röviden

Ezen a CIB bankos folyószámla-kivonaton szeretném bemutatni, hogy véleményem szerint hogyan is néz ki egy igazán vonzó női test.

Bizony ám, az a klasszikus nőies formavilág, ami a férfiszíveket (farkakat) olyan faszántosan beindítja. Sokak számára ismerős lehet ez a forma, ugyanis egyes vélemények szerint a Coca-Cola mindent elsöprő sikerének titka többek között az általuk használt üvegek formavilága volt, amit a női testről formáztak meg.

A tökéletes női testalkat kerekre formált vállakat, optimálisan megedzett hátizmokat, a derék és csípő vonalát kiadó fókuszált edzéseket követel, természetesen a fenék és a comb teljes egészének edzéséről nem megfeledkezve, bár ezt úgy érzem, felesleges kiemelnem, hiszen nőkről beszélünk, akik edzenek, és mégis mit csinálnának, ha nem lábra és fenékre edzenek.

Fent széles, középen szűkül, lent ismét széles. A nőies testhez tehát nem elég fenékre purcanásig edzeni, és a lábakat a végtelenségig és még annál is tovább butulva formázni, mert bár a hatás kétségkívül kegyetlen durva lesz, de a nagy egészhez az általam megrajzolt és a Coca-Cola által is forgalmazott tökéletes női test megformázásához szükség lesz még pár dologra.

Az Edzésanatómia sorozatot – ami, ugye mondanom sem kell, az interneten fellelhető legkirályabb és minden izomcsoportra kiterjedő edzéssorozat – egyetlen céllal írom, hogy aki ezeket a bejegyzéseket elolvassa, az a lehető leghatásosabban tudja megformálni a testét. Tudatosan, rendszerbe téve, a konditeremben hasznosan eltöltve az idejét.

Aki már olvasta az Edzésanatómia sorozat többi fejezetét, annak mostanra már feltűnhetett, hogy izomcsoporttól függetlenül minden bejegyzésben megemlítem, MINDEN IZOMCSOPORT LEEDZÉSE UGYANOLYAN FONTOS, a célunktól teljesen függetlenül. Jó feneket akarsz? Nem hagyhatod ki a felsőtestnapot. Definiált felsőtestet akarsz kockahassal, páncélozott mellizmokkal? Ne hagyd ki a lábnapot.

Azért, mert a test nem különálló részekből áll. Nincs olyan, hogy van a bicepszedzés, és az nincs hatással a test egészére, és nincs olyan sem, hogy a lábnap ne erősítené a mellizmokat, a vállakat, vagy akár az alkart is.

És miért?

Mert a szervezetünk egy nagy egész, az erek behálózzák az egész testünket, és ha már behálózzák, akkor vért is szállítanak. A vér meg már csak olyan, hogy tápanyagokat, hormonokat, vitaminokat, oxigént és megannyi, testünk számára elengedhetetlen építőanyagot szállít. Az edzéssel hormonokat stimulálunk, anyagcserét gyorsítunk, szívizmot erősítünk, ami ugye a vérkeringésünkre van jó hatással, és mint tudjuk, erős szív, patent vérkeringés, ezáltal all inclusive ellátása a szervezetünknek, az általunk bevitt tápanyagoknak, táplálékkiegészítőknek köszönhetően.

Itt azért nem ártana megjegyezni, hogy a vérünk azt szállítja, amit megeszünk. Ha szart kaját eszünk fos minőségű összetevőkkel, akkor azt építi be, ha tápanyagban gazdag ételeket, akkor azt. Na most szar szállítással el lehet képzelni, mik fognak megépülni. Vagyis nem is igazán kell elképzelni, elég, ha csak megnézünk egy kövér embert. Vagy nőt.

A lényeg

 • A váll edzése is van olyan fontos, mint az a testrészed, amivel elégedetlen vagy, amire állandóan edzel, és ez igaz az összes izomcsoportra.
 • Nőknél a váll edzése indítja a tökéletes női formát. Tudod, 90-60-90.
 • Férfiaknál a váll edzését hadd ne kelljen elmagyaráznom. Bukósisak vállak. Nem egy bugyit kellett már kimosni idő előtt kizárólag azért, mert megláttak egy szépen kimunkált felsőtesten egy kerek, a testtől szépen elkülönülő vállat.
 • Fogadd meg a tanácsaimat. Fogadj meg mindent, amit ide leírok, mert ha ezt megteszed, akkor még az is lehet, hogy nem dobsz ki súlyos tízezreket olyan kontár faszfej személyi edzőknél, akik ugyan elvégeztek valami járási, semmit sem érő OKJ-s tanfolyamot, de az edzések felépítéséhez annyi közük sincs, mint Matolcsy Györgynek a népszerűségi listák első helyéhez.

Nem szívesen untatnék senkit a vállizom felépítésével, de sajnos ezt nem tudom elkerülni a dolgok megértése és annak helyes alkalmazása végett. Tudom, hogy minden információ instant kéne és azonnal, meg mit húzom én itt az időt, miért nem mondom már, hogy milyen gyakorlat melyik testrészre, aztán szevasz, de sajnos ez már csak olyan, mint a YouTube-videók előtti hirdetések. Senkit nem érdekel, de sajnos muszáj elviselni, különben nem lenne YouTube. Na most itt a dolog úgy néz ki, hogy ha a miértekkel és az alapokkal nem leszel tisztában, akkor nem fogod megérteni. Lehet, hogy így sem, mindenesetre én minden esélyt megadok.

A vállizom felépítése

Gömb alakú cuccról van szó, amely minden irányban mozgatható, és 3 részre osztható. Első-középső-hátsó izom. Mivel minden irányban mozgatható, ezért nagyon jól elkülöníthetően, fókuszáltan lehet edzeni, a már említett 3 különálló részre. De ne csak lehessen, hanem kelljen is edzeni, ugyanis a vállizom csak akkor lesz szépen megformált, ha a vállgömb mindhárom részére megfelelően, koncentráltan végzünk gyakorlatokat.

És ez a bejegyzés pontosan itt nyer értelmet. A vállizom első, középső és hátsó részére történő gyakorlatok bemutatása lesz most itt elkövetve, a Ti szellemi, és fizikai épülésetekre. Akinek ennyi vegytiszta szakmai leírás nem lett volna elég, az írja be YouTube-on a vállizmok szót. Rengeteg hasznos, ám annál unalmasabb videót fog találni.

Szabályok

 • vállizomra 4 gyakorlat.
 • első héten 2 az elsőre, 1 a középsőre, 1 a hátsóra
 • második héten 1 az elsőre, 2 a középsőre, 1 a hátsóra
 • harmadik héten 1 az elsőre, 1 a középsőre, 2 a hátsóra, és ez így ismétlődik szépen forgóba
 • váltogasd a gyakorlatokat, ne butulj rá ugyanazokra, mert megszokja a tested, és egy idő után nem fogsz fejlődni
 • mind a 3 részre tudj legalább 4-5 gyakorlatot
 • a gyakorlatok közben a könyököd hajlítási szöge nem változhat, ívesen végezd a gyakorlatokat, mintha egy adott pályán mozognál

Vállnapon mindenképpen végezz extra bemelegítést. Ha a válladat elbaszod, nem fogsz tudni edzeni normálisan szinte semmire sem, aztán mehetsz zumbára ugrálni a komplett idiótákhoz. Szóval hogy ne érjen ekkora szégyen és megaláztatás, melegíts be rendesen.

Gyakorlatok az elülső részre

A gruppenszexnél egyetlenegy dologra kell figyelni. Hogy ki ne maradj belőle. Na most ugyanez a helyzet az elülső vállizmok fejlesztésénél. Soha nem szabad kihagyni, ugyanis a leglátványosabban formálható vállizomrész ez. De nemcsak látványosan formázható, hanem a legjobban látható is egyben.

Minden mozgás előremutató irányban történik. A tenyér lefelé vagy felfelé mutat, vagy vízszintesen, teljesen mindegy, mert a hangsúly a váll, a könyök és a csukló egy vonalán van. Ha ez megvalósul, nagyon nem tudod elbaszni. Ha nem lennél biztos benne, hogy jól csinálod, akkor egyetlen kérdésre válaszolj. Hol érzed? Ha nem a vállad első részében, ha nem ott forrósodik fel a legjobban, akkor rosszul csinálod. Ha ott, akkor jól. Ez ilyen rohadt egyszerű.

Előre emelés csigán

Előre emelés kézi súlyzókkal

Előre emelés 60 fokos padon

Nyakból nyomás kézi súlyokkal

Nyakból nyomás gépen

Gyakorlatok a középső részre

Oldalirányú vagy felfelé történő mozgások. Ez az izomcsoport optikailag szélesíti a a test felső részét, és nagyon szép formát ad a hát izmainak megfelelő edzéseivel karöltve.

Állig húzás rúddal

Oldalemelés

Egykezes oldalemelés

Szárnyas oldalemelés gépen

Y váll

Oldalemelés fekve

Állig húzás kézi súlyzóval

Gyakorlatok a vállizom hátsó részére

Ahhoz, hogy megfelelően tudd leedzeni a vállizmaid hátsó részét, némi edzésmúltra és az alapok minimális ismeretére lesz szükséged, ugyanis nagyon könnyen össze lehet keverni a váll hátsó részének edzéseit a hát edzéseivel. Kontrollált és adott izomcsoportra fókuszált mozgások szükségesek. Ha a lapockádat érzed a gyakorlatok közben, rosszul csinálod.

Döntött törzsű evezés

Vízszintes evezés

Oldalhúzás csigán

Döntött törzsű csigás evezés

Szárnyas oldalemelés

Döntött törzsű oldalemelés ülve

Oldalra emelés padon

A következő Edzésanatómia bejegyzésben a hát izmainak bemutatása és leedzése következik.

A sorozat eddig megjelent részei

Edzés Anatómia – Bevezetés

Edzés Anatómia – Alapszabályok

Edzés Anatómia – Mell izom

Edzés Anatómia – Bicepsz

Edzés Anatómia – Tricepsz