röviden

A szeptember az új január.
Ilyenkor a júniusi „nem érdekel, most nyár van, most még belefér ez a fagyi”, a júliusi „baszok én rá, hülye lennék fesztiválon is vizet inni, mint a palánta” és végül az augusztusi „most már mindegy, majd szeptemberben rendbe szedem magam” fogadalmak már ott kopogtatnak ha nem is a hűtőszekrény ajtaján, de a fejekben már mindenképpen.

Milyen messze is volt júniusban ez a rohadék szeptember. Mennyire megnyugtató volt magadat azzal vigasztalnod egész nyáron, hogy „nem baj, most semmi nem számít”, mert jön a szeptember, és majd elkezded. Most nyár van, most nem érdekel, most mindenki hagyjon…

Hát itt vagyunk.

SZEPTEMBER ELSEJE VAN, KEDVESEIM, LEHET BEVÁLTANI A FOGADALMAKAT, VAGY ODAÁLLNI A TÜKÖR ELÉ, ÉS ISMÉTELTEN, MÁR KI TUDJA, HÁNYADIK ALKALOMMAL ARCON KÖPNI MAGATOKAT EGY ÚJABB ELBUKOTT FOGADALOM UTÁN.

Az öreg rókáknak és a rutinosabb halogatóknak ekkorra már megvannak az újabb érveik, hogy éppen most miért nem, most miért nem tudják semmi szín alatt elkezdeni. Nekik elég csak a naptárra nézniük, és máris megvan a megoldás, hiszen HOHÓÓÓ, hát szeptember 1. keddi napra esik, és ahogyan az ősi jellemgyenge senkik bibliájában írva vagyon, diétát és testmozgást nem kezdünk hétfő előtt, így még bőven van 6 napod arra, hogy elhitesd magaddal, hogy elkezded, holott mindketten tudjuk, hogy elkezdeni csak az önsajnálatot fogod hétfő délután, egy kurva nagy muffinnal az arcodban.

Eltelik a szeptemberből két hét, és már közelebb lesz az október 1., mint a szeptember eleje, és az meg milyen már, hogy csak úgy hónap közepén elkezdeni valamit.

NEM.

Majd október elsején elkezded, de akkor aztán tényleg, de igazából. Még az is lehet, hogy elmész venni magadnak egy futócipőt, mert mint tudjuk, a futócipő megvétele már fél siker. A futócipő és az egyéb kiegészítők megvétele az akarás netovábbja.

Októberben aztán majd szomorúan tapasztalod, hogy hideg van kint. Bizony. Nem is akármilyen hideg, hanem 12 fok, és még a szél is fúj, ne adj isten az eső is esik. Te ilyen időben nem fogsz futni, inkább lemész egy fasza konditerembe, ott mégis csak meleg van, de ekkor már baszottul jár az agyad, hogy oké, konditerem, de ez most miért nem lesz jó neked, itt mi lesz az a tényező, ami miatt majd nem tudsz folyamatosan oda járni.

Te már rutinos vagy ebben, hiszen évek óta + x kilóval szarakodsz magadon. A konditerem belépője nem akadály, azt meg tudod venni. Bár kicsit sokallod a 10.000 forintos bérlet árát, és közben magadban gondosan megfogalmazódik, hogy hát igen, bizony az egészséges életmód milyen drága is valójában. Ezen a ponton az semmiképpen ne zavarjon össze, hogy ennyi pénzt az elmúlt 4 napban elvertél szar kajákra, pizzarendelésre, melóból hazafele a Princessben, vagy amikor bementél mosóporért a közeli CBA-ba. Ott azért veled szökött pár tábla csokoládé, esetleg némi jutalomfalat, mert természetesen ezt a hatalmas fos életet mindenképpen meg kell jutalmaznod. Szóval ne zavard össze magad a tényekkel, mert a lényeg, hogy az egészséges életmód drága, és itt vitának helye nincs.

Amikor belépsz a konditerembe, ne felejtsd el rosszul érezni magad a sok kigyúrt testű férfi és formásra formált lány láttán. Ekkor feltétlenül legyen kisebbségi komplexusod, és keresd a tekinteteket, a pillantásokat. Semmiképpen se magaddal és a céljaiddal foglalkozz, hanem figyeld szorgosan, hogy ki az, aki azt nézi, hogy te mit csinálsz éppen, ki mit gondol rólad és milyen súlyokkal edzel.

Tudod, te vagy a világ közepe, mindenki rólad beszél, főleg a konditermekben, ahova mindenki edzeni megy le. Te ezt még nem érted, mert sosem edzettél igazán, te még azt hiszed, hogy a konditerem olyan, mint egy fodrászszalon, ahol minden nő a másikban kutatja a kurvát, de ez nem az a platform. Ez konditerem, nem az elképesztően ostoba Cosmopolitan szerkesztősége. Ne foglalkozz ezekkel, te csak ragaszkodj ahhoz, hogy mindenki téged néz, és érezd magad legalább annyira rosszul, hogy miután végeztél, igazat adj magadnak, hogy neked bizony nem való a konditerem. Előbb lefogysz egy kicsit, és majd visszajössz.

Igen, ez a legjobb, amit tehetsz, hogy majd visszamész, ha lefogytál. Gondolom, holnap el is kezded. Már ha hétfőre esik persze, csak akkor, de akkor nincs apelláta. Hogy az elhatározásod megerősítsd, én azt javaslom, menj el valamelyik bevásárlóközpontba, és vegyél magadnak több számmal kisebb ruhákat. Szard le, hogy már három szekrény tele van 32-es meg 34-es ruhákkal, de te most vedd meg az újabb kisebb ruháidat, ezzel is erősítve magadban azt a tényt, hogy jövő héten elkezded. Nagyon jó ruhákat vettél, és te ezeket hordani is akarod. Még az is lehet, hogy már most is jó rád, hiszen nem ettél már vagy 4 órája, a parkolóból is gyalogoltál vagy 600 métert, és ki tudja, ezzel mennyi zsírt égettél el. Ha tutira akarsz menni az idióták olimpiáján, shoppingolás előtt ugorj be egy 10 perces kavitációs buziságra, vagy valami tekercselős bizbaszra, hátha már le is ment rólad 22 centi. Próbáld csak fel, lehet, nem is kell edzeni meg diétázni.

Nem. Sajnos nem használt. Sajnos még mindig úgy nézel ki a kisebb ruhákban, mintha egy adag pacalt nekitoltak volna a rácsos kerítésnek, de semmi baj. Ne sírj. Ne keseredj el, hisz tudod, a futócipő otthon a ficakban, a kisebb ruhák már megvannak, jövő héten elkezded.

Vissza a kocsihoz. Már megint ez a rohadt hideg, de most semmi nem érdekel, nem fogsz még egy éjszakát végigsírni otthon azért, ahogy kinézel. Te most megmutatod a csinos kis kurva (mi más?) kolléganőnek, hogy te is vagy olyan jó nő. Jövő héten elkezded, ez a lényeg. Told csak be nyugodtan azt a marcipánszeletet, most még lehet. (sírás)

Októberből is eltelt már 12 nap, és még mindig nem kezdted el, de ez nem a te hibád, hiszen a múlt hét hétfőn pont csajos este volt a barátnőkkel. Olyan ritkán látjátok egymást, és a faszid is egy féreg veled, megérdemled ezt a pohár rozét, és különben is, a rozé nem olyan rossz.

Vodka? Jöhet. Miért ne jöhetne, hiszen minden valamire való faszkalap tisztában van vele, hogy a vodka diétás. Bizony az. Seggfejniában a vodka diétás. Ja, hogy az alkoholban van a kalória, és a vodka 40%-os? Nem probléma. Ha a Kiskegyedben azt olvastad, hogy a vodka diétás, akkor biztosan az. Hiába na, csajos este az jár neked. A szeretet és megbecsülés is jár neked, és különben is, nem igaz, hogy ez a társadalom mennyire felszínes, hiszen nem minden a külső, vannak emberi értékek is a világon. Mert emberi értékek azok bizony vannak. Mondjuk ha meg kéne mutatni ezt legalább 2 egybefüggő napon keresztül, egy kicsit nem hedonulni meg beleszarni mindenbe, és kifogásokat gyártva halasztgatni a halaszthatatlant, az kicsivel jobb lenne.

De mint tudjuk, nem ezen múlik az emberi érték, hogy valaki tartani tudja magát elvekhez, fogadalmakhoz, bebizonyítani valamit saját magának, ami csak egy kicsi megerőltetéssel és lemondással jár, esetleg legyőznie a gyengeségeit, és felülkerekedni a piti vágyain, vagy csak saját magán.

Nem ezen múlnak az emberi értékek, és mindenki bekaphatja, te így vagy boldog, és kész. (sírás)

Miután letisztáztad magadban, hogy csodálatos ember vagy, maga az érték, már október végét járjuk. Eljött egy újabb reggel, egy újabb átkozott hétfő reggel, egy újabb nincs mit felvennem, mert minden rosszul áll reggel. Tudod, a ruha kövérít, nem a zsír. Az egész múlt heted azzal telt, hogy ez lesz az a hétfő, amikor minden más lesz. Tegnap még berendeltél valami hatalmas adag kaját, mert a nagy diéta előtt ugye még mindenképpen szükséges egy nagy búcsúzabálás. Most jó ideig nem eszel majd ilyen finomakat, úgyhogy most utoljára még szanaszét vereted a testedet mindenféle cukros szarral, hiszen tudjuk, nincs is jobb érzés egy jó szénhidrátsokkal felkelni másnap.

Eszelősen éhes vagy, és az órádra nézel. Basszus. Késésben vagy. Hiába vásároltál be a diétához mindent, most nincs időd megcsinálni az egész napi kajádat, majd útközben bekapsz valamit, persze valami diétásat. Hogy hol és mikor, azt még nem tudod, de most nincs időd sütögetni, elkésel.

Erről beszélsz te mindenkinek, hogy egyszerűen nincs időd a diétáddal szarakodni, neked egyszerűen nem olyan az életviteled, hogy ez beleférjen, és ezt nem érti meg senki. Rengeteget dolgozol, a genetikád is szar, pedig mindent megteszel, de hát neked nem elég a 24 óra. Korábban felkelni esetleg? Viccelsz, így is alig alszol valamit, kimerült vagy, fáradt, nincs energiád, a főnök is basztat, ha esetleg gyereked is van, akkor az a mindent ütő adu ász. Ne törődj azzal, hogy a kolléganődnek is van 3 gyereke, és nagyon jól néz ki, de neki biztos bébiszitter segít, amire neked nincs pénzed. Ja, hogy annyit keres, mint te? Akkor a férje tartja ki. A lényeg, hogy neki biztosan könnyebb, mint neked. Ha sehogy sem áll össze az ideológia, akkor fogd arra, hogy szerencsésebb az alkata. A lényeg, hogy magyarázd meg magadnak, hogy miért nem vagy egy rakás szar, és közben mondogasd folyamatosan. Csak egyszer lenne valaki a te helyedben, majd megtudná, mi a magyar nők istene.

A diéta közben elcsúszott. Nem 3-4 nap után, dehogy. Délután 5 óra magasságában. (sírás) Nem baj, kislány, itt a november. Új hónap, új esélyek. November 1. vasárnapra esik, de nem baj, most már leszarod. Csinálod, és kész, de várjunk csak.

Ajh, most nem jó.

Menni kell a családhoz. A 76 éves nagymamát nem bánthatod meg, anyád leteperné a fejed, ha megbántanád azzal szegényt, hogy nem tolod be az almás pitéjét, amit csak nektek sütött.

Aztán hirtelen eszedbe jut. November van, hát már mindjárt itt van január 1. Most már minek kezdjem el? Jönnek az ünnepek, áh, most már felesleges. Na de az új évben…

És ez így megy minden egyes rohadt ősszel. Mindig egy új hétfő, egy új hónap, egy új hét, egy „majd jövőre”. Ebben nem az a legnagyobb baj, hogy sosem kezded el, vagy ha elkezded, már a 19.30-as híradónál egy baszom nagy adag sült krumplit eszel szigorúan light majonézzel persze, hanem hogy minden egyes próbálkozás és feladás után csökken a nagy újrakezdés súlya.

Karácsony egy évben egyszer van, meg is adjuk a módját. Az olimpiát 4 évente rendezik, várja is mindenki, mint az élet egy nagy és fontos eseményét. De mi lenne, ha minden hétfőn karácsony lenne? Egy idő után nem lenne itt semmi karácsonyfa, semmi nyakkendő, semmi családi agyfasz a rokonokkal. Elvesztené a súlyát az esemény, az a bizonyos dátum, mert mindig van egy újabb, egy következő, amikor be lehet pótolni.

Az életmódváltás nem dátumoktól függ, hanem attól, hogy a fejedben mikor teszel rendet. A rendrakást is lehet tologatni, csak tudod, nem nagyon érdemes, mert egy idő után akkora lesz a szemét, hogy az is embertelen energiádba fog kerülni, hogy legalább a felét kividd, és az ÁNTSZ még ezek után is ott kopog az ajtód előtt.

Szeptember 1. van. Te döntöd el, hogy ez a bejegyzés rólad szólt, vagy csak röhögsz egyet azokon a nőkön, akikről ez íródott. Októberben újra kiteszem ezt a bejegyzést. Meglátjuk, addigra ki mit tartott be abból, amiben a nyár közepén még annyira biztos volt, hogy majd szeptemberben elkezdi…