röviden

Mint azt már leírtam az előző bejegyzésben, a mellizom a férfi dominancia megtestesítője. Elképzelhetetlen egy férfiedzésterv mellnap nélkül, amit egy edzésnapon belül a bicepsz izmainak edzésével érdemes leginkább kombinálni.

A mellizomnak nincs 3 része, de a lehető legszebb, legdefiniáltabb eredmény érdekében 3 részre osztható. Minden, mellizomra történő edzés a mell egészét fogja edzeni, de vannak bizonyos gyakorlatok, amelyek koncentráltabban edzik meg a mellizom alsó-külső és felső harmadát.

A tökéletesre formált mellizom alsó része alul egyenes vonalú, a mellizom teljes egésze kiemelkedik a felsőtestből, és a felső harmada egészen a kulcscsontig domborulatot mutat. A mellizom oldalsó részei íveltek, ezáltal biztosítva tökéletes látványt, és ez a bejegyzés pontosan arra hivatott, hogy ezt a lehető leghatékonyabban el lehessen érni.

 

ALAPSZABÁLY

1.Mellizomra maximum 4 gyakorlat. Felesleges több.

2.Két gyakorlat menjen kifejezetten a mellizom középső harmadára, egy az alsó-külsőre, egy pedig a felső harmadra.

3.Melledzés előtt fokozottan melegítsetek be vállra. Szükség lesz rá.

4.Rengetegen elkövetik azt a hibát, hogy rövid ujjú pólóban vagy atlétában edzenek. Ezt egyfelől megértem, mert a konditerembe járók ritka nagy pávák. Látni akarják a testüket edzés közben, de én inkább azt javasolnám, hogy edzeni kizárólag hosszú ujjú melegítőfelsőben. Melegen tartja az izmokat, ezáltal elkerülvén a sérüléseket, és maga az izom is jobban tud fejlődni.

5.Minden izomcsoportra tudj legalább 7-8-féle HELYESEN végzett gyakorlatot, és azokat folyamatosan váltogasd.

6.Légzés. Erőkifejtésnél kifújod a levegőt, negatív fázisban (súly visszaeresztésénél) beszívod. Lassan szívod be, a mozdulat is lassú. Gyorsan fújod ki, a mozdulat is gyors.

7.Ideális pihenőidő két gyakorlat között 45 mp.

8.Használd ki a negatív tartományt is. Ellenállással engedd vissza a súlyt.

FELSŐ HARMAD MELLIZOMGYAKORLATOK

A mellizom felső harmadára jellemzően 30 vagy 45 fokban végezzük a gyakorlatokat.

 

45 fokos nyomás padon, rúddal

A világsztár fekvenyomó pad testvére, aki sajnos közel sem futott be akkora karriert, mint ennek a gyakorlatnak a vízszintesen végezhető változata. Mivel leggyakrabban a fekvenyomó paddal kombinálva alkalmazzák, így nem árt tudni, hogy ez jóval nehezebb gyakorlat, mint a fekve nyomás, így ne kövessétek el azt a hibát, hogy a fekvenyomó padon kinyomott súlyokat rápakoljátok erre is. Ha 80 kilóval fekvepadoztok, akkor a 45 fokos padra ne tegyetek többet 65-70-nél, de erre majd úgy is rájöttök.

 

45 fokos nyomás kézi súlyokkal

A kézi súlyzós változat nagy előnye, hogy jóval mélyebbre lehet vinni a súlyokat, mint a rúdnál, plusz kitolás után a súlyzók összezárásával extra feszítést érhetsz el, ami még koncentráltabban edzi le a mellizmokat.

Melltológép

Ennek két változata van. Amit vízszintesen tolsz, és amit 30 vagy 45 fokban felfelé. Nyilván nekünk az utóbbi kell.

Kábeles kitörés 45 fokban

A kábeles edzéseket szeretem a legjobban. Egyfajta átmenet a gépek és a kézi súlyzók között. Hatékony, intenzív edzéseket lehet vele végezni, arról meg már nem is beszélve, hogy a csigák állíthatóságának köszönhetően a mell minden harmadát le lehet vele edzeni. Természetesen itt is a 45 fokos mozgás kell nekünk.

 

Egykezes kábelezés 45 fokban

Ez már egy kicsit komplikáltabb, mivel itt nem árt, ha a felsőtestünk stabil, miközben egy kézzel erőt fejtünk ki. Ahhoz, hogy ezt helyesen tudjuk végezni, a többi izmunk megfelelő edzettsége is szükséges, hogy ellen tudjunk tartani az egyoldalas mozgásnak. Stabil állás, felsőtest-ellentartás, szabályos szög, erőteljes kitolás.

Fekvőtámasz padra tett lábakkal. Fontos, hogy olyan magasságú padot, vagy bármit találjunk, amelyen kezdő testhelyzetben, egyenes karokkal is egyenes marad a hátunk. Egy vonalban a lábfej, a térd, a csípő és a lapockák.

Tárogatás 45 fokos padon

A tárogatás hatalmas Isten. Nyújt és fejleszt egyben, márpedig a konditermek világában minden, ami többfunkciós, nagy népszerűségnek örvend.

 

Tárogatás fitballon

Remek gyakorlat, véleményem szerint sokkal jobb, mint a stabil helyzetű, döntött padon végzett tárogatás, de a konditermek társadalma ferde szemmel néz mindenkire, aki fitballon baszakszik. Számukra ez túl buzis. Érted, mert a tükörben nézegetem magam naponta 2 órán keresztül nem az. Mindenesetre a tárogatás fitballon azért jobb, mert nagyobb koncentrációt igényel. Külön tartanod kell magad, hogy a mozdulat stabil maradjon.

Tehát ezek a gyakorlatok kifejezetten a mellizom felső harmadát edzik. Mellnapon ebből válasszatok ki egyet.

Középső harmad (teljes) mellizomgyakorlatok

A test és a karok merőleges szöget zárnak be.

Fekvenyomó pad

Ti láttatok már konditermet fekvenyomó pad nélkül? Persze hogy nem, alapgyakorlat. Minél inkább kezdő valaki, annál inkább nem tudja elképzelni az edzéseit fekvenyomó pad nélkül. Ha rosszul csinálod, a vállad szét fog menni, ami megint csak felveti a világ leghatalmasabb mondását, ami úgy hangzik, „senkit nem engednék addig súlyok közelébe, amíg nem tud normálisan, helyes testtartással elvégezni egy fekvőtámaszt”.

A gyakorlat helyes végzése: fogd meg a rudat vállszélnél szélesebb fogásban, és ereszd le a mellkasodig, a könyököt végig hátul tartva. Nem oldalra.

Tárogatás

Azt már megbeszéltük, hogy a tárogatás mennyire fontos gyakorlat. Azt azonban nem, hogy semmi esetre se végezd nyújtott karral. Legyen egy kis hajlat a könyöknél, különben nem tudod majd eldönteni, hogy a vállad vagy a könyököd fog-e jobban fájni, ráadásul nyújtott karral nem tudsz a mellizomra fókuszáltan edzeni.

Mellgép

FONTOS. Ne csak beülj a géphez, ahogy az előtted lévő ott hagyta, és toljad, mint a paraszt, hanem állítsd be az ülést olyan magasságba, hogy a karjaid merőlegesek legyenek. Érthetőbben, a váll egy vonalban legyen a könyékkel. Intenzív mellizom belső része sokkolás történik ennél a gyakorlatnál, toljátok. Ettől lesz meg a vonal középen.

 

Mellgépes tárogatás

Az ülésmagasság beállítása itt is alap, csak itt a váll és a csukló van egy vonalban, a könyök kicsit alatta. Kicsit. Tehát legyen behajlítva, de tényleg csak kurvára kicsit. Amit nem írtam le a sima mellgépnél, azt most megteszem. Minden esetben érjen össze a két kéz, és 1-2 másodpercig tartsd összezárva, utána engedd vissza. Visszaengedni, nem hagyni hátrakúródni.

 

Melltológép

Ez amolyan fekve nyomás ülve, magyarul ha fekve nyomsz, ezt már annyira ne erőltesd.

Döntött tolódzkodás

Ez egy klasszikus tricepszerősítő gyakorlat, de nem akkor, ha előredöntöd a felsőtested, és úgy tolod ki magad. Az elején nem fog menni rásegítés nélkül, de az elején sok minden nem fog menni sehol.

 

Fekvőtámasz

Véleményem szerint nincsen olyan gép vagy mozdulatsor, ami nagyszerűbb lenne, mint a fekvőtámasz. A konditermekből mára már teljesen eltűnt ez a fajta mozdulatsor, konkrétan én 10 év alatt ha kétszer láttam, hogy valaki ezt csinálta volna, pedig tényleg nagyszerű. Ha máshogy nem, +1 gyakorlatnak tegyétek be. Ne darabra, hanem kibukásig legalább négyszer.

 

Alsó harmad mellizomgyakorlatok

Negatív helyzetben végzett gyakorlatok és minden lefelé végzett mozgás

Fekve nyomás, tárogatás, csigás gyakorlatok. Mostanra már jól látszik, hogy ezek az alapgyakorlatok és ezek variációi a mellizom fejlesztésére, és a különbség csak annyi, hogy milyen szögben végzed.

Pull over (áthúzás)

A legjobb gyakorlat az alsó mellizom edzésére. Szeretem és egyben gyűlölöm, legszívesebben minden edzésnapomon használnám, de ugye mint tudjuk, nem lehet rákattanni egy-egy gyakorlatra állandóan. Ezt a gyakorlatot is lehet variálni francia rúddal például, de egykezes súlyzóval a legegyszerűbb, mert ott nem kell a tárcsákkal baszkurálni.

 

Letolás gépen

Kevés teremben van, de ha ott van, akkor használjátok.

Ezekből a gyakorlatokból válasszatok egyet.

Hát így áll össze az ideális mellizomedzés. Maximum 4 gyakorlat felosztva 1-2-1-re. Egy a felső harmadra, kettő a középsőre, egy gyakorlat pedig az alsó harmadra. Mindenkinek kellemes, páncélozott mellizomedzéseket kívánok.

A következő bejegyzésben a bicepsz izmainak edzéseivel folytatjuk.