röviden

„Isten halott”                                                                           „Nietzsche halott”

 

Nietzsche, 1883                                                                        Isten, 1900

Ha most valaki megkérdezné, hogyan tehetné tönkre az életemet, egyszerűen csak azt  a választ adnám, hogy kösz, de most nem mennék bele egy komoly kapcsolatba.

Így vagyok ezzel a fent látható teológiai vita eldöntésével kapcsolatban is, azaz most nem mennék bele, mert megmondom őszintén, én sem tudom eldönteni, hogy kinek van igaza. Egyik oldalon a gondolatok és a szellem halhatatlansága, míg a másikon a legtöbb kérdőjel a legkevesebb válasszal kategória. A hamis prófétákról lesz tehát most szó, akik félrevezetnek, és hazug tévhiteket terjesztve, változást ígérve becsapnak és átvernek. Az élet számos területén találunk emberi gyengeségre vagy éppen életképtelenségre, naivságra alapozó embereket és arra felépített eszmerendszereket, aminek egyetlen célja, hogy kiszedjék belőled a pénzt, és cserébe semmit, de semmit nem adnak, csak álmokat, de persze egy idő után rájössz, hogy még azt sem, és nagyon hülyén fogod magad érezni. Most, hogy definiáltam a Multi Level Marketing fogalmát és a szcientológiai egyház lényegét, ugorjunk a jelenlegi témánkra, mert ha csak hazug és gerinctelen tolvaj csalókról akarnék beszélni, akkor politikai témájú blogot írnék…

Az egészséges életmód köré felépített világ nagyobb biznisz, mint az olaj és a sportfogadás együttvéve. Milliárd dollárok tűnnek el olyan emberek zsebében, akik egy nem létező világban árulnak használhatatlan tudást, maguk után kilókat és összetört álmokat hagyva. Egy ipar, ami a következő két mondatra épült fel, és a továbbiakban innen kristályosodnak majd ki vagy éppen sorvadnak el a próféciák a világ milliónyi útvesztőjében.

Van egy alap kalóriaigényed. Ha alá mész, fogyni fogsz, ha fölé mész, hízni. Ha alámész, és edzel, gyorsabban fogysz és formásabb leszel, ha alá mész, és helyesen edzel, akkor személyesen fogod megtapasztalni, hogy valóban érhetnek égig a fák. Ilyen kurva egyszerű ez, és erre épült fel egy több 100 milliárd dolláros üzletág, egy szakma és egy egész tudományág. Nem is tudom, hol kezdjem, mert annyi baromságot láttam az elmúlt években, hogy az valami eszméletlen.

Nagyon sokan állnak Júdea sorában. Naná, hogy sokan állnak, mert rengeteg a hal, és ahol kétségbeesetten vergődő, segítségre váró emberek keresnek kapaszkodót és megváltást a pénzükért cserébe, ott bizony megjelennek az éhes cápák is, akik vagy így, vagy úgy, de jól akarnak lakni. Nagyon hosszan sorolhatnám, hogy kik azok a kóklerek, akik a bóvli szarjaiktól nyereséget remélve megjelennek a piacon. Itt vannak ugye az MLM-rendszerek az Amwaytől az FLP-n át egészen a Herbalife-ig. Véleményem szerint ezek a cégek és főleg ez a piramis rendszerű modell, amit a többlépcsős értékesítési hálózat képvisel, számomra különösen undorító és gyomorforgató dolog. Ez az üzletág kíméletlenül rámegy a naiv és gyenge emberek álmaira, és azt mindenféle lelkiismeret-furdalás nélkül kihasználja, miközben kizsigerel és tönkretesz. Tönkretesz anyagilag, a sok „munkával” járó megaláztatás miatt emberileg is, és ami a legszomorúbb, hogy aki belép ebbe a szarba, és komolyan veszi, az előbb-utóbb egy agymosott szektás lesz. Egy szektás, akinek ugyanúgy nem lesz semmi sem szent, csak vegye meg valaki tőle a terméket, tök mindegy, ki, csak gyűjtse össze a heti 25 pontot, csak legyen meg az aranyszint. Ezzel a nyomulással elveszíti először a távoli ismerőseit, majd a rokonait, aztán elidegeníti a kollégáit is (mert ugye ebből megélni nem lehet, valamit melózni kell mellette), majd a vérszívásával előbb-utóbb beáldozza a barátait is.

Láttam már ilyet, ugyanis voltam én is FLP-„istentiszteleten”. Egészen megdöbbentő volt látni, mi folyik egy ilyen előadáson, és látni azt, hogy felnőtt embereket hogyan hülyítenek be, és sokkolják őket a push marketing legintenzívebb módszereivel. Soha nem fogok elfelejteni egy FLP-s csajt, akinek a mobilja háttérképén a következő felirat volt olvasható: „50 pont, akarom”. Szentül meg volt győződve, hogy ő ebből fog élni, és mindenét ennek rendelte alá. Olyan szinten volt a csaj, hogy minden félretett pénzén elutazott Monte-Carlóba csak azért, hogy csinálhasson pár képet magáról a Condamine negyedben, a Casino téren és a kikötőben. Majd hazajött, a monacói képekkel kiplakátolta az adatlapját, mindezt azért, hogy mutogatni tudja az új belépőinek azt, hogy az FLP milyen jó dolog, és ő már annyi pénzt keres vele, hogy a Francia Riviérára jár nyaralni. Az önáltatás legdurvább és legfelső szintjei ezek. Ez egy 2006-os sztori. Ma a csaj sminkesként dolgozik, és alkalmi munkákból él.

Kinek mennyit érnek meg az álmok, és kinek mennyit érnek meg a pénzen vett megoldások és igazságok. Ezt mindenki rendezze le saját magában. Nincsenek csodaszerek, nem kínál megoldást sem az Amway, sem az FLP, sem a New Way, meg a faszom se tudja, hány majom alapított még legális szektát mostanában, és azok milyen forradalmi, hihetetlen, fantasztikus világszabadalom terméket akarnak rád sózni, lehetőleg egy csomagban 70.000 forintért. Szart sem ér egyik sem, higgyétek el. A gyógyszertárakban kapható vitaminoknál 43 ezerszer hatékonyabb tabletták, meg karkötő, ami leviszi a vércukrodat, tapasz, amit ha magadra teszel, lefogysz 5 kilót 2 óra alatt, szóval vicc az egész… Mindent elhisztek, minden megvesztek, csak ne kelljen lemenni futni, csak ne kelljen diétázni, mert még a végén éhes leszel, és az nem fér bele a te hedonista életedbe. Szánalmas, istenem, mennyire szánalmas ez.

A legkevesebb energiabefektetéssel a lehető legnagyobb haszon. Nem fog működni, gyerekek, előre szólok. Mert ez a felfogás, ahogy az életben sem működik, úgy a diétában százszorosan, ezerszeresen nem fog működni. Egy életet nagy ritkán ugyan végig lehet blöffölni, átverve embereket, főnököt, a párodat, de a diétában és az edzésekben nem, mert a test nem egy átbaszható valaki. Az pontosan úgy fog kinézni és olyan lesz, amilyen minőségű kajákat adsz neki és amilyen intenzitású edzéseket végzel. Magadat és az elmédet minden további nélkül átverheted, de a testedet és a tükröt sosem fogod tudni. Egyik havercsaj megkérdezte, hogy elkezdje-e használni azt a fogyasztóport, amit az újságban látott, és állítólag hatásos. Mondom, mutasd. Megnézem, hát majdnem kiestem az ablakon. Mondom neki, bazmeg, te tényleg megvennél bármi olyat, amit a Győzike reklámoz? Erre bemondja a csaj, „de hát lefogyott 60 kilót”. Igen, de nem zavar, hogy azért fogyott le, mert gyomorgyűrűt kapott, és nem a fostos fogyasztóporok miatt? Zabálna ő most is, csak már nem tud.

Elcseszett egy generáció a miénk. Tele tisztességüket vesztett, bukott angyalokkal és ambíció nélküli, töketlen férfiakkal. Nincs háborúnk, sem válságunk, nincsenek ellenségeink és nincsenek már új eszméink sem, amiért harcolnunk vagy küzdenünk kéne. Amíg nagyapáink világháborúkban harcoltak az országukért, a nemzetükért, gyerekeikért haltak meg milliószám, amíg nagyanyáink a női egyenjogúságért vívtak harcot, addig nekünk csak egyetlen dolgunk lenne, hogy ne nézzünk ki úgy, mint egy rakás szar, de a legtöbbünk még erre is képtelen. Egy lány most kezdte el a programját, amiben én is segítek neki. Hát ezt a cirkuszt látni kéne, amit ez a csaj levág nap mint nap. Ő most kezdte el az általam írt programot, és úgy csinál, mintha most találná fel a penicillint. Mindenki vágja magát hasra attól, hogy ő most elkezdte ezt, és neki most milyen rossz. Mondom neki, „kislány, nem a világot váltod meg, egyszerűen csak 10 hétig úgy eszel, mint egy ember, és mellette eljársz mozogni heti 4×. Ez nem a spanyol inkvizíció, és nem most szállsz partra Normandiánál. Ez csak egy fogyókúra, ennél azért vittek már véghez nehezebb és komplikáltabb dolgokat is az életben.”

Gyenge az utóbbi pár évtized generációs állománya, mocskosul gyenge. Kicsit eltolódtak már itt a határok igazi szenvedés és valós teljesítmények között. A fogyás nem valami olyasmi, amit beletehetsz a CV-be a diplomád mellé mint elért eredményt. Egyszerűen csak egy korrekció a hedonista életmódod miatt. Elkezded, elhatározod és csinálod. Nem nézel hátra, nem szagolgatod a haverjaid által rendelt pizza illatát, nem állsz meg a cukrászdák előtt vágyakozva, hanem csak simán haladsz előre, és csinálod. A társadalmunk elpuhult, és felnőtt a Teleshop-generáció, ami már arra is megoldást kínál, hogy hogyan verje ki helyetted. Az MLM-rendszereket, a szcientológiai egyházakat és minden olyan intézményt, ami a gyenge, mankóra szoruló embereket célozza meg, kerüljétek el, mert nem létező alternatívát kínálnak, és soha, de soha nem értek el velük semmit. A nagy semmit csomagolják be úgy, hogy te azt megvedd. A szavaik annyit sem érnek, mint a levegő, ami ahhoz kell, hogy ki tudják mondani a faszságaikat. Nincsenek csodaszerek, gyerekek, ezt kéne már végre felfogni, de nagyon gyorsan. Nincs fogyasztópor, nincsenek fogyasztótabletták, nincsenek zsírégető kezelések, nem lehet eredményeket elérni egy Teleshopból vagy az E-bayről rendelt alumíniumrúddal, meditációval, teákkal, kövekkel, és úgy általában semmivel sem, amit nem kísér komoly elhatározás és valós teljesítmény. Én nem ígérek, és nem akarok eladni semmit. Ha engem megkeresnek, én senkinek sem mondom azt, hogy nem lesz nehéz, nem kell aggódni, mert igenis kurva nehéz lesz, és embert próbáló feladat. De basszus, azért ez mégsem a Don-kanyari ütközet vagy egy recski haláltábor. Ez csak egy kúra, egy 2 hónapos program, aminek elvégzése után új alapokra helyezed az életed, és tudatosabban fogsz élni, mert pontosan tudni fogod már és értékelni fogod, mi az, hogy leadni 5 kilót. Olyan ez, mint a pénz. Ha kapod, ha nyered, elszórod könnyen, és le se szarod, mennyit versz el egy nap, de ha megdolgozol érte kemény munkával, akkor még a legkisebb kiadást is meggondolod. Ugyanígy van ez a leadott kilókkal is. Ha nem tettél érte semmit, miért értékelnéd? De ha megpusztultál az éhségtől éjszakánként, és az edzőteremben heti 3-4×, akkor már meg fogod gondolni, hogy mit eszel meg és mit nem.

Hatalmas világtrend lett mostanában ez a wellness és fitnesz egészséges életmód, ami úgy látom, hazánkban is kezd egyre népszerűbbé válni. Ennek igazán örülök, vagyis inkább örülnék, mert mint mindent, fogtuk a szótárunkat, és lefordítottuk ezt is magyarra. Nincs olyan étterem, ahol ne lenne diétás étel, és ahogy nézegetem a netes kajás cégeket, szinte kivétel nélkül beblöffölik a diétás étlapokat. Igen ám, de ezt nem úgy, hogy minőségi alapanyagokat kezdenek beszerezni, és tényleg odafigyelnek arra, hogy az valóban szívbarát legyen vagy alacsony kalóriatartalmú. Nem. Fognak egy zöld matricát meg egy filctollat, és ráírják az ételekre, hogy diétás és + 300 forint. Emlékszem Demszky „Isztria” Gábor döntésére, megépítettek 40 km bicikliutat a városban, ami úgy nézett ki, hogy vettek sárga festéket, és felfestették a járdákat. Ez volt a nagy, soha nem látott méretű kerékpárút-építés Budapesten. Valahogy így van ez a nagy diétás viharral is. Annak tűnik, de hát az attól még nem lesz az, hogy annak tűnik. A dolgok látszata maga a dolog alapon ugye.

De ne csak az úgymond fitneszen kívüli világra tekintsünk, mert bőven van a szakmán belül is, éppen elég Gyurcsány Ferenc hazug próféta, akik a hozzá nem értésükkel ugyanúgy tévútra terelhetnek, mint a profitorientált fent említettek. A személyi edzők és életmód-tanácsadók tengerében is bőven van elég döglött hal. Az utóbbi időben, főleg ahogy a blog mérhető látogatottságot produkált, megjelentek azok a hangok, amik megkérdőjelezik a hozzáértésemet, és felelősségre vonnak azért, hogy milyen alapon osztom én itt az észt mindenféle edzői végzettség nélkül. Mielőtt egy öblöset hánynék ezekre az emberekre, azért tisztázzunk már le valamit anélkül, hogy mosakodni akarnék. Regeltem egy blogot, amiben bemutatom az általam elképzelt programot. Ezt látjátok rajtam, Petrán, Danin, és azokon, akiket nem láttok, mert velük a privát életben foglalkozom. Ez a blog azért született meg, hogy motiváljon titeket. Minden általam hasznosnak és eredményes fogyáshoz szükséges infót publikálok. Diétákat, komplett edzésterveket, amiket bárki szabadon felhasználhat. Nem Szent Grálként őrzöm a szekrényemben a tudást, attól remegve, hogy valaki ehhez a tudáshoz ingyen hozzáférhet. Én ezt magasról leszarom, mert nem ebből élek.

Röhejesek ezek az emberek, és annyira kicsinyesek, mintha a  papír valami mágikus szérum lenne, aminek a birtokában már képes motiválni, már képes gondolkodásmódokat megváltoztatni. Ismerek bőven olyan edzőket, akik egy anorexiára hajlamos, komplexusokkal küzdő tinit sem tudnának lefogyasztani. Egész nap ott téblábolnak a teremben, az összes hozzáadott értékük a mások edzéséhez annyi, hogy zárás előtt visszapakolják a kézi súlyzókat a helyére. A másik meg jön vissza ebédről, hozza szatyorban a kaját, kérdezem, Attila, mit eszel? Borsos tokányt, jön a válasz. Az igen, baszod, végül is csak az összes vendég azt látja, hogy a személyi edző egy zsíros szart eszik kenyérrel. Miért nem hozunk be mindjárt egy PB-gázos palackot, és kezdünk el disznót vágni a terem közepén? De tényleg, az ilyen miért nem megy vissza a Zepterhez edényeket árulni, meg piros fényű elemlámpákkal baszakodni.

Van pár ilyen igazi barom, akiknek egy másfél órás edzés abból áll, hogy arcosodnak, és megpróbálják felszedni a csajokat edzés címszó alatt. Ezek után tényleg én fájok ennek a szakmának? Mert azért elkérni pénzt, hogy mindenki által ismert közhelyeket pufogtassanak sportcipőben, az minden, csak hozzáadott érték nem, aztán ha kilépsz a teremből, le se szarja, mi van veled vagy hogyan haladsz. A cukor rossz, a fehérje jó, ne egyél este 8 után. Ez lenne a hozzáadott plusz? Ezt a 3 éves unokahúgom is tudja, mégsem kér el érte pénzt.

Nagyon nagy hiba lenne viszont a legnagyobb csalókat nem magunkban keresni, mert a legtöbbször nem is kell egy hazug mosolyú, jó marketinggépezet ahhoz, hogy átkúrjuk a saját fejünket a palánkon, mert az életben a legnagyobb ellenségeink általában mi magunk vagyunk. Küzdeni kell, és nem hagyni magad. Fel kell állni, ha kell, huszadszor is, mert ha nem teszed, előbb-utóbb már fel sem tudsz majd kelni, mert a szar kajákkal teli élet először csak a földre küld, majd egy idő után a föld alá…