röviden

Hasra edzeni az egyik legrohadtabb dolog a földön, és itt rohadás alatt nehezet értek. Én személy szerint gyűlölöm a hasazást, és azt hiszem, bátran mondhatom, hogy már mindent kipróbáltam annak érdekében, hogy elsunnyoghassam, de mégis kockás legyen a hasam. Nem sikerült.

Ahogy a diétával való bűvészkedés sem vezet eredményre, úgy sajnos a hasizomfejlesztő gyakorlatokat sem lehet megspórolni, már ha definiált, mélyen ívelt és szépen megformált hasizmot szeretnénk. Ezt a nők nyelvére lefordítva úgy tudnám megfogalmazni, hogy a tested szépen megmunkált hasizom nélkül olyan, mint a lakásod függöny, illatosított gyertya, Hello Kitty-s bizbaszok és díszpárnák nélkül.

A test középső izmainak, ismertebb nevén törzs izmainak megerősítése az egészséges mozgás alapfeltétele. Ha jó eredményeket szeretnél elérni, akkor a test középtájéki izmait sem hanyagolhatod el, hiszen azok minden összetett mozgást igénylő gyakorlatnál elengedhetetlenül szükségesek. Ha nincsenek a törzsizmaid megerősítve, a mozgásodat sem tudod megfelelően kontrollálni. Ha nincsen az alsó hátizmod és a hasad izmai kellőképpen megerősítve, úgy előbb-utóbb sérüléseket szedsz majd össze, a gerinced egészségéről már nem is beszélve. Hiába van a fókusz látszólag a karokon, a lábakon, végezz bármilyen mozgást, a törzsizmaid dolgoznak főként, és ezt sose felejtsd el. A törzsizmok edzése mindenekelőtt, minden csak ezután következik, és nem utolsósorban egy újabb nyomós érv, hogy a test egészére kell dolgozni, nemcsak arra, amivel nem vagytok megelégedve.

Ne sunnyogd hát el a hasizomfejlesztő gyakorlatokat. Ne hagyd őket az edzés végére, ne hagyd akkorra, amikor már lefáradsz, mert a hasgyakorlatok nagyon nehezek és kimerítőek. Tedd az edzéseid elejére, így nem fogod kikerülni. Ha a végére hagyod, 10-ből hatszor nem fogod megcsinálni. Most azt hiszed, hogy hülyeséget beszélek, de majd amikor ott leszel a teremben fossá fáradva (már ha nem tinderezted végig az edzést), akkor majd azt fogod mondani magadnak, hogy jól van, majd legközelebb, meg majd otthon megcsinálom :))))))))). Tudjuk mindketten, hogy nem fogod, ezért tedd az edzés elejére, és nincs több vita.

És ha már a mindig holnap, meg a majd hétfőn elkezdem emberekre terelődött a szó. Van az emberiségnek egy olyan halmaza, akik általában következetesen felteszik az adott területen elképzelhető leghülyébb kérdést. Ezek általában így hangzanak:

 • A fehérjétől nem leszek izmos? – Nem.
 • A kondizástól nem leszek túl nagydarab? – Nem.
 • Az oké, hogy 1 napra 30 gramm fehérje az ajánlott mennyiség, de meddig lesz elég az 1 kilós kiszerelés? – Bazmeg.

Ilyen és ehhez hasonló okosságokkal találkozom immáron negyedik éve nap mint nap, de hogy egy kifejezetten hasra vonatkozó népszerű kérdésre is válaszoljak:

 • Hány felülést végezzek ahhoz, hogy kockás legyen a hasam?

LOL. Az emberek többsége azt hiszi, hogy minél több felülést csinál, annál kockásabb lesz a hasa. De sajnos ez nem így működik, mert ahogy az ételeknél is a tápanyagtartalom megfelelő aránya és nem feltétlenül a kalória számít, úgy a hasizomgyakorlatoknál sem a darabszám az eredményesség függvénye, hanem a gyakorlatok megfelelő kivitelezése. De ez csak a dolog egyik része, amitől az izom fejlődni fog.

Ami igazán fontos, hogy az az izom látszódjon is, mert hiába vannak gofrisütőket megszégyenítő barázdáid, ha azokat lefedi 4 cm hájréteg, te csak egy kövér ember leszel, semmi más.

Így a válaszom a „hány felülést csináljak, hogy kockás legyen a hasam” kérdésre csak ennyi lenne, és ennyi lesz a jövőben is.

DIÉTÁZZ.

Diétázd le magad, és látszani fog, mert minél alacsonyabb a testzsírszázalékod, annál jobban fog látszódni a tested körvonala, és ez igaz a tested egészére is, nemcsak a hasadra.

Férfiaknál 10-12%, nőknél 15-16% testzsír környékén már látszanak a kontúrok, de igazán 8-10%, illetve 12% az a határ, amely alatt nagyon látványos lesz az eredmény. Itt persze meg kell jegyeznem, hogy a nőknek nem nagyon kéne 15% alá vinni a testzsírszázalékukat, mert csúnyán felborul a hormonháztartásuk, aminek következtében a hormonrendszerük is, de akit ez nem nagyon érdekel, az vigye be alá.

Az alapszabályokat a bejegyzés első részében már letisztáztuk, most jöjjenek a konkrét gyakorlatok.

Alsó has

Kezdjük a has legtöbb gondot okozó részével, az alsó hassal. Ugye ez az a terület, ami az istennek sem akar eltűnni még akkor sem, amikor a has felső részén már megjelennek a kockák, de alul még mindig ott van a zsír, ami persze baromira zavaró, és legszívesebben levágnád egy konyhakéssel. Innen fog legutoljára eltűnni a zsír, és ide is fog először visszatérni. Ez elég szomorúan hangzik, de mindenkit megnyugtatok, hogy nemcsak szomorúan hangzik, hanem valójában is az.

Az isteni DIÉTÁN kívül azonban van pár gyakorlat, ami fókuszáltan ezt a területet edzi le kellőképpen, de ismételten felhívnám a figyelmet, hogy DIÉTA nélkül nem fogod tudni sohasem eltüntetni ezt az alsó hason lévő sunyi szar hájréteget.

Plankelés

A plankelés egyébként is a hasizomfejlesztés Mekkája, a létező legfantasztikusabb gyakorlat a földön, ami az egész hasizomfelületre hatással van. A lényeg, hogy amikor plankelsz, melyik testrészeddel tartod magad.

 • Ha a vállaiddal tartod, és a terhelés a karjaidon van, akkor a has felső részét és a deltát dolgoztatod a legintenzívebben.
 • Ha a hasfaladdal, akkor a teljes hasizom dolgozik.
 • Ha a lábaiddal, na akkor van az, hogy az alsó hasizmaid dolgoznak a legkeményebben, és jelen esetben nekünk pontosan erre van szükségünk.

Plank lépdelés

Ha egy kicsit meg akarjuk színezni a dolgot, akkor a plank lépdelés az a gyakorlat, amivel fókuszáltan tudsz az alsó hasizmaidra edzeni. Ez úgy néz ki, hogy tartod magad plank tartásban, majd a jobb lábaddal kilépsz oldalra, majd ugyanezt a bal lábaddal is megteszed, majd vissza.

Nem árt azonban tudni, hogy amíg a hátizmaid nincsenek kellőképpen megerősítve, nem fogsz tudni nemhogy irányítottan plankelni, hanem rendesen megtartani sem magad. A csípő sose essen be a gerincvonalad alá, mert úgy megfájdul a hátad, hogy bőségesen elmehetünk a picsába hetekig a fájdalomtól, a kialakult sérülésekről már nem is beszélve. De hát ez egy ilyen biznisz, az egész testedet edzeni kell, különben nem fog működni a dolog.

Klimbelés

A másik igen hatékony gyakorlat, ami igényel némi kardiós felkészültséget. Fogod magad, és belépkedsz a térdeddel a mellkasodhoz. Ismétlem, a mellkasodhoz. Nem a gyomrodig, nem is a csípőd vonaláig.

Oldalsó has

Az a bizonyos prezidenciális gyémánt forma a felsőtesten, amit soha sem fogsz látni magadon, ha hájréteg fedi a derekad. A diétát itt sem tudod megspórolni, de nem írom már le többször. A továbbiakban képzeljétek oda az összes mondatom elejére, végére, és ha lehet, a közepére is. Diéta nélkül semmit nem fogsz elérni.

Oldalsó hasizomra minden gyakorlat, ami dőlt vagy oldalirányú mozgás.

Ingázás

Nagyon jó, nagyon hatékony gyakorlat, de tapasztalataim szerint a nők erre a gyakorlatra kifejezetten képtelenek. Tévedés ne essék, nem én vagyok a hímsoviniszta szexista fasz, (dehogynem), hanem ezt a több száz nővel történő foglalkozáson szerzett tapasztalataim mondatják velem.

Ennél a gyakorlatnál kizárólag arra kell figyelni, hogy ne mozduljon el a felsőtested se előre, se hátra, hanem egyenes síkban maradjon, amikor a dőléseket végzed. A nehézségét a feladatnak az adja, hogy míg az egyik kezedben nincsen semmi, addig a másikban egy súly található, és ezt a nők csak nagyon nehezen tudják kiballasztálni úgy, hogy a gyakorlat technikailag helyes maradjon. Természetesen tanulható ez a mozgás is, de szakember segítsége nélkül nem fogod rendesen megtanulni.

Elfordulás padon

Nincs hozzáfűznivalóm. Illetve annyi mindenképpen lenne, hogy ne a fejedet rángasd felfelé, hanem a hasizmaidat használd. A kéz azért van a tarkón, hogy az oldalsó hasizmod a lehető legfókuszáltabban dolgozzon. Testanatómia ugye.

Keresztprés

Egy ikerfeladat kistestvére. Ezzel kezdjétek, és ha már megy, akkor váltsatok a taposó hasprésre. Arra azonban mindenképpen figyeljetek, hogy az ellentétes könyök minden esetben érjen hozzá az ellentétes térdekhez. A fejet itt sem rángatjuk, mint egy retardált idióta.

Taposó hasprés

Nagyon hatékony, nagyon nehéz, feltéve ha helyesen végzed. Itt nagyon figyelj a légzésre és arra, hogy a lábfejed végig derékszögben álljon, és a lábaid legyenek KINYÚJTVA. Térd és könyök MINDEN ESETBEN összeér. A fejrángatást már megbeszéltük, és ha lehetséges, ne a térdedet hozd a könyöködhöz, hanem a térd és a könyök a csípő vonalánál találkozzon.

Drakula-prés

Ezt én neveztem el így, mert rohadtul úgy néz ki a gyakorlat, mint amikor a vámpír fekszik a koporsójában.

Ezzel a gyakorlattal egyébként elérkeztünk a hasprések világához, ahol egyetlen szabály van. A lapockádat elemeled, és pont. Nem viszed tovább a mozgást addig, hogy a hátad is bekapcsolódjon.

A HASPRÉS NEM FELÜLÉS.

Hasprésnél nem kell felülni, és nem is szabad, de legfőképpen semmi értelme. Ennél a gyakorlatnál nyilván oldalirányban mozgatod el a felsőtested, és ha megtennéd nekem, de elsősorban magadnak azt a szívességet, hogy a fejedet nem teszed le, amikor visszaereszkedsz, azt nagyon megköszönném. Később majd te köszönöd meg nekem, de most még csak egy bunkó paraszt vagyok a szemedben.

Elfordult oldalprés

Ez a mozdulat a lányoknak ismerős lehet, ha felidézik magukban szexuális kalandozásaikat. Imádom ezt a pózt egyébként, mert amikor így fekszik előttem egy nő, akkor egészen fantasztikus a feneke vonalának látványa, plusz ebben a pózban a mellét is látom, arról meg már nem is beszélve, hogy egyszerre tudok a csípőjébe és a combjába kapaszkodva sunnyogtatni. Na mindegy, elkalandoztam, de a lényeg a képen van. Már ami a gyakorlatot illeti.

90 fokos oldalprés

Ez is egy ikerfeladat. A lényeg, hogy a dőlésszög minden esetben 90 fok körül legyen, és ezt a szöget VÉGIG tartva, EGYENES HÁTTAL végezzétek a gyakorlatot.

A megfelelően edzett hátizmok itt is elengedhetetlenek, mert hiába hasizomgyakorlat, de kell hozzá a hátad is. Ezzel majd akkor fogsz szembesülni, ha magát a gyakorlatot végzed. Kezdetekben súly nélkül, későbbiekben tárcsával baszkuráljatok, így emelve az edzésterhelést, mert ugye az edzésterhelést folyamatosan növelni kell.

90 fokos lebegő oldalprés

Nehéz gyakorlat. Mint minden gyakorlatsornak, ennek is megvan a metodikája, hogyan kéne egyáltalán eljutni idáig, de már így is túl hosszú lesz ez a bejegyzés, úgyhogy röviden.

 • 90 fokos megtartás, lábak a földön
 • 90 fokos megtartás, lábak a földön, súly a mellkasnál
 • 90 fokos megtartás, lábak a földön, súly a mellkasnál, elfordulással
 • 90 fokos megtartás, lábak a levegőben
 • 90 fokos megtartás, lábak a levegőben, súly a mellkasnál
 • 90 fokos megtartás, lábak a földön, súly a mellkasnál, elfordulással

Oldalplank

A végére hagytam a legjobbat. Plank oldaltartásban. Ha csak egyetlen gyakorlatot végzel az oldalsó hasizmaidra, ez legyen az. De ne végezz egyet.

Felső has

A legtöbben azt gondolják, hogy a lábemelgetéssel a has alsó részére dolgoznak. Ez már csak azért is megmosolyogtató, mert a lábemelések kifejezetten a has legfelső részére összpontosulnak.

Lábemelés

Függő lábemelés

Molnár Peti kedvenc gyakorlata.

Vízszintes lábemelés

Legalább a csípő vonaláig húzd fel a térdeidet, de ha lehetséges, akkor egy kicsit feljebb is mehet.

Hasazás gépeken

Aki gépeket használ a has izmainak edzéseihez, az egy hatalmas faszfej.

Hasfal

Az isteni kockák. A nők tejszínhabos fantáziáinak első számú szereplője. Minden izomcsoport szép, de szerintem ez a legszebb. Már a fenék után persze.

Hasprés

Na akkor az alapok. Lapockát elemeled, a mellkasod a plafon felé mozog egészen addig a pontig, ahol már a hátadra lenne szükség ahhoz, hogy továbbmenj. Kis mozdulatok, de annál hatásosabbak.

Stabilizált hasprés

Lábak lent, kezeid a tested mellett. Felülésnél NE SEGÍTS RÁ A KEZEIDDEL, ne told fel magad.

Lebegő prés labdával

Az a jó ebben a gyakorlatban, hogy a labda megtartása és pakolgatása extra erőkifejtésre késztet, miközben a mozgásodat is stabilizálja. Ennél a gyakorlatnál megannyi balfaszkodást láttam már, ami legtöbbször úgy nézett ki, hogy a lábakat behajlították az asszonyok, és úgy vették el a labdát és tették be a lábuk közé.

Egyenes lábak, egyenes karok. Haladóbbak se a fejüket, se a lábukat ne tegyék le a földre, de ez komolyabb edzettségi szintet igényel.

Lebegő prés

Ugyanez, csak labda nélkül. Nem tudom, miért nem ezzel kezdtem, de most már nem szarakodok vele.

Lebegő ülés padon

Nagyon jó, nagyon hatékony, ezáltal nem valami könnyű gyakorlat, de hát az élet sem az, mégis csinálják pár milliárdan. A gyakorlat kontrollt, testtudatot és előedzettséget igényel.

Sky-prés negatív padon

Nem előre, felfelé. A karjaidat nem hajlítod be, nem a karoddal tolod felfelé a súlyt, hanem a lapockádat emeled ki, és a mellkasodat tolod felfelé.

Harangozás

Csiga kell hozzá, és egy olyan testtudat, hogy ne a kezeiddel húzd le, hanem a hasizmaidra fókuszálva mozgasd a súlyt.

A konditermi edzések fejben kezdődnek. A mentális állapot nemcsak a kitartás miatt szükséges, hanem hogy a gyakorlatok végrehajtása közben maximálisan „ott legyél”, és koncentrálj a mozdulatokra. Ez nem fog menni beszélgetéssel meg telefonon ótvarkodással.

Azt kell eldöntened magadban, hogy azért jársz le edzeni, mert valóban szép külsőt szeretnél, vagy azért, hogy megnyugtasd magadat, hogy te teszel a tested változásáért, holott persze lófaszt sem csinálsz, csak láttatod azt, amit valójában nem teszel. Nagy különbség van a valódi tettek és a tettek láttatása között. Te valószínűleg láttatod, aztán meg nekem irkálsz üzeneteket, hogy te „mindent” megteszel, de tényleg „mindent”, és még sincs változás, segítsek.

Csinálj valamit legalább egyetlenegyszer komolyan az életben, és meglesz az eredménye. Ha nincsen, akkor tudd, hogy valamit rosszul csináltál, és nem más a hibás. Ez akkor is igaz, ha te 100%-ig meg vagy róla győződve, hogy mindent megtettél. Na ez a rosszabbik eset, mert akkor még hülye is vagy. Reménykedj abban, hogy csak az edzésekhez, de sajnos nagy valószínűséggel az élethez is.

Remélem, tetszett ez a bejegyzés. Ha nem, azt is leszarom, mert kizárólag az számít, hogy csináld jól, csináld helyesen, érj el nagyszerű eredményeket.

Az Edzésanatómia sorozat a fenék edzéseivel folytatódik.

A sorozat eddig elkészült részei ide kattintva érhetők el.