röviden

Leírnék pár alapvető dolgot a konditermi edzésekkel kapcsolatosan, amiket félek, még azok sem tudnak, akik már évek óta a konditeremben vergődnek, és számukra az edzés még mindig annyit jelent, hogy oda-vissza jegyük van a fekvenyomó pad és a bicepszrúd között.

Nevetséges, hogy egyesek mennyire fogalmatlanul lézengenek a konditermekben még hosszú évek után is, a koncepció minimális szikrája nélkül. Kezdjük az alapokról. Szálkásítást magasabb sorozatszámokkal végezzünk, azaz 3×15, 4×12 és 5×10. Ez alá nem megyünk, mert akkor az már tömegnövelés lesz, de haladók próbálkozhatnak a 20-15-12-10-8 gyilkoló variánsokkal is. Tömegnövelésnél alacsonyabb sorozatok kellenek, olyan súlyokat használva, amivel kiütöd a határaidat. Olyan sokkot kell adnod az izmaidnak, hogy azok fejlődjenek, és ebben lesznek segítségedre a későbbiekben a tápkiegészítők is. 3×10, 4×8, 5×6 a klasszikus tömegnövelő ismétlésszám, valamint a piramis itt is jelen van, csak itt úgy néz ki, hogy 10-8-6-5.

Leraktuk az alapokat, de ezzel a tudással még nyugodtan kitörölheted a segged, mert most tartunk ott, hogy nem vagy teljesen fogalmatlan. A kondi ugyanolyan sport, mint a foci vagy a jégkorong, vagy bármilyen másik fizikai igénybevétellel járó tevékenység. Vagy van hozzá tehetséged, szorgalmad, kitartásod, és eredményeket fogsz elérni, vagy nincs, és menjél inkább squasholni, a sznob seggfejekhez kispadozni. Egyik haverom azért nem jár le kondizni, mert nem látja értelmét a súlyok ide-oda pakolgatásának. Valóban így tűnhet kívülről szemlélve, de azért ez valamivel bonyolultabb és összetettebb folyamat annál, mint hogy emelgeted a súlyokat baszottul. A testépítéshez és a testformáláshoz meg kell tanulnod a helyes légzést, a gyakorlatok kivitelezését, és folyamatos kontroll alatt kell tartanod magad, figyelve a testedet, és összpontosítva edzeni az izmokra. Nem azért van tele minden konditerem tükrökkel, mert ott mindenki egy önimádó pojáca, hanem mert ott tudod ellenőrizni, hogy helyesen végzed-e a gyakorlatokat vagy sem. Kontrollálnod kell az edzéseidet a tükörben, miközben a gyakorlatot végzed, mert ha csak pózerkodásra használod, akkor te csak egy faszivadék vagy, és nem árt ezzel tisztában lenned. A technikailag helyes kondizáshoz és az izmokra összpontosított tudatos edzések elsajátításához hónapok, de megkockáztatom, évek kellenek. A tanulási fázis csak a beugró, mert egy dolog megtanulni valamit, de a tudást átültetni a gyakorlatba azért egészen más. Van, aki hibátlanul teljesítve elsőre átmegy a KRESZ-vizsgán, de a forgalomban vezetni vagy parkolni soha a büdös életben nem fog tudni. Kérdezzétek erről anyámat vagy a csajomat. Így van ez a kondival is. Nem mindenki alkalmas rá. Vagy a testalkata miatt nem fog tudni produkálni, vagy azért, mert tehetségtelen, vagy mentális gondok vannak. Nem tudom, te ezek közül melyikkel rendelkezel, mindenesetre indulj el ezzel a bejegyzéssel, aztán a többi ahogy jólesik. A súlyzós edzések lényegét most 9 pontban foglalom össze, amiket nem ártana betartanod, különben időpocsékolás az egész konditermi léted, és fejlődni sem fogsz. Ez igaz a nők testformálására és a férfiak izomépítésére egyaránt…

1. Testalkatodra igazított gyakorlatok, súlyok és ismétlésszámok. Ez az alap, az origó, a mindenség lényege, nem tudom jobban érzékeltetni, hogy ez mennyire fontos. Ha ezt elbaszod, a konditeremben töltött minden egyes perced teljesen értelmetlen.

Endomorfoknak magas sorozatszámok kis súlyokkal. Az endomorf csak és kizárólag szálkásítson, meg se forduljon a fejében más. Egy endomorf férfi még tömegnövelés alatt is tömegnövelő light–szálkásító vegyes programot csináljon. Mezomorf szálkásíthat, tömegnövelhet, az esetében csak a helyesen összerakott program fogja megszabni, hogy milyen eredményt fog elérni a testével. Ektomorfok kevés sorozatszám mellett nagyobb súlyokkal növeljenek tömeget, ill. formázzák a testüket, ugye nemtől függően. Egy ektomorf ne szálkásítson. Hova? Így is elég gond lesz tömeget növelnie. De ha úgy akar kinézni, mint egy inas útmunkás paraszt, akkor csak rajta.

2. A kardiogépek azért vannak a termekben, hogy azokon bemelegítve készülj fel az edzésre. Erre jók, de félek, még néha ennyire sem. Senkinek ne forduljon meg a fejében, hogy az ottani mocsok szar gépeken fog futni, mert az semmire sem jó, most mondom, mint ahogyan a bicajgép sem ér lófaszt sem. Egyetlen gép van, ami hasznos, az pedig nem más, mint a taposógép. Nőknek meg buziknak. Szóval aki egy kicsit is magáénak érzi ezt az egész LifeT!lt-életformát és edzés dolgot, az nyugodtan hugyozza le a konditermi kardiogépeket.

3. Izmok edzésére leadható maximális gyakorlatok száma. Ez elsősorban azért rohadt fontos, mert ha ezek fölé mész, az izmod belép egy olyan tartományba, amikor már nem fog reagálni az edzésre, már nem tudod stimulálni a sejtjeidet. Tehát kis izomra kicsit edzünk, nagy izomra nagyot. Ezek a maximális gyakorlatszámok.

Nyakra 2 gyakorlat, vállra 3, mellre 4, bicepszre 3, tricepszre 3, hasra 3, hátra 6-7, fenékre 3, lábra 7, vádlira 2, alkarra nem kell.

4. A fenti sorozatokból a szellemileg tehetségesebbje már rájöhetett, hogy a hát és a láb magas gyakorlatszáma miatt egy külön edzésnapot kell neki szentelni, és a hasat kivéve semmi más izomcsoporttal nem vonható össze. Tisztázzuk is le gyorsan, hogyan néz ki egy edzésterv 1 hétre lebontva, és milyen izomcsoportokra dolgozhatunk egy edzésnapon belül. Ha elkezdesz edzeni egy izomcsoportot, akkor úgynevezett kapcsolódó izmokat is stimulálni fogsz. Ezek a másodlagos és harmadlagos izmok, amivel mintegy előmelegíted az izmaidat a közeledő gyakorlatoknak. Rengeteg olyan edzéstervet látok, ami pl. úgy néz ki, hogy láb-tricepsz nap. De ez mégis hogy a picsába jön ki, és ezek az emberek hol tanulják ezt? Ledolgozol lábra, és utána a teljesen érintetlen, bemelegítetlen, hideg tricepszet kezded el csinálni? De láttam már hát-mell napot is, és bicepsz-tricepszet is…

Mell-bicepsz nap… Hátnap külön… Váll-tricepsz nap… Lábnap külön…

Kész, ennyi. Így néz ki egy fasza emberi kondis program, és így variálhatók egy edzésen belül az izmokra edzett gyakorlatok. Ja és a hasizom edzése minden edzésnap végén. Kurva szar, tudom. Nőkre a testfelépítésük és a menstruáció miatt sajnos nem húzhatunk ilyen sablonokat, nekik egyedien kialakított edzésnapok kellenek minden esetben.

5. Recepció. Ez egy érzékeny, nagyon fontos és szerves része a konditermi életünknek. Mielőtt elkezdeném taglalni a pultban lévő démonok taglalását, mint üdítők és egyéb kapcsolódó, oda nem való termékek anyázását, leírnám az egyik legfontosabb dolgot a konditeremmel kapcsolatosan, és kérlek titeket, jegyezzétek ezt meg egy életre. A recepciós csajokkal le kell feküdni!!! Mármint a jobbakkal. Nincs mese, ezt meg kell tenni. Egy program alatt a teremben töltöd a fél életedet, legalábbis úgy érzed, és nem árt jóban lenni az ott kvaterkázó női egyedekkel. További előnyök szex esetén, hogy ingyen van a törölköző, soron kívül kapod a kulcsot, kapsz egy csomó ingyen fehérjeturmixot meg amit akarsz, tudni fogja, melyik szekrényt szereted, és összeturmixolja neked az otthonról hozott fehérjeport is, az ottani tejet felhasználva. Kurva sok előnye van, szóval csak ügyesen.

6. A tápkiegészítők szedése. Fehérje- vagy tömegnövelő turmix kötelező edzés után azonnal, ha aminosavat vagy anabolt szedsz, akkor az ajánlott mennyiség felét edzés előtt 20 perccel, majd a másik felét edzés megkezdése után 20 perccel. Kreatint edzés után, BCAA-t edzés közben. Minden energetizáló cuccot közvetlenül edzés előtt. Edzés előtt másfél órával már nem eszünk semmit, edzés közben TILOS bármit is enni, edzés után 1 órán belül kötelezően enni kell, hogy feltöltsd a raktáraidat.

7. Edzés alatt elengedhetetlen a folyadékpótlás ugye, és itt jön képbe a pultban kapható sok szarság. Ha nekem egyszer lesz egy konditermem (lol), oda be nem teszi a lábát a Coca-Cola meg semmi cukrozott multi. Rengetegszer láttam már, hogy edzés közben isszátok a 1,5 literes jeges teákat, és 3 perc fekve nyomás után mennek le az energia- meg izotóniás italok. Egy konditermi edzéssel, főleg ha az egy bohócedzés, ami a leginkább jellemző a konditerembe járó emberek 70%-ára, akkor azzal elégettek jó esetben 250-300 kalóriát. Na most ha edzés közben lemegy 1,5 liter Nestea, amiben van 560 kcal, akkor mégis miről beszélünk? Lent vagyok a teremben, állok a pultnál, egyszer csak odajön mellém egy 40-es fickó törölközővel a nyakában (ha valakinek a konditeremben törölköző van a nyakában, és úgy járkál, azt nyugodtan dobáljátok meg valamivel), és kér egy félliteres barackos jeges teát. Röhögök egyet magamban, mire bemondja Szandika, a recepciós csaj, hogy ez neki már a második. Fasza, de én ezeken már meg sem lepődök. Megfordulok, gondolom, megnézem miket madárkodik emberünk a gépeknél, erre azt látom, hogy a sráccal egy személyi edző foglalkozik… De most komolyan, fejbe rúgjalak? Hát ettől kapok én agyfaszt, hogy egy „edző” ott áll a srác mellett, és tényleg nem mondja neki, hogy nem kéne inni azt a szart? Próbálna meg valaki az én edzéseim alatt meginni egy Cappy körtét. Jó, hogy nem majszolt el vele egy vattacukrot mindjárt. Természetesen ezzel még nem volt vége, mert 20 perc múlva érkezett egy Vöröslauder is. Magyarul a csávó edzése masszív kalóriapluszban zajlott le egy „hozzáértő” felügyelete mellett.

Soha nem fogtok eredményeket elérni, ha nem figyeltek oda a piálásra. Tarthatsz te 400 kalóriás diétát, ha egy nap megiszol 1300-at. Mentes víz, tej, lefőzött filteres tea, 3 naponta fél liter light kóla, és NÉHA egy ízesített ásványvíz. Nem kell O2, sem Vöröslauder, sem Jana eper, meg faszom zöldalma. Egy feles vodka 224 kcal, az Unicum 334, egy Mai-Thai 670, 1 dl vörösbor 72 kcal. Gondoltam, leírom.

8. Ütem, ritmus és légzés. Amikor azt írom, tehetség kell a kondizáshoz, akkor ezeknek az együtthatójára gondolok, mert a gyakorlatok helyes elvégzéséhez és a minőségi izomstimuláláshoz szükség van egy bizonyos szintű összehangolt mozgáskoordinációra. Itt válik el a tudatos edzés és a súlyok rángatása. Vegyük példának a legegyszerűbb gyakorlatot, amit mindenki ismer, a fekve nyomást. Lefekszel, és kitolod a rudat. Ennyit mindenki tud, és kb. mindenki ennyi tudással fekszik rá a padra. Csak egy példa, hogy miről is van szó.

  • Lefekszel, a tested felső részét hátrafeszíted, és a vállaidat hátraengeded, és ott tartod végig a gyakorlat közben is, azaz kitolásnál sem mozdulhat el. Akinek nincs képzelőereje, az most elég nagy szarban van, a többiekkel megyünk tovább.
  • Megfogod a rudat, attól függően, a melled melyik részére akarsz dolgozni, és itt jön be a légzés.
  • A rudat LASSAN leengedve beszívod a levegőt, lent megtartod, hogy ne lendületből a mellkasodról visszapattanva dolgozzál, majd kitolásnál kifújod a levegőt, miközben persze a hátad egyenes, stabilan fekszel, és az 1-es pontban leírtak. Lassan engeded le és gyorsan tolod ki, mindezt ütemesen, folyamatos mozgással, az izmokra koncentrálva. Soha ne csak felemelni akard a súlyt, hanem az izmokra koncentráltan dolgozni. Ezt most még nem érted, de talán majd egyszer…

9. Szünetek tartása két sorozat között, amit szinte senki nem tart be. Ilyenkor van a járkálás meg telefonálgatás. Maximum egyperces szüneteket lehet tartani két sorozat között, hogy az izmaid ne hűljenek ki. A nőket sem véletlenül kell felizgatni és melegen tartani szex előtt és közben.

Minden gyakorlatnak megvan a saját maga technikája. Lemenőzöl a terembe, és elkezdesz 90-nel szériázni, és azt hiszed… Azért majd egyszer próbáld ki technikailag helyesen is, és garantálom, hogy a 40 is problémát fog okozni, és akkor talán még fejlődni is fogsz. Két út van a kondizásban és úgy általában az edzéseknél. Az egyik, hogy minőségi használható információt gyűjtesz össze kajálásról, edzések helyes kivitelezéséről és a számodra megfelelő tápkiegészítők szedéséről, ami által eredményeket fogsz elérni és egy szépen megformált testet. Vagy van a másik út, az éveken át tartó kilátástalan vergődés a termekben, amivel tönkreteszed az ízületeidet, eldeformálod a testedet, diétát sem tartasz, ha edzel, akkor ugye minek, nulla sikerélmény, te nem ezt akartad, te nem ezért jöttél, ráunsz, abbahagyod, majd megint elkezded, de bazmeg, akkor is hogyan és minek, és milyen koncepció alapján? Szóval szörnyen szánalmas. Ha jól csinálsz mindent, még abban az esetben is minimum 1 év kell, mire olyan eredményeket fogsz produkálni, hogy a csajok kérdés nélkül keressék a párnát, hogy megóvják a térdüket az erős igénybevételtől.

Tegyük fel, már nincs rajtad felesleg, és kockás hasat akarsz. Oké, minimum fél év kemény edzései, és meglesz, feltéve persze, ha tartasz mellette egy diétát. Ez ilyen, ez sajnos így megy, mert ahogyan nem létezik turbó diéta sem, úgy itt sincs valós és hosszan tartó eredmény rövid távon. Kabaré, amiket néha látok, és végtelenül szánalmas is, hogy emberek beletesznek éveken keresztül a kondibérletekbe meg az edzéseikbe több százezer forintot, és a legjobb az egészben, hogy semmit nem ér, mert szarul csinálják, ahelyett, hogy utánaolvasnának legalább 20 percet. Mindent kifizettek, mindent megvesztek, csak ne kelljen megizzadni, meg ne fájjon, és ne kelljen szenvedni. Az ilyen nullszériás emberekre épít a Teleshop meg az összes buzi a selejtes termékeivel együtt. A kondi mint a csajozás. Vagy megtanulod a nők nyelvét, és megtalálod az igazi értékes nőket, vagy egy életen át balfaszkodva lepattanózol a selejtek között…