röviden

Peter Andre az élő példa rá, hogyan lehet milliókat keresni, a legjobb nőket kefélni, és egy egész életet csak és kizárólag arra alapozni, hogy tökéletes a hasizmod, és ezt persze mindenkinek meg is mutatod.

Ha nem tudják, hogy gazdag vagy, minek a sok pénz? Szól az ősrégi mondás, és ez valahogy így van a test formálásánál is. Ha nem tudod mutogatni magad tisztességes páva módjára úton-útfélen, akkor minek szenvednél órákat, hogy a testedet olyanná formáld, hogy legszívesebben kizárólag magaddal szexelnél. Mert bizony erről van szó, legalább egymást ne akarjuk átverni.

Térjünk is vissza Peter Andréra, mert ő az az ember, aki ennek a testformálásnak és annak mutogatásának a legesszenciálisabb megjelenítője. A 90-es évek közepéről beszélünk, amikor a celebség még ismeretlen fogalom volt. Akkoriban még valamit le kellett tenned az asztalra, hogy ismert ember legyen belőled, nem úgy, mint manapság. Akkor még nem volt elég, hogy egy buta, valóban mélyostoba, segg hülye proli senki vagy, esetleg egy hajtós kis kurva, aki ha pénzt szimatol, akkor automatikusan letérdel.

Peter Andre a tényleg tökéletes teste és még tökéletesebben kimunkált hasizma mellett még énekelni is tudott, mondjuk erről megoszlanak a vélemények. Mármint arról, hogy énekelni tudott, de ez most mellékes is. A lényeg, hogy mai szemmel a Mysterious Girl című videóklip személyében ikon született, amire az akkor nagy sikernek számító Bravo magazint olvasó tinilányok tömegei rituálisan élveztek el. Ezt az elismerést Peter Andre kizárólag a hasizmainak köszönhette, és persze annak a ténynek, hogy nem olyan feje volt, mint Puzsér Róbertnek.

Emlékszem, amikor kijött ez a klip, és megjelent a már említett Bravóban egy félmeztelen fotó erről a fácán gyerekről. Az egyik lány konkrétan a vele készült poszterrel kötötte be a naplóját. Durva dolgok történtek itt az internetkorszak előtt. Minden csaj odavolt érte, leszámítva az akkori Tankcsapda-buzikat, meg persze azokat az EDDA-fanokat, akik akkor még nem is sejtették, hogy az imádott Pataky Attilájuk 10 évvel később totálisan megkattan, és ufókat vizionál a Teréz körúton.

Ami a nőknél a comb és a fenék, az a férfiaknál a kockás has és a kidolgozott felsőtest. Vizuálisan a has talán az egyik legfontosabb izomcsoport. Tudta ezt jól Calvin Klein is, aki erre az izomcsoportra és persze a kitömött alsógatyákra fókuszálva építette fel birodalmát heteroszexuálisként egy olyan világban, ahova be nem teheti a lábát, aki nem buzi, biszex, vagy bizonyíthatóan tökéletesen dekadens, és itt most nem az RTL Klub felsővezetésére gondolok. Ritka nagy pózer köcsög ez az Andre gyerek, de azt a munkát, amit ebbe a testbe fektetett, mindenképpen el kell ismerni.

Cristiano Ronaldo, Brad Pitt, Markus Schenkenberg (első számú férfimodell) vajon hol tartana most, ha nem fektetne hatalmas mennyiségű energiát és időt a teste építésébe? Valószínűleg Cé Ronaldo akkor is egy kibaszott jó focista lenne, de nem lenne szénné hájpolva, és az Armani sem szerződött volna vele 5 évre, az is biztos. De mielőtt rátérnénk a bejegyzés hidegebb részeire, azaz hogy milyen gyakorlatokat lenne érdemes hasizmainkra végezni, azért én még betennék ide egy-egy képet nemekre bontva motiváció gyanánt.

Most, hogy már mindenki megfelelő motivációt kapott, hogy elkezdje a hasizmainak fejlesztését, azért le kéne tisztáznunk előtte pár dolgot.

1. A hasizom formálása messze a legnehezebb az alakformálás világában, és egyben az ilyen izmok megformálásához hónapok kemény edzése szükséges, természetesen a fehérjedús, megfelelően összeállított diéta betartása mellett, hogy azok a vonalak látszódjanak is, ha már ennyi idő meg energia ugye.

2. A teleshopos és a faszom se tudja, honnan rendelt hasizom-erősítőket, ha esetleg lenne otthon ilyen, azt most mindenki fogja meg, hagyja abba a bejegyzés olvasását, és törje el, dobja ki, gyújtsa fel, öntse le savval, vagy én nem tudom, mit csináljon vele, de a lényeg, hogy szabaduljon meg tőle, mert csak a helyet foglalja, és az ég világon semmi haszna nincsen. Előbb fogunk hasizomra szert tenni azzal, ha megkérünk valakit, rugdosson minket gyomorszájon pár percig, mint ezekkel a kínosan retardált, hülyéknek szánt gépekkel.

3. A fejed előre rángatása még nem hasizomgyakorlat, hanem egyszerűen csak hülye vagy.

4. A harmadik pontból egyenesen következik, hogy a hasizomgyakorlatoknak is megvan a technikája, ahol figyelni kell a levegővételre, a test megfelelő pozícióban tartására, ahol figyelni kell a feszítést, és ahol a negatív tartományban sem kéne engedni a testet visszazuhanni, hanem ellenállással megtartani magunkat. Ezek fontosak. Lehet másképpen is csinálni, csak éppen nem érdemes. Földön fetrengeni feleslegesen meg elég kellemetlen is. Nemcsak neked, hanem azoknak is, akiknek ezt a vergődést végig kell nézniük.

A hasizom négy részre osztható fel. Ahhoz, hogy arányos, szépen megformált hasizmot érjünk el a jövőben, mind a négyet megfelelő mértékben kell stimulálni. Hatalmas tévhit, hogy minél több felülést végzünk, értsd edzünk hasra, annál hamarabb lesz kockás hasunk. Kurva nagy faszság!!!!!!!! Maximum három gyakorlat, 15-20 darabos ismétlésszámokkal, de azt SZABÁLYOSAN. Ha van olyan pojáca az ismeretségi körötökben, aki azzal menőzik, hogy ő megcsinál 500 felülést, annak finoman jelezzétek, hogy ő bizony egy mérföldes balfasz, majd mutassátok meg ezt az Edzésanatómia bejegyzést. Mert bizony aki több száz felülést csinál, az jó eséllyel szabályosan 30-at sem tudna megcsinálni.

Nálam minden program szintfelmérővel kezdődik. Ilyenkor általában megnézem, hogy akikkel foglalkozni fogok, milyen állapotban vannak. Nemcsak erőnlétet nézek, hanem kitartást, mentális fókuszt, érzelmi állapotot (nőknél nagyon fontos) és mozgáskoordinációt. Ezekre a tapasztalatokra támaszkodva kijelenthetem, a legtöbb ember ott rontja el, hogy képtelenek megkülönböztetni a hatékony mozdulatsorokat a szimpla mozgástól. Maradjunk csak a hasizomnál az egyszerűség kedvéért.

Mondom a nőnek, hogy csinálj meg 1 perc alatt annyi hasprést, amennyit tudsz. A szintfelmérőn még nem mondok semmit, mert látni akarom, hogy önállóan egy felfokozott szituációban, mert a szintfelmérőn ugye erről van szó, mire képesek maguktól, és azt hogyan kivitelezik.

Mondanom sem kell, katasztrófa. Mert mi történik ekkor? Hasprés gyanánt elkezdik a tarkójukat rángatva a fejüket előre huzigálni, amivel ugyan semmit nem érnek el, de a csigolyáikat azért cserébe legalább rendesen szanaszét barmolják, a hasizmok meg köszönik szépen, jól vannak, őket nem érte semmiféle terhelés.

Helytelenül, a már említett fejrángatással a legocsmányabb fizikumú emberek is képesek simán, akár 100-150 „hasprést” is elvégezni, de ez nem azt jelenti, hogy neked a hasizmod most rendben van, hanem hogy rosszul csinálod, és így semmi értelme nincsen. Csináld helyesen, és ötöt nem fogsz tudni megcsinálni. Karok keresztben a mellkasodon, a mellkast emeled ki úgy, hogy a lapockák teljesen elemelkedjenek a földről. A mellkast a fenti szektor csúcsán legalább 2 másodpercig megtartod, majd úgy ereszted vissza magad lassan, fokozatosan, a hát felső részét a földre helyezve, mindezt kontrollált légzéssel végezve. Ez a hasprés.

Csináld helyesen, és baromi nehéz lesz. Ha könnyű, és nem érzel semmit, nem fogsz fejlődni.

Ezt jegyezzétek meg egy életre, és ezek a soraim visszhangozzanak a fejetekben, miközben a konditeremben vagytok. Ha nem fáj, nem ér semmit. Márpedig te azért vagy ott, hogy eredményeket érj el. A fájdalom tűrése emel ki a tömegből, és helyez téged az átlag fölé. Ezért leszel te csinosabb, mint mások, ez adja a mentális pluszt, hogy te kibírod. Neked olyan embernek kell lenned, aki akkor is továbbmegy, amikor más már megállt, és abbahagyja, te akkor is csinálod, amikor már nagyon fáj. Minden egyes másodperccel, amit a fájdalomzónában töltesz, te annál közelebb kerülsz a célodhoz. Ha fáj, formásodsz, ha nem fáj, és te nem vagy hajlandó továbbmenni, akkor arra kérlek, hagyd abba az egészet, és nyugodtan gyújtsd magadra az öltözőszekrényed. Ne keresd a könnyebb utat, mert a könnyebb út a selejt senkik életútja, és te nem járhatsz ezen az úton. Vagyis járhatsz, de akkor én kurvára nem vagyok rád kíváncsi semmilyen szinten, és hidd el, a társadalom értékesebb fele sem lesz. Nem az edzés számít, tudom, de ha itt így csinálod, akkor az élet többi területén miért csinálnád máshogyan? A szar mindenhol büdös.

És akkor most pár szót a hasizom felépítéséről.

Hasizmon belül négy izomcsoportot különböztetünk meg, és neked természetesen mind a négy izomcsoportot erősítened kell. Tudom, hogy senkit nem érdekel, de azért megmutatom, mert a hasizom-erősítések is erre a 4 izomcsoportra lesznek felosztva.

Balról jobbra haladva. Külső ferde, belső ferde, egyenes és haránt hasizom.

Erre a 4 izomcsoportra dolgozva alakíthatjuk ki a derék ívét, tüntethetjük el az úszógumit, faraghatjuk le a kapaszkodóhájat, munkálhatjuk meg a hasfalunkat, és végül az istenverte alsó háj eltüntetése, ami az egyik legrohadtabb dolog az életben, már a push up melltartó levétele után persze. Lássuk, milyen gyakorlatokat tudunk ezekre az izomcsoportokra és főleg ezekért a célokért elvégezni, de legfőképpen azt, hogy hogyan kell HELYESEN ezeket a gyakorlatokat végrehajtani.

Alapszabályok

1. A legfontosabb. Diéta nélkül végighasazhatod az egész életedet, akkor sem lesz semmi látszata. A test olyan, mint egy gyémánt a tengerparton, amit ellepett a homok. De ott van. Kurvára ott van, csak senki nem veszi észre, mert sárréteg fedi.

Te vagy a gyémánt, a sár a hájad és az edzések a hullám. Ha kitartóan vereted, akkor egyszer csak lemosod róla a sarat, és előbújik valami hihetetlenül szép, mert az emberi test és a formát adó izmok bizony drágakövek, ami ott van benned is, de mivel egy hedonista szar voltál, ezért nem látod azt az értéket, ami benned is lakozik, és amit nem tudnak megcsodálni mások sem. A szép test érték, ugyanolyan érték, mint a gyémánt, és a gyémánt értékével azonosan a testeddel is rengeteg mindent képes leszel elérni. Nemcsak azért, mert a szépet az emberek jobban értékelik, hanem az az út, és az az idő, amit a tested formálásának szentelsz, erősít meg téged annyira, amivel hegyeket mozgatsz majd meg, és képes leszel bármit elérni, amit célul tűztél ki magad elé. Lehet, hogy ezt most még nem érted, de majd ha ott leszel, akkor majd megérted.

2. Figyelj a légzésre. Ez a has gyakorlatainál talán még kiemeltebben fontos és hangsúlyosabb, mint a többi izomcsoporténál.

3. Kontrolláld a tested.

4. Figyelj a kivitelezésre.

5. Fókuszálj a feszítés és a megtartás fázisára.

6. NEM VÉGZEL LENDÜLETBŐL EGYETLEN GYAKORLATOT SEM. Kiemeled, megtartod, lassan engeded vissza, megállítod. Minden mozgás –tól –ig van. A testformálás nem iszonyatosan gáz aerobikbuziskodás.

Megint elpofáztam az időt. A bejegyzés második részében a konkrét gyakorlatokról lesz szó leírásokkal, anatómiarajzokkal és videókkal minden mennyiségben.

Az Edzésanatómia sorozat eddig megjelent részeit pedig erre a linkre kattintva érhetitek el.