is. Állj fel, és kezdd el. Kezdd el, és ne legyenek kifogások. Szard le az esőt, basszál rá, hogy mennyire vagy fáradt, ne keresd a kifogásokat, egyszerűen csak öltözz át, és menj le futni bárhova, bármennyit, és tedd meg ezt egy héten 3×.

A saját példámon tudom, hogy amíg ezt nem teszed meg, amíg a naptárt bámulod, addig nem fog semmi sem változni, mert a változáshoz nem az idő múlása kell, hanem az, hogy te egy másik helyen legyél, mint ahol most vagy. Siránkozol, hogy unalmas az életed, és nem történik semmi? Mindig ugyanazokat az embereket nézed és mindig ugyanazokat éled meg nap mint nap? Hát változtass rajta, baszod. Csinálj olyan dolgokat, amiket eddig nem tettél. Kezdd kicsiben, mondjuk menj egy másik útvonalon munkába, mint ahogyan eddig megszoktad. Tök mindegy, mit, de változtass, és meglátod, folyamatosan ki fog nyílni előtted a világ. A legjobb példa erre Ákos haverom, aki évek óta elzárta előlem a nővérét, mert félt, ha találkozom vele, megdugom és csak átbaszom, mint az összes többi csajt. De ezt úgy képzeljétek el, hogy ismerem a srácot 8 éve, és kettő, azaz kettő alkalommal találkoztam a nővérével, azt is Ákos szigorú felügyelő tekintetével övezve, pedig Ákossal egy héten 5 napot találkozom. A srác idén gondolt egyet, és azt mondta, találkozz a nővéremmel, mert nagy szarban van. Írj neki egy programot, és segítsd őt az edzésekben. Amikor ezt meghallottam, beestem az asztal alá. Írtam egy programot a csajnak, lementem vele egy héten 3× edzeni, a csaj lefogyott 10 kilót, szakított egy vállalhatatlanul nagy faszfejjel, és most boldog, kiegyensúlyozott, és egy teljesen más ember lett belőle. Most boldog kapcsolatban él egy olyan sráccal, akit megérdemel, és a mai napig eljár futni. Amit én tettem a nővérével, az a legjobb dolog, ami az utóbbi években történt vele, és ezt nem én mondom, hanem Ákos és az anyja. Nem feküdtem le vele, nem bántottam meg, hanem csak simán a kezébe adtam egy olyan életet a sport és a program által, amit megérdemel, mert egy rendes és tök jó ember. Ha szarul érzitek magatokat a bőrötökben, és az életet szarnak látjátok, hát a picsába, változtassatok rajta.

Szeptember 25. egy olyan dátum, ami alkalmas lehet a változásra. Alkalmas lehet többek között azért is, mert ez a nap nem olyan lesz, mint a többi. Mostantól számolva még van 5 napod, hogy rákészülj erre a napra, és tekints rá úgy, hogy ez lesz az életmód-változtató programod első napja. A RunT!lt-futás az, amiről beszélek, és ez a nap pont annyival lesz több, mint a többi, hogy ha kijössz a Margitszigetre, akkor egy olyan futással indítod el a programodat, ami alatt rádöbbensz majd, mennyivel többet bírsz annál, mint amit jelenleg gondolsz magadról. Mára már egy nagyon fasza közösség alakult ki a LifeT!lt körül, aminek csak egy szelete az, ami ma este történt velünk a 12 km-es futás alatt. Emberek, akik sportolnak, emberek, akik változtattak, és akik az életet választották.

Minden egyes RunT!lt-futáson többen vagyunk, és minden egyes futáson egyéni rekordok dőlnek meg, mert a közösség ereje és a közös mozgás ezt hozza ki mindenkiből. Tapasztald meg te is azt a hangulatot, ami a RunT!lten érezhető olyan emberek között, akik követendő példák a mindennapokban az életvitelük és az élethez való  hozzáállásuk miatt. Te is ide tartozol, de ahhoz, hogy ide tartozhass, tenned is kell érte.

Még van 5 napod…