röviden

Darwin szerint az evolúció a legerősebb hatalom, és az emberiség minden egyes szereplője ennek van alárendelve, ezt kell szolgálnia, ez az élet valódi értelme. A fejlődés.

A fejlődés és azok az emberek, akik ezt a fejlődést biztosítani tudják, így görgetve előre az emberiség szekerét, haladva előre egy magasabb szint elérésének érdekében. Erre a küldetésre persze nem mindenki képes, és sajnos mára már térdig gázolunk a genetikai vagy éppen gondolati selejtek között, akik ennek a fejlődésnek az útjában állnak, nem alkalmasak, vagy egész egyszerűen nem rendelkeznek olyan képességekkel, ami az evolúció akár csak a legalapvetőbb elvárásainak megfelelne.

Mindannyian egy bélyegzők vagyunk, tintával a belsőnkben, és az már csak rajtunk múlik, hogy a tetteinkkel és munkásságunkkal milyen lenyomatot hagyunk magunk után, amit az utókor majd értelmez, és amire támaszkodva a jövő generációja már építkezni tud. Most mi vagyunk az újak, most mi értelmezzük a múltunk lenyomatait, mert szükségünk van iránymutatásra, egy felsőbb hatalomra, példaképekre, önmagunk által kijelölt vezetőkre.

A lenyomat jelen esetben egy lista, amit jelenleg is írunk, és amit azok az emberek hagytak ránk, akik valami maradandót értek el életükben, ezáltal maradhatott fenn a nevük haláluk után is. Korszakos zsenik, művészek, kreatív elmék, másképpen gondolkodók, valódi egyéniségek, akik mindig mindent máshogyan csináltak, mint mások, de egyvalamiben egyetértettek. Hogy létezik egy lista, amelynek pontjain mindenkinek keresztül kell mennie, ha valóban el akar érni valamit az életben. Ez a lista azonban önmagában semmit sem ér, ennek egyszeri elolvasásától még senki nem lett valaki, de még nagyon átlagos sem, ahogyan egy diéta elolvasásától sem fogyott még le senki. Ezt a listát meg kell élni, és akkor talán, de csak talán véghezvihetünk valami nagyszerűt, ha megvan bennünk az erő, a képesség, ha hiszünk magunkban, ha megvan bennünk a büszkeség és az alkotásra való vágyunk. Ez a lista egy alap, amihez hozzátettem a saját gondolataimat is, a tapasztalataimra hagyatkozva.

A LISTA

1. Készíts listát a terveidről, de csak a mérföldköveket írd rá, amik valóban számítanak. Nem kellenek a csipcsup szaros terveid, hogy elutazni valahova, megvenni azt a cipőt, előléptetésben reménykedni, meg vörösbort inni a naplementében. Ezek nem számítanak, le sem szarja senki, de főleg az élet fogja, és téged se érdekeljen, hogy te most 140 vagy 180 ezret keresel. 180-nal sem leszel boldogabb, de 350-nel sem. Nem a zsebedben lévő pénz számít, hanem a zsebedben lévő pénz úgy, hogy közben a magad ura vagy. Nem kellenek a piti célkitűzések és a pénzzel megvehető dolgok összessége, mert mindent, ami megvehető, azt csak úgy tudod elérni, ha a megfoghatatlan értékekért küzdesz. Arról senki nem tehet, ha szegénynek születik. De arról igen, ha szegényen hal meg.

2. Teljesen mindegy, mit értél el vagy meddig jutottál. Soha nem dőlhetsz hátra. Büszke lehetsz, de megelégedett sosem. A jelened csak egy folyamat része lehet, semmi több, a pillanatnyi sikereid csak jelentéktelen állomások lehetnek a nagy egészhez képest, és soha nem a végcél. Most mondhatnám, hogy mindig legyen B terved, de a B terv az nem más, mint az A feladása, ami soha nem lehet alternatíva. Nincs B terv, nem kell a szamár, nincs alternatíva, csak az az egy, amit valóban szeretsz, és amiben meg akarod valósítani önmagad. A B terv a bukásod elfogadása. Inkább halj meg a hegy tetején, mint hogy megállj a felénél, és visszafordulj.

3. Gondolkozz másképp, ez a legfontosabb. Soha ne kövess trendeket, és ne akarj lemásolni egy az egyben semmit és senkit. Alakítsd át, formáld a saját képedre, vidd bele az egyéniségedet, tegyél hozzá valami pluszt, ami csak te vagy, így az már a tiéd lesz. Gondolkozz másképp, gondolkozz mindig azon, amit éppen csinálsz és annak fejlesztésén. Ha jön egy jó gondolat, írd le, mert el fogod felejteni, és ha leírtad, valósítsd meg azt bármi áron.

4. Ha a tested a maga materiális valójában nem is, de a gondolataid mindig legyenek szabadok. Ne utasíts el semmit, és engedd, hogy a szellemed szabadon szárnyalhasson. Engedd el a fantáziád, és merj kiállni azért, amiben hiszel, de sohasem elvtelenül védelmezve azt. Merj kockáztatni írásban, ne félj kimondani bármit is szavakkal, vállald fel magad, és vállald fel, amit képviselsz. Ne legyél unalmas seggfej, ne akarj mindenkinek megfelelni, feleljenek meg ők neked. Legyél szabad.

5. Nyiss másik világ felé. Amiben most vagy, az oké, ezt már láttuk, ebben poshadsz már egy ideje. Emberek, akik körülvesznek, a munkahelyed, ahova mindennap bejársz, a helyek, amiket szeretsz, de lenne itt még pár alternatíva, pár idegen kultúra, amit látnod kéne, már csak a viszonyítási pontok miatt is. Ja, hogy erre nincs pénzed… Érted már, miről beszéltem, amikor azt írtam, a magad uraként élve szabadnak lenni? El kell jutnod idegen tájakra, mert az igazság sokszor a távolság miatt is megváltozik.

6. Soha ne hallgass a rosszakarókra. Hányszor hallottad már azokat a hangokat, hogy te ezt nem tudod megcsinálni, irreálisak az elképzeléseid, bele fogsz bukni, mert ez még senkinek nem sikerült, miért pont neked sikerülne? De ezt téged ne érdekeljen. Csináld meg, de bazmeg úgy, hogy te legyél benne a legjobb, te legyél az első. A másodikra soha senki nem emlékszik, a legyőzöttekre senki sem kíváncsi. Soha nem leszel első, ha csak a dobogóra akarsz felférni, és soha nem lehetsz a legjobb, ha nem akarsz falakat rombolva haladni. Ne figyeljetek azokra, akik azt mondják, nem lehet vagy nem lehetséges. Zárd ki a negatív gondolatokat, és ne pörögj faszságokon. Ne stresszeld magad azon, amin nem tudsz változtatni. Ki kell zárni minden negativitást, különben elevenen fog felemészteni. A világot kizárólag a pozitív és teremtő gondolatok építették fel. A gyűlölet csak rombol, a negatív emberek rombolnak, törmelékeken meg éljenek ők, és nyugodtan lőjék fejbe magukat.

7. Tarts szünetet. Igazán nagy dolgokat nem lehet folyamatosan építeni. Ha valami nagyot alkotsz, az rendkívül szélsőséges érzelmeket fog kiváltani belőled és másokból is, amiket nem lehet folyamatosan elviselni. Törj össze, ha kell, ezerszer, zuhanj szét teljesen több százszor, hogy később szárnyalva építhess, mindent elsöprő energiával. Ilyenkor legyen benned akkora erő, hogy mindenkit elsöpörj, aki az utadba akar állni. Ez takarékon működve, folyamatos egyhangú munkával nem fog menni. Nem fogsz nagy dolgokat véghezvinni, ha a tetteiddel nem váltasz ki érzelmeket, de főleg magadból nem. Kizárólag a szív visz előre mindent, az elsöprő energia adja a lendületet és a valódi tartalmat.

8. Szabadítsd fel magad, mindig törekedj a függetlenségre. Ha felismerted magadban a képességet, hogy létre tudsz hozni bármit, amiben jó vagy, szakadj el mindenkitől. Ha elég jó vagy, megállod a helyed egyedül is, nincs szükséged senkire. Ez nyilván a nehezebb út, de ez a lista nem a fosban dagonyázó senkikről szól.

9. Tanulj azoktól, akik már elértek valamit. Hallgasd meg őket, és figyelj rájuk.

10. Találd meg a párod, azt az egyet. Az élet nem fog menni egyedül, vagy ha igen, akkor sem érdemes folytatni. Kell egy társ. Életednek az a része, ami nem a munkádról szól, és aki kiegészít. Nem magadnak építesz, hanem az utódaidnak teremted meg a feltételeket, hogy többre vihessék nálad.

11. Ne félj a bukástól. Bármi, amibe belefogtam az életben, mindig úgy tűnt, hogy elbukok, nem fog sikerülni, és a rosszakarók a bukásomat akarták látni. Nem nyerhetsz mindig, ezt el kell fogadnod, de ne félj meghozni a döntéseket és meglépni azokat. Nem ijedhetsz meg a félelemtől vagy a kudarctól, különben soha nem fogsz beleadni mindent, és soha nem fogsz elérni semmit. Ha beleadsz mindent, mert hiszel magadban és a céljaidban, és tudod, hogy ez a leghelyesebb dolog, amit tehetsz, akkor a siker el fog jönni, szóval soha ne félj a kudarcoktól, mert általuk tudod valójában értékelni a sikereidet.

12. Ne add fel. De fel fogod. Ne áltassunk senkit, fel fogod adni. A kérdés már csak az, hogy megpróbálod-e újra, vagy csak simán megköszönöd a lehetőséget, és elfogadod, hogy benned csupán ennyi van. Sokan vannak ezzel így, nincs ezzel probléma, csak akkor legalább ne áltasd magad a továbbiakban. Fogadd el, hogy nem vagy különleges, nincs benned semmi extra, semmi sem, ami megkülönböztetne bárkitől.

13. Minden relatív, tudom jól. Mindig találunk nálunk nagyobb fostalicskákat, akiket szemlélve mi úgy érezhetjük, többek vagyunk, vagy sikeresebbek. De ez nem a győzelem érzete, hanem a bukásunk diadala. Ha nem a sikeres emberekhez méred magad, és nem őket próbálod elérni, majd később többre vinni, mint azok, akik már most többet tettek nálad, akkor soha nem fogsz elérni semmit. Erre kellenek a példaképek, és nem az elrettentő példák, hogy tudd, sehol nem tartasz még.

14. Kockáztass. Enélkül nem fog menni. Ha nem akarsz veszíteni, ha biztonságra játszol, ha csak azt a kicsit őrizgeted, amid van, nem lesz többed annál, mint amid egyébként sincs, és ami még ennél is szomorúbb, hogy előbb-utóbb azt is el fogod veszíteni. Nem kell attól félned, hogy mindent elveszítesz, mert amid lehetne, vagy amit el tudnál érni, ahhoz képest most úgysincs semmid. Tegyük fel, te régen kerestél 100 ezer forintot. Most keresel 200-at. Ehhez képest a 100-at most mennyire értékeled? És mennyire értékelted akkor, amikor annyit kerestél? Mennyit ér most a 200 ezer, és mennyit fog neked jelenteni pár év múlva, amikor már 500-ad lesz? Van, akinek a 100 ezer is megváltás, de ami másnak szart sem ér, neked az még nem lehet jó. Kockáztass, nincs mit veszítened.

15. Szegd meg a szabályokat. Ne a törvényeket, hanem a szabályokat, és döntsd le a korlátokat. Lehetetlen eredetinek vagy a saját utadat járónak lenned, ha szabályokat betartva, jól viselkedve éled az életed. Ki kell lépned a keretek közül, és máshogyan gondolkoznod, különben nem fogsz kitűnni a tömegből, nem érsz el semmi kimagaslót, csak annyit, amennyire mindenki képes. Mi értelme van ezen a földön élni, ha mindaz, amit szeretnél, nem más, mint olyannak lenni, mint mások, és kerülni a problémákat, a konfliktusokat. Az egyetlen módja, hogy valaha elérjünk valamit, hogy ledöntjük a korlátainkat, és átlépjük a határainkat.

16. Ne erőltesd. Van, ami nem fog menni. Akkor sem, ha beledöglesz, ha ezerszer elbuksz, és te utána még ezerszer is felkelsz. Nagy különbség van a küzdelem és az ostobaság között. Egy csomó dolog nem fog menni. De nem azért, mert nem vagy rá képes, hanem mert egyszerűen máshogy kell megközelíteni, vagy még nem tartasz ott, hogy megcsináld. Értékeld a helyzetet, nézd meg, mit kell tenned, hogy sikerüljön, és próbáld újra.

17. Ne a kitaposott úton haladj, mert lehet, a te céljaid és álmaid eléréséhez jelenleg nem vezet út. Ezeket az utakat falak szegélyezik, amelyeket a társadalom és a szabályok építettek körénk. Ha nincs számodra megfelelő út, hát bontsd le a falakat a faszba, és fúrj magadnak egyet. Ez persze senkinek nem fog tetszeni, meg majd baszogatni fognak a törmelékek miatt, de te csak csináld, ha erre van szükséged, és egyszer csak azt veszed majd észre, hogy követnek téged.

18. Szard le a társadalmi konvenciókat. Ne érdekeljen, hogy ki mit mond rólad, vagy ki mit tart helyesnek. Érezd jól magad. Vállald fel azt, aki vagy, így nem fogsz felesleges energiákat arra pazarolni, hogy olyannak mutasd be magad, aki nem te vagy. Soha nem mondhatja meg senki, hogy te hogyan élj, de ha elbaszod az életed, akkor ne csodálkozz, ha naponta szembesítenek a hibáiddal. Azt tedd, úgy és akkor, ahogyan te akarod, de ehhez függetlennek kell lenned, és teljesítened kell. Le kell tenned valamit az asztalra, hogy utána bármit megtehess. Kell egy stabil alap, egy háttér, ami legitimálja a gondolataidat, legyenek azok bármennyire is szélsőségesek.

És végül.

19. Mindig tudd, honnan jöttél. Érj el bármit is az életben, soha ne felejtsd el, kik voltak melletted, amikor még sehol sem voltál. Ők a barátaid, akik előtt meg kell maradnod annak, aki voltál, és akikre mindig számíthatsz. Kell egy szelete az életednek, ami nem szólhat a munkádról. Ha sikeres vagy, azt el is kellett érni valahogy, odáig el kellett jutnod. Az odáig vezető út pontosan megmutatja, hogy kik maradtak melletted, és kik voltak azok, akik a fejlődésedet nem voltak képesek elviselni. Az élet egy folyamatos selejtező, de tudnod kell, és tudni is fogod, kikre számíthatsz. Őket becsüld meg, mert hiába értél el mindent, ha nincs kivel megosztanod, és nincsenek melletted azok az emberek, akik magad miatt szeretnek, nem pedig amiatt, amit elértél.