röviden

Most már lassan 14 éve, hogy mélyrehatóbban foglalkozom a súlyzós edzések és úgy általában a testépítés, alakformálás világával, míg az utóbbi 6 évben ezt a legalaposabban, beleásva magamat a szakma legmélyebb rétegeibe.

 

6 éve. emberek. 6 éve nemcsak a létező összes szakmai anyagon rágtam át magam, hanem ez idő alatt Budapest azon konditermeiben töltöttem el nemritkán napi 12-14 órákat, hetente minimum 5 napon keresztül, ahol világ- és Európa-bajnok versenyzők, valamint kiválóbbnál kiválóbb felkészítő edzők tevékenykedtek mellettem.

Flex Gym, Cutler Gold, Mecca of budybuilding. Ezen konditermek mára már fogalommá váltak Budapesten, és nemcsak azért, mert minden igényt kielégítő gépparkkal rendelkeznek, hanem mert ezen konditermek büszkélkedhetnek a legkisebb területén a legtöbb, világszinten is eredményes élsportoló testépítő felvonultatásával és szakmai körökben is méltán elismert edzőikkel.

Békeffi Brigit, Magyarország első számú fitneszmodelljét már akkor ismertem, amikor még az Arnold Gym recepciósaként dolgozott, és a súlyzós gépeket csak a pulton keresztül ismerte. Láttam az első versenyén, és látom őt szinte mindennap a Flex Gym-ben, amikor egy szinten tartjuk az edzéseinket. Szóval ha valaki, én pontosan láttam, hogy Brigi teste milyen átalakuláson ment keresztül az évek során, ő miket edzett, és hogyan készült a versenyeire. Igen, azokra a versenyeire, ahol a test minél szebb megmunkálását díjazzák, ahol a forma számít, ahol a nőies vonalak számítanak. Veress Tomival még ennél is régebbi kapcsolatban állok, így azt is pontosan tudom, hogy ezeket az eredményeket milyen edzésmódszerrel és milyen edzésekkel sikerült elérniük.

Hosszú hónapokon keresztül mentorom volt Molnár Péter, a magyar testépítés legeredményesebb sportolója és nem mellesleg jelenkori legendája, napi kapcsolatban állok Varga Dani kétszeres testépítő Európa-bajnokkal és Arnold Classic-döntős fitneszmodell menyasszonyával, Lengyel Csillával, évek óta ismerem Kiss Virágot és egykori felkészítő edzőjét, Szuromi Timit, évekig láttam, milyen módszerrel dolgoznak Berkesék, akiknek a versenyzői csak akkor nem állnak a dobogón, ha azon a versenyen konkrétan nem indulnak el. Hosszasan sorolhatnám még a neveket, a testükkel fantasztikus eredményeket elért sportolók és edzőik névsorát, hogy kivel és hogyan álltam kapcsolatban, melyik edző milyen edzésmódszerben hisz, vagy hogy ki hogyan gondolkodik egy-egy izomcsoport leedzését illetően, illetve egy edzésterv felépítésében.

Ahány edző, annyi technika, egyvalami azonban közös ezekben az emberekben, akikről továbbra se felejtsük el, hogy a szakma csúcsáról beszélünk. Azokról a versenyzőkről, akik évek óta szállítják Magyarország számára a legrangosabb versenyekről az aranyérmeket, és persze azokról az edzőkről, akik szaktudásukkal sikerre viszik tanítványaikat, és ők maguk is eredményes sportolók voltak egykor, vagy még a mai napig is azok.

Az egyetlen közös nevező bennük, hogy ezek az emberek a felkészülésük során egyetlen percet sem baszakodtak aerobikórákon, és a felkészülésüknél egy pillanatig sem került szóba sem step aerobik, sem spinning, sem hot iron, hogy az igazi mocsarakról, mint infra trainer és társai már ne is beszéljünk.

Szóval értem én, hogy ők versenyzők, ti meg munka mellett lementek egyet edzeni, mert nincsen idő, és ki tudja még, ki mit graffitiz magának a fejében lévő falra, hogy ezekkel a hülyeségekkel nyugtassa meg magát. De a cél minden esetben egyetemes, az az hogy az alakotok szép legyen, és egy olyan testben éljétek a mindennapjaitokat, amit ti is szépnek láttok, és ami nem mellesleg a társatok szemének is kellemes.

Az internetnek hála azért mindenki tisztában van azzal a ténnyel, hogy léteznek fitneszmodellek, léteznek eszelősen jó testű nők a világban, akik messze nem csak a genetikájuknak köszönhetően néznek ki úgy, hogy még a nők is azon gondolkodnak, hogy hogyan tudnának randit kérni tőle. Ezek a nők azért néznek ki így, mert olyan edzésmódszereket választottak, amivel ez az eredmény egyáltalán elérhetővé vált számukra.

Nem igazán tudom, hogy hogyan emeljem ki a következő mondatot úgy, hogy mindenképpen átmenjen az üzenet, hogy megértsétek a következő mondat jelentőségét.

IGAZÁN JÓ ALAK – TESZEM HOZZÁ, NŐIESEN GYÖNYÖRŰ ALAK – ÉS OLYAN TEST, AMIRE MINDIG IS VÁGYAKOZTÁL, KIZÁRÓLAG SÚLYZÓS EDZÉSEKKEL ÉS A MEGFELELŐ TARTOMÁNYBAN VÉGZETT KARDIOEDZÉSEKKEL ÉRHETŐ EL.

Pont. Nincs más, nincs új a nap alatt. Nincs még egy olyan módszer, amivel ilyen definiáltságot, ilyen nőies vonalakat, ilyen vékonyan szép formákat lehetne kihozni, nincsen még egy ilyen edzésmódszer. Nincsen.

Nincsen menjek le egy aerobikedzésre hozzátok, és majd meglátom, hogy milyen nehéz és milyen hatásos az aerobik, mert nem az. Ha az lenne, akkor a formákra végletekig rámenő és fantasztikus testet bemutatni képes fitneszmodellek is ezt csinálnák, márpedig nem csinálják, és nem azért nem, hogy jól kibasszanak magukkal.

Azt mondod, menjek le egy aerobikedzésedre? Gyere le te egy konditerembe, és nézd meg azokat a lányokat, akik legalább 3-4 HÓNAPJA végeznek súlyzós edzéseket, majd utána nézd meg te az embereidet, akik ÉVEK ÓTA járnak hozzátok aerobikórákra, és állítsuk már egymás mellé őket. Értem én, hogy a kangooval 3 év alatt leadtál 6 kilót a 28-ból, de ez nem azt jelenti, hogy a kangoo jó lenne, hanem azt, hogy rengeteg edzésórával és rengeteg idő alatt értél el a semmihez képest jó eredményt, de az igazi eredményekhez képest bizony szart sem.

Azt is megértem, hogy nem akar minden nő fitneszmodell lenni.

LOLLER. Ez a legjobb. Én sem akarok BMW-t, nyugalom, tudod, nehéz kiszállni belőle, meg a bőrülések zavarják a kabátomat. Sírok :DDDD Megnyugtatlak, hogy ha nem is fitneszmodell, de te is egy közel hasonló testet akarsz, habi világ ide vagy oda. Csak hát tudod ahhoz, hogy számodra is fantasztikus testet lássál viszont a tükörben, egy kicsivel több kell majd, mint parkettán salsázgatni, és utána forró csokit inni a lányokkal, mert most úgy is ledolgoztad.

Vannak bizonyos célkitűzések, amiket úgy általában már 9 éves kor fölött egy ember reálisan fel tud mérni magában, hogy ahhoz, hogy a célját elérje, mit kell hozzá megtennie. Tudja jól ezt mindenki, és én csak reménykedni merek, hogy tudja, mert azt még én sem feltételezem, hogy ha valaki akar valamit, akkor minimum utánaolvas, hogy a céljaihoz vezető út az mégis hogyan nézne ki, és hogy mit kell ahhoz megtennie, hogy a céljait a lehető leggyorsabban, de egyben leghatékonyabban érje el.

Ezen a ponton jönnek az emberi tényezők. Jó alakot akarok? Megnézem már, hogy azok a nők, akik tényleg eszeveszett jól néznek ki, azok úgy mégis hogyan érték el ezt a külsőt. Ja, hogy súlyzós edzésekkel meg intervall kardióval.

Aham. Hm…

Hát az nem jó. Intervallozni nem megyek, mert most éppen hideg van kint, konditerembe pedig azért nem, mert ott mindenki engem néz. Ezen a ponton álljunk meg egy kicsit, és ízlelgessük ezt a konditeremben mindenki engem néz témakört már csak azért is, mert breaking jellegű híreim vannak.

Ahhoz, hogy bármit is elérj az életben, akadályok ezreivel fogsz találkozni az utad során. Ezek az akadályok, ahogy haladsz előre a céljaid felé, egyre nehezebbek lesznek, és egyre inkább próbára tesznek majd téged mint embert. Olyan akadályokról beszélek, amelyek valóban próbára fognak majd tenni, mert az élet már csak olyan, hogy a sikert és az eredmények kiváltságát csak azon embereknek engedi meg érezni, akik tettek azért, hogy ezt a kiváltságot magukénak tudhassák. (Finoman felhívnám a figyelmet, hogy itt már messze nem csak a test formálásáról beszélünk.)

Mit gondolsz, te mire vagy hivatott az életben, és milyen kvalitásokkal rendelkezel akkor, ha egy olyan kis akadály is, mint hogy bemenni egy konditerembe, problémát okoz, és piti kisemberekre jellemzően elmenekülsz.

Hiába szeretnéd látni és átélni a legjobban rendezett, legkiválóbb szereplőket felvonultató, legjobban megírt színdarabot a világ legfényűzőbb színházában, ha már ahhoz sincs bátorságod, hogy odamenj a pénztárhoz, és vegyél egy jegyet életed színdarabjára.

Hát ne vegyél. Menj haza, és nézd meg a Film+-on amit éppen adnak. Lehetnél a színházban is, de van, akinek csak az otthon pop cornozás jut, és nem azért, mert ezt érdemli, hanem mert pontosan csak ennyit volt hajlandó küzdeni azért, hogy egy sokkal remekebb, sokkal meghatározóbb élményben legyen része.

Menj aerobikozni. Igen, tedd ezt. Menj aerobikozni éveken keresztül, de miközben aerobikozni jársz, nézz majd szét a teremben, hogy veled együtt milyen alakú lányokkal végzed azt, amire azt hiszed, hogy működik, amire azt hiszed, hogy hatásos.

Vannak a célok, és vannak a tettek. Ennek együtthatóiból lesz az EREDMÉNY. A célok egy mindenki fejében ott élő álomkép, amely simán megvalósulhat, aztán vannak a tetteid, ami te magad vagy. Az álomkép konstans, és sosem változik. Az álomképhez, hogy valósággá váljon, a te tetteid lesznek szükségesek. Az álomkép, ha nem válik valóssággá, vagy ha meg is jelenik, csak egy nagyon röhejes torz formában, azzal mindig legyél tisztában, hogy azért nem a fejedben lévő képet látod a valóságban, mert a tetteid voltak kevesek hozzá.

Csodálatos dolog ez az alakformálás. Itt egyszerűen nem lehet habizni. Ha nekem nem hinnél, akkor higgy a bejegyzés elején felsorolt, a testük látványával világbajnoki címeket szerző sportolóknak és az őket edző szaktekintélyeknek, és miközben hiszel nekik, és esetleg találkozol is velük, tedd fel nekik a következő kérdést.

Ti mit csináltok, hogy ilyen eredményeket értetek el?

Ha csak az egyikük is azt mondja, hogy step aerobikozom, akkor abban a pillanatban felgyújtom a TILT-et, mert minden, amit ide leírok, az értelmét vesztette. Márpedig veled ellentétben én semmit nem csinálok, aminek nincsen értelme.