röviden

Essen pár szó az edzésekről is, mert az egy dolog, hogy a sikeres testformálás 70%-a diéta, na de lenne itt még 30% is, ami ugyebár az edzéseken múlik.

A diétával ugyan lefogyhatsz, de ha nem teszel mellé edzéseket, a tested nem lesz feszes és szépen megformált. Kizárólag diétával testsúlyvesztést ugyan el lehet érni, de edzések nélkül az a test bizony elég fosul fog kinézni.

Ahhoz, hogy a konditeremben töltött idő a lehető leghasznosabb legyen, tudás kell, az elsajátított tudás megfelelő alkalmazása, valamint itt is, ahol mindenhol a megfoghatatlan megléte, és a tudat, hogy ezek is rendelkezésünkre állnak a testünk megformálásáért folytatott harcban.

Fókusz. Minden edzés egy esemény kell, hogy legyen, és ehhez mérten is kell hozzáállni. Az edzés nem a konditeremben kezdődik, hanem az edzést megelőző órákban. Elsősorban mentálisan kell ráhangolódni. Eltervezni, hogy milyen gyakorlatokat fogsz végezni, felkészíteni magadat a terhelésre, és hogy nehéz lesz, mert bizony ahogyan minden, ami fejlődéssel jár az életben, az nehéz lesz és a komfortzónánkon kívül történik. Koncentrálj az edzésre, és szellemülj át, hogy mire odaérsz, a teljesítményed a lehető legjobb legyen. A tested bírni fogja, de csak az elméd számít igazán, hogy a testeddel az elméden keresztül mihez kezdesz. Fókusz és ráhangolódás nélkül lemenni a terembe teljesen felesleges, ennek a rituáléját mindenkinek saját magának kell kialakítania.

Én személy szerint megpusztulnék zene nélkül. A zene segít átzökkenni egy másik világba, a zene megadja az aláfestőzenét a gondolataidhoz, és kellőképpen felspannol. A zene kiválasztásában sajnos nem tudok segíteni, mert a zene szubjektív. Engem lehet, hogy Eminem tud ráhangolódni, de lehet, hogy mást Calvin Harris, vagy az a hermafrodita Lady Gaga, megint mást az elektronikus zene, de olyanok is vannak, akikre az alternatív zene van hatással.

A lényeg, hogy mire megérkezel a terembe, már olyan állapotba kell kerülnöd, hogy ki tudj zárni minden szart az életedből. Egy életmódváltó program pontosan azért csodálatos, mert el tudsz menekülni a mindennapok elől. Itt már nincs helye a hülye párkapcsolati válságodnak, hogy a főnök egy köcsög, és nem kell sérelmeken keseregni. A prioritás nem lehet más, csak az edzés maga.

Érzelmek és energia. A konditeremben semmi más nincs, mint súlyok, amiket neked kell megmozgatnod. Halott tárgyak ezek, amelyeket te töltesz meg energiával. Na most hogy ez az energia milyen erősségű és minőségű, az már kizárólag rajtad áll. Nem a tested emeli a súlyokat, hanem az elméd. Nem a tested fejt ki energiákat, hanem az érzelmeid, amelyekkel megmozgatod. A feszültség egy nagyon fasza energiaforrás, és a konditeremben ezeket a felgyülemlett feszültségeket kiválóan le lehet vezetni. Istenem, hányszor toltam úgy edzéseket, hogy legszívesebben sírtam volna a fájdalomtól, a csalódásoktól, a sérelmektől, az élet igazságtalansága felett érzett dühömtől, és ezeket felhasználva mennyi energia szabadult fel bennem, és végeztem nagyszerű edzéseket. A sport a lehető legkiválóbb feszültséglevezetés, és nem utolsósorban olyan rejtett energiákat mozgat meg, amitől hatékony edzéseket tudsz végezni. Kilépni a komfortzónából semmi mást nem jelent, mint az energiáid mozgósítását. A belső tűz gyújtja fel a faszba az életed általad kárhozottnak ítélt falvait, és csakis a belső erő képes legyőzni minden akadályt. Azok az emberek, akik kivételes eredményeket érnek el, soha nem a testük erejét használják, hanem a belső erőforrásaikat.

 

Nem kell a sok szar. A konditermekben kivétel nélkül, 90%-ban hülyeségeket árulnak a pultban. L-carnitinos izotóniás italokat, hogy csak a legnagyobb parasztvakítást említsem, de a seggfejsikerlistán ugyancsak előkelő helyet foglalnak el a proteinszeletek, mint az igazi baromság megtestesítői. A proteinszeletek csokoládék, az izotóniás italok cukros vizek. Szeretném, ha ez tudatosulna.

A programod elején a tejsavófehérjén, a Pyruvat PRO-n (zsírégető) és a glutaminon kívül sem kell semmi más. Én is csak ezeket használom jelenleg. Teljesen felesleges az ELEJÉN mást vagy többet szedned. Azért írom, hogy az elején, mert ahogy haladsz, majd egyre több minden kell, hogy bekapcsolódjon, na de odáig el is kellene jutni valahogy. Végezd el az edzéseket először tisztességesen 4-5 héten keresztül, hetente 4 alkalommal, majd ha ezek után még mindig nem buktál bele a programodba, akkor már jöhet a többi cucc, és a tested változása ezt igényelni is fogja. Ezt az egész tápkieg-evolúciót valahogy így tudnám érzékeltetni.

1.lépés 1–4 hét: tejsavófehérje, glutamin, Pyruvat PRO

2.lépés 5–7 hét: tejsavófehérje, glutamin, BCAA, Pyruvat PRO

3,lépés 8–10 hét: isolatum, glutamin, BCAA, valami all in one cucc (Aesthetic)

4.lépés 11–16 hét: itt már azért egy erősen haladó szintről beszélünk. Isolatum, glutamin, BCAA, Aesthetic, pre workout cucc, esetleg kreatin.

És akkor itt megáll a világ. Minden, ami ezen túl van, arra már semmi szükséged nincs. Ezeken túl már jönnek az anabolok meg a szteroidos faszságok, és ha ezt elkezded, nincs megállás. Előbb-utóbb jön az inzulin- meg a pajzsmirigy-stimuláló faszságok, vízhajtáshoz a stanazol, és ezekre tényleg senkinek semmi szüksége.

Ami az edzéseket illeti. Én bontott edzéstervet, edzésnapokat követek, ami minden esetben így épül fel. Mell-bicepsz, váll-tricepsz, hát, láb. Ez heti 4 edzésnél ideális. Ha 5 napra váltasz, akkor én azt javaslom, az egy karnap legyen, bicepsz-tricepsz formájában, a hát- és a lábnap között. Hasazás lehetőleg minden edzésnapon legyen.

Az edzés hossza. Ne tartson másfél óránál tovább. Semmi sem indokolja, de ha lehet, még ennyi ideig se tartson. 70 perc az ideális, amit stopperrel mérj. Erre a szintre is el kell jutni, de gondoltam, leírom, hogy ha már ott tartasz, így csináld. Vannak fasza applikációk erre, én is egy ilyet használok. A gyakorlatok tartanak, amíg tartanak, de két sorozat között szigorúan, max. 45-60 mp szüneteket tartva. Két gyakorlat között max. 2 perc teljen el, azaz amikor az egyik gyakorlatról átmész a másikra. Súly és ülésmagasság beállítása, tárcsák felpakolása, stb. És itt jön be a stopper jelentősége ugye.

Pár héttel ezelőtt estem egy kurva nagyot a motorral, és kiment a vállam. Így egy kicsit féltem is a súlyzós edzésektől, de ismét bebizonyosodott, hogy ha helyesen végzed a gyakorlatokat, nem fogsz megsérülni, sőt a meglévőre sem rásérülni.

Én a kondizás előtti kardiós bemelegítést mindig is buziságnak tartottam, szerintem semmi szükség nincs rá, ahogyan a levezetésre sem, mert csak feleslegesen égetjük vele az izmokat. Bőven elég, ha csak alaposan átmozgatjuk a testünket, különös tekintettel a vállakra, könyökre, csuklóra, derékra, térdekre. Edzésnaptól függően természetesen azokra hatványozottabban, amire éppen edzeni fogunk.

És hogy melyik gyakorlatokat érdemes végezni? Nos, erre itt van az Edzésanatómia bejegyzéssorozat. Nézzétek át az összeset, olvasgassátok, mentsétek le, ha kell, nyomtassátok ki, és kövessétek az abban leírtakat.