röviden

 “Fogadd el szenvedésed, és fejlődni fog a lelked”

 Thomas Young 

Fejlődés emberek. A fejlődés amiről beszélek. Ilyen, vagy ehhez hasonló több hónapos edzésterv végig csinálása, magával vonz pár dolgot, olyanokat is amit eddig nem is gondoltatok volna magatokról. Itt most messze nem arról beszélek, hogy sokkal, de sokkal jobban fogtok kinézni. Mert ez alap. Nem arról, hogy jobb lesz belenézni a tükörbe a reggeli zuhany után, vagy hogy az előjáték már nem pólóban fog zajlani. Emberileg, mentálisan, belső értékek szerint lesztek jobb és igényesebb emberek.

Hiszen gondoljatok csak bele. Mennyi mindenről változott meg a véleményetek az elmúlt pár évben. Emberekről, kapcsolatokról, érzésekről, ideológiákról, értékekről mit gondoltatok akkor és most. Változunk, és mi most a változás pozitív részét éljük át. Ezt nevezzük fejlődésnek, más emberek lesztek egy új testben, ezt garantálom.

Nézzük, mi fog megváltozni.

  • Majdnem minden az életmódtól kezdve a mindennapokig bezárólag. Új emberek lépnek majd be az életetekbe, új kapcsolatok születnek, új lehetőségek tűnnek fel, és eddig zárva maradt ajtók nyílnak majd ki, nem árt, ha erre ti is felkészültök. Jobb emberek lesztek, nem szebb, jobb. Megerősít titeket az edzés, nagyobb lesz az önbecsülésetek, igényesebbek lesztek a környezetre és magatokra is.
  • Büszkébben fogtok mozogni a mindennapokban, és tényleg nem csak azért, mert minimum két lépcsőt léptetek a narcisztikus, abszolút a külsőn alapuló fogyasztói társadalom kasztok közötti lépcsőjén. Az egészséges ételek fogyasztása az elmúlt pár hétben/hónapban megtette a hatását. Szinte alig van méreganyag a szervezetben, jobb a közérzet, a vérkeringés. A mindennapok megterhelését másoknál lényegesen könnyebben oldjátok meg.
  • Minden egyes lemondással járó döntés egy picivel erősebbé tesz, és épül a jellem. Mert valljuk be, nemet mondani a szinte mindenhonnan ránk zúduló édességekre, desszertekre, kulináris élvezetekre (mekkora buzi lettem) igenis jellemerősítő.
  • A környezettől kapott megerősítések növelik az önbecsülést, és lenne itt egy apróság. Egy szép, formás testen szinte minden ruha jól áll.
  • Minden leküzdött akadály, minden holtpont után lefutott kilométer, leúszott hossz, minden elvégzett nap a konditeremben, teljesen mindegy, miről beszélünk, ki mit sportol, hozzásegít ahhoz, hogy elhidd, sokkal többre vagy képes, mint gondolnád. El tudj érni olyan dolgokat is, amiről előtte nem is gondoltad volna, hogy lehetséges. Mert lehetséges. De miért állnánk meg itt? Az életben sincsenek sokkal nehezebb akadályok. Sőőőt. Egyszerűen csak nem kell beszarni az első nehézség után. Fejben kell erősnek maradni, kitűzni a célt, és végigcsinálni. Nincsenek kifogások, nincs magas léc, csak kis ember. Nincsenek menekülőutak, csak egy út van, amelynek a végén ott van a kitűzött cél.

De még mielőtt átmennék valami hihetetlen ellenszenves multi level marketing köcsög szövegelésbe, elmondok egy sztorit. Velem történt jó pár évvel ezelőtt, azokból az időkből, amikor még hajlandó voltam egy csajra 10 percnél több időt fordítani, még akkor is, ha úgy nézett ki, nem jön össze a dolog. 2004 lehetett, alig voltunk 20 évesek, és akkor még a RIO sem egészen az a hely volt, mint ami mostanában. Haverommal, Dave-vel jártuk akkoriban az éjszakákat. Kiszúrtunk két nagyon szép lányt, egy asztalnál ültek, és iszogattak. Dave szokása volt, hogy úgy szólít le csajokat strandon, hogy vitt magával mindig egy labdát, és a neki tetsző lányokhoz odabaszta. Innen tudtuk, helyzet van. Most speciel nem volt nálunk labda, így csak simán leültünk. A nekem jutó csaj egy igazi beképzelt ribanc volt. Tényleg jól nézett ki, de akkor is basszus, hát mire. Arra, hogy szép volt, és jól nézett ki. Dumálunk, én nyilván nézem a testét. Arc rendben, mellek oké, lábak, comb nagyon jó, derék, HOPPÁ, fogyáscsíkok. Rákérdezek, ez mi, csaj arcból visszavesz egyből, és elmondja, hogy tavaly még 15 kilóval kövérebb volt, és mostanra fogyott le. Dicséretes. Nem nagyon jöttem be neki, de felteszem neki a kérdést, amiért ezt az egész sztorit leírtam, figyeljetek, mert klasszikus.

„Ha tavaly találkozunk, amikor még kövérebb voltál, most összejönnénk?” Határozott igen a válasz. Erre én. ÉS MI VÁLTOZOTT? Csaj lefagy, azt se tudja, hol van. Kis hebegés, szavak keresése, de nincs érdemi válasz.

És ez a kurva nagy kulcskérdés. ÉS MI VÁLTOZOTT? Lefogyott 15 kilót, és jó nő lett, az változott. Ami jó volt neki akkor, az most már nem. Én, ott a 20 éves kis csíra, nem kellettem neki. Többre vágyott, jobbra, és erről beszélek én itt, ebben a posztban. Az igények megváltozásáról. A fogyás hatására egy jobb, szebb testben egy erősebb jellem, nagyobb önbecsüléssel. Értitek már, miről beszélek? Ez a fejlődés, és ez bizony egy spirál. Mert ha én jobb ember lettem, ha én meg tudtam csinálni azt, amire igenis az emberek 90%-a nem képes, akkor jár nekem a minőségibb élet is. Rengeteg vonzata van ennek, az új ruhák vásárlásától kezdve a munkahelyi teljesítményen át a már megemelt igényeinknek megfelelő új emberek megismerése iránti vágyig bezárólag. És bizony ez az a pont, amikor magunk mellé nézünk, és nem mindig tetszik a látvány, amit látunk. Ne legyen félreértés, ez nem felszínesség. A lemondásokkal teli hetek, hónapok, a lefutott kilométerek, a kőkemény mentális és fizikai szenvedéssel elvégzett munkádért teljes joggal vársz elismerést, és az életedre nézve pozitív változásokat. Az elvárásaidat minimum olyan szintre helyezed, mint amilyen munkát te elvégeztél, vagy amennyit te letettél az asztalra, és itt már nem csak az edzésről beszélek. Jó pár kapcsolat szét fog esni, de csak olyan kapcsolatok, amik már amúgy is ingatag lábakon állnak, tehát ezekért nem kár. Letisztultabb világ lesz ez.

Gondoltam, szétbontom a várható változásokat nemekre, mert ugye más a cél és más az eszköz a célok elérésében férfiak és nők között. De akkor le kellett volna írnom, hogy mit akar a nő, amire esélyem sincs, úgyhogy azt hiszem, bőven elég, ha annyit írok, a nőnek külseje, a férfinak egzisztenciája van, amiből már végig lehet vezetni azt, hogy a pozitív változásokat ki milyen irányba fogja hasznosítani. A srácok jobb nőket akarnak majd, természetesen az alapvető női értékek megőrzése mellett, a nők meg természetesen az igényeik magasabbra tételénél a minél magasabb egzisztenciájú, minél motiváltabb férfi megtalálására helyezik majd a hangsúlyt. Ennek egyenes következménye, hogy egyik nap arra fogsz kelni, hogy a barátodat/barátnődet már kevésnek érzed magad mellett. (Csak le ne írjam egyszer a párom szót.) Hány olyan példát mondjak a környezetemből, akik azért szakítottak a másikkal, mert az nem volt elég motivált, nem volt benne perspektíva, nem akart előremozdulni, egyszerűen csak beleült egy életbe, és azt hitte, az onnantól már lecsorog magától. Sőt konkrét példát tudok olyan nőről, aki utalt rá a barátjánál, hogy menjen már el edzeni, kezdjen magával valamit. Nem tette meg. Erre a csaj megcsalta. Ha már ennyit nem képes tenni értem alapon. Szóval mielőtt bárki is felháborodna ezen a „már nem elég a másik” szövegemen, nézzen már körbe egy kicsit, mi folyik körülötte.

Ja igen, egy jó tanács, ha kapcsolatban élsz egy ideje, és a csajod egyik napról a másikra elkezd edzeni, és ÚJRA adni magára, akkor vagy tetszik neki egy srác, vagy már kefélik rendszeresen. Csajok, srácoknál ugyanez, csak gyakrabban, és nincs átmenet. Higgyétek el, nincs az a férfi, aki már egy ideje megszerzett nő miatt újra energiákat tenne magába. Kivéve akkor, ha úgy érzi, gáz van, mert felbukkant egy másik fasz. Egy nagyon egyszerű példával tudnám ezt szemléltetni. Nem töltjük le még egyszer azt a pornófilmet, amire egyszer már ráuntunk. Ott van a mappába, oké, jó volt, emlékszünk rá, néha elő is vesszük, de tuti nem töltenénk le újra.

De menjünk tovább. A változások hosszú sorában ott a munkahely, vagy éppen a társadalomban betöltött szerep, ami a megváltozott állapot miatt sanszos, hogy ezt is kevésnek fogod érezni. Kemény felismerések lesznek itt, csak szólok. Nem mehetek el szó nélkül a legnagyobb átverések mellett, amit ma úgy hívunk, plasztikai sebészet, zsírleszívás, különböző fogyasztótabletták, Tv Shopból rendelhető 3 pálcás bóvli szarságok. Amik megváltást kínálnak, és mind arra hivatottak, hogy helyettesítsék azt, amit mi kemény munkával, edzésekkel, helyes táplálkozással érünk el. Innen üzenném minden lánynak, aki plasztikai műtétet szeretne végrehajtani magán. Már a push up is elég átbaszás, most akkor tényleg szükség van a mellplasztikára? Mindenesetre nem árt, ha elmentitek ezt az interjút, műhibaperek esetére.

Mert a fejlődés lényege a különböző képességek megszerzése, amivel az életünk során elénk kerülő problémákat megoldjuk. Ki lehet kerülni ezeket a problémákat, TESSÉK, meg lehet próbálni, lehet választani a könnyebb utat, de ezek az akadályok törvényszerűen újra és újra fel fognak bukkanni. Egészen addig, amíg meg nem oldjuk azokat. Hány példát látunk a környezetünkben, olyanokat, akik hirtelen akartak látványosan, könnyebb utat választva összevissza csapongva meggazdagodni? Nos, ezek az emberek épp a Venyige utcai börtönben ülnek, vagy épp most állnak sorban a munkanélküli segélyért a kerületi kirendeltségekben, esetleg most kérdezik meg, adhatják-e sajttal a Whopper szendvicsünket. Mind megtört emberek. És miért? Mert ki akarták kerülni a fejlődés legalapvetőbb szabályát, az elénk gördülő akadályok kitartó és fáradságos munkával történő megoldását. Lehet menni  bűnözni, pörgetni a rulettkereket, építeni a Multi Level Marketing rendszert, várni a kurva nagy dobásra. De pillanatnyi sikerek után a beseggelés a végén azért garantált. A mi többhetes edzéseinknek, diétás táplálkozásunknak lesz hosszan tartó eredménye, mind fejben, mind testben. Csak és kizárólag ennek. Ellenben a zsírleszívásoknak meg mindenféle fogyasztótablettáknak Tv Shopos értéktelen szaroknak soha. Percsikerek, de az pont annyit fog érni, mint a Budapest Tv bohócainak gyógyításai. Ez is, bazmeg, soha nem értettem azokat az „embereket”, akik betelefonálnak ide, Tv Shopból rendelnek, szavaznak a megasztárra, vagy felhívják a jósokat a TV2-n. Más életutak, ahogyan a Grandefater mondta egyszer.

Bábeltől a Wattig. Még hosszú az út Edisonig, de már legalább elindultunk azon az úton, ami hozzá vezet. A bibliai időket már elhagytuk, lassan honfoglalunk. További sok sikert kívánok magamnak.

Update: Kértek tőlem plasztikaisebész-árakat. Mondjuk nem értem, miért tőlem, de örülök, hogy a poszt megfelelő része érdekel, Krisztikém.