röviden

A nők azért szednek fogamzásgátlót, hogy még ne legyen gyerekük, aztán majd idővel szépen lassan rájönnek, hogy a fogamzásgátló készítmények az évek során olyan szinten borították fel a hormonháztartásukat, hogy már nem is nagyon lehet nekik.

A nők elsősorban maguk miatt, de persze azért is fogyókúráznak szinte egész életükben, hogy tetsszenek a férfiaknak, akiktől egy idő után majd gyereket szeretnének, de a használhatatlan, szervezetüket tönkretevő diéták olyan szinten vágják haza a hormonháztartásukat, hogy egy idő után alkalmatlan lesz a testük a teherbe esésre.

Ha nagyon röviden akarnám összefoglalni a lényeget, akkor csak ennyit írnék, de persze ennél az IR/PCOS jelenség azért jóval összetettebb probléma. Az IR/PCOS ugyanis a nők igazi Auschwitza, ahol a fogamzásgátló a Waffen SS, és az egészségtelen életmód, az észszerűtlen diéták a teljes német vezérkar. Nők millióit érinti a probléma, de a többség erről mit sem tud, ami persze elsősorban nem az ő hibájuk, hanem azoké a magukat orvosoknak nevező röhejeké a felelősség, akik még nem is hallottak az IR/PCOS jelenségről, vagy ha hallottak is, az IR-vizsgálatok elrendelését nem tartják szükségesnek, már ha egyáltalán tudják, hogy létezik ilyen.

Hajhullás, aknék, pattanásos, zsírosodó bőr, nehezen beinduló fogyás, ellenben megmagyarázhatatlan hízás, a menstruációs ciklus kimaradása, vagy annak hónapok óta tartó teljes kimaradása. Ezek az IR/PCOS legfőbb tünetei. Ezekkel a panaszokkal keresik fel a nők a nőgyógyászukat, endokrinológusaikat, szakorvosaikat. Erre az orvosok mit csinálnak? Elrendelik a laborvizsgálatokat, kapnak egy tökéletesen negatív leletet, majd jönnek a széttárt karok, és az orvos úgy érzi, minden rendben van, és elhajtja a csajokat a francba azzal az orvosi utasítással, hogy fogyjanak le egy kicsit, vagy ha a nő sovány, akkor hízzanak.

Ez igazán remek. Mármint hogy 8 év orvosi egyetemen dekkolás után itt megáll a tudomány, és még véletlenül sem jut eszükbe egy hormonvizsgálat elrendelése, mert ha ugye a vér- és vizeletvizsgálat nem mutat ki semmi eltérést, akkor minek is tovább kutakodni. Márpedig nem ártana, ugyanis a PCOS alapja az inzulinrezisztencia, ami egy sima laborvizsgálatból nem mutatható ki.

forras: pco-szindroma.hu

Az IR kialakulása egy folyamat. Egy folyamat, ahogyan a szervezet megbetegszik, és ez mindenkinél másképp zajlik, más ponton kezd el tüneteket produkálni. Magyarul ha megvannak a tünetek, hajhullás, cikluskimaradás, stb., akkor az IR-állapot jelen van még akkor is, ha a laborvizsgálatokban referenciatartományon belüli értékeket kapunk. És pontosan ez az a pont, ahol az IR-folyamat félresiklik. Az orvosi eredmények ugye nem mutatnak elváltozást, minden megy tovább úgy, ahogyan eddig is, az IR-állapot nincs kezelve, a folyamat eszkalálódik, és kialakul a PCOS, amikor is a petefészek elcisztásodik. Kialakul az ideiglenes meddőség, majd a meddő állapot.

Erről az állapotról lesz most itt szó a LifeTILT-en, és nagyon remélem, hogy minden nő észbe kap, és kivizsgáltatja magát, mielőtt túlságosan késő lesz. Ha tapasztaljátok a PCOS tüneteit, menjetek el az orvosaitokhoz, és ne kérjétek, hanem követeljétek az IR-vizsgálatot, és addig ki ne jöjjetek a rendelőből, amíg az orvos el nem rendeli azt. Kötelessége elvégeztetni ezt a vizsgálatot. Bármit mond, bárhogyan érvel, ti kérjétek ezt a vizsgálatot, mert nagy valószínűséggel minden panaszotoknak az inzulinrezisztencia áll a hátterében.

Az IR/PCOS kialakulásának legfőbb tényezői

Az átvert társadalom

Mára már mindenhonnan az egészséges életmód, a light termékek, a csökkentett szénhidráttartalmú ételek sokasága zúdul ránk. Egy kicsit körülnézve mindenki rájöhet, hogy minden az egészségről szól, ez lett az új, eurómilliárdokat termelő iparágak egyik legfénylőbb csillaga, és mégis. Az emberek egyre kövérebbek, egyre nehezebben tudnak tartósan lefogyni, egyre rosszabb egészségi állapottal rendelkeznek, és manapság már ott tartunk, hogy az allergiát mint a szervezetünk ellenálló képességének romlását jelző reakcióját már nem is betegségnek, hanem az életünk szerves részének tekintjük.

De hogyan lehetséges ez? Miért zuhan meredeken a társadalmak egészségmutatója akkor, amikor elméletileg már az ásványvizet is light címkékkel csomagolják fel? Miért van egyre több beteg és halmozottan beteg ember akkor, amikor a televíziókban 10-ből 6 reklám valamilyen gyógyszerészeti készítmény, és ezzel egyenes arányban a gyógyszerfogyasztásunk sosem látott méretekben van jelen az életünkben?

És végül.

Hogyhogy egyre több az elhízott, a szar kajálás miatt szövődményektől szenvedő ember akkor, amikor már a galamboknak is rozskenyeret dobálunk a téren, vagy amikor már hamburgereket, hot dogokat is 0 ch-tartalommal kínálják (hazudják a pofánkba) számunkra? A válaszokkal természetesen mindannyian tisztában vagyunk.

Apám múltkor nagy boldogan beállított egy ízesített ásványvízzel a kezében, mire megkérdeztem. Fater, te mit iszol? Ásványvizet, ezt szabad. Mire megnéztem a címkéjét, és a következőt olvastam le róla. 1 deciben 4 gramm cukor. Na most ez egy másfél literes üveg volt, ami esetünkben azt jelenti, hogy egyetlen üveg „ásványvízhez” 60!!! gramm cukrot adtak. 60 gramm cukor, gyerekek. Öntsetek ki ennyit egy asztalra, csak hogy tudjátok, milyen mennyiségről van szó.

És akkor még az adalékanyagokról, mesterséges színezékekről, tartósítószerekről és édesítőszerekről, a védőgázas csomagolásokról, termesztési, hőkezelési, szállítási és különböző gyártási eljárásokról nem is beszéltem.

Úgy mérgeznek minket, hogy az fel sem tűnik a többségnek, és akkor csodálkozunk, ha csak Magyarországon nők millióit érinti az IR/PCOS probléma.

Kérés: 1. Mindig nézd meg a címkéket, hogy melyik étel mit tartalmaz. 2. Nem létezik egészséges mogyorókrém, hamburger, chips és társai, így azokat ne vedd meg, mert az eljárás, amivel készítik, még brutálisabban teszi tönkre a szervezetedet, mintha csak simán szar kaját ennél. 3. Gyógyszereket csak végszükség esetén vegyél be. A fejfájás-csillapítás nem végszükség. 4. A light szó nem egyenlő az egészséggel.

Az elcseszett diéták

Az elmúlt évtizedekben, de főleg az utóbbi 20 évben rengeteg diétás módszer ütötte fel a fejét. Ezeknek a diétáknak a többsége szembemegy mindennel, ami emberileg, szakmailag, de legfőképpen orvosilag megmagyarázható lenne. Az internet elterjedésével aztán az ostobaságfaktor csúcsra járatódott, és nem túlzás, ha azt mondom, hogy több ezer diéta publikálódott, minden fajta ellenőrzés és szakmai alapot nélkülözve.

Ezekről és a legelterjedtebb ostoba diétákról már írtam egy bejegyzéssorozatot Diéták halálsoron címmel, amit nem ártana mindenkinek átolvasnia. De legfőképpen azért sem ártana, mert hatalmas összegeket tennék rá, hogy ezeket a sorokat olvasó nők 99%-a már valamelyiket kipróbálta, vagy rosszabb esetben még most is ezek szerint „vált életmódot”.

Az IR/PCOS egy tipikusan olyan betegség, ami egyfelől ugyan hajlam kérdése, de annak megjelenéséhez olyan tényezők kellenek, amiket a nők erőszeretettel megcselekednek. Ilyen tényezők a fogamzásgátlók szedése mellett a szar fos diéták rendszeres alkalmazása, a léböjtkúrák és egyéb faszfejek által kitalált hihetetlen nagy baromságok széles tárháza, mint pl. Atkins vagy Pierre Dukan, hogy csak a két legnagyobb diéta-antikrisztust említsem, de ne feledkezzünk el minden idők legkártékonyabb és sajnos nagyon széles körben elterjedt szétválasztó kúrájáról sem, amit az istenadta nép csak 90 napos diétaként jegyez.

Értem én, hogy kell a szép külső, ti pedig értsétek meg, hogy tönkretesz titeket, és a szövődmények nem állnak meg ott, hogy pillanatokon belül visszahíztok. Az idióta diéták alkalmazásával pillanatnyi sikereket ugyan érhettek el, de az bizony csak kurvára pillanatnyi lesz, és végeredményben senki nem jár jól. Vagyis de. A meddőségi klinikák egészen biztosan.

A nők nagy része körülbelül 9 éves kora környékére már tisztában van azzal a ténnyel, hogy az életében a legnagyobb ellensége a többi nő lesz, de az talán még 40 éves korukra sem esik le nekik, hogy bizony nemcsak a kapcsolataikra nézve veszedelmes a létező összes nő a földön, hanem az egészségükre is a nők vannak a leginkább káros hatással. Nézzétek meg bármelyik női internetes portált, vagy lapozzátok fel bármelyik női magazint. Ezekből a médiumokból ömlenek a szarabbnál szarabb diéták, és pontosan azok a diéták, amik tönkretesznek titeket, amitől kialakul az IR/PCOS, vagy ha már kialakult bennetek ez az állapot, akkor az radikálisan tovább fog romlani. Klasszikus sztori ez egyébként. Negédes hangvételű nők akarnak segíteni a többi nő külsején. Már ez eleve gyanús kellene, hogy legyen.

Tehát az első és legfontosabb lépés, hogy az egészségedet leginkább meghatározó diétádat és a mindennapi étkezéseidhez szükséges információkat ne a női felületekről szerezd be. A női magazinok diétás és életvezetési tippjeiről szóló írásokat a saját érdekedben egy életre felejtsd el, vagy egyszerűen csak tépd ki azt a lapot az újságból, és gyújtsd fel a büdös picsába, de félek, abban annyi tömény hülyeség van, hogy el sem fognak égni szerintem. Mindenesetre tedd meg magadnak azt a szívességet, hogy még véletlenül sem olvasod el az ott leírtakat.

Ha ez megvan, akkor tegyél helyre magadban pár gondolatot, és tisztázd le, hogy mit akarsz kezdeni az életeddel. Ezt muszáj megtenned, mert az IR/PCOS állapot kezelése nem kampányszerű diétázgatást és messze nem a bikinibe belefogyást 20 nap alatt jelenti.

Az IR/PCOS nem egy törés, amit ha begipszelsz egy hónapig, akkor összeforr, és meggyógyulsz. Az IR/PCOS ugyanis nem gyógyítható állapot, de a tünetek, amelyek súlyosabb esetben meddőséggel végződhetnek, igenis kezelhetők és csökkenthetők. De ehhez az kell, hogy valóban az életmódod részévé váljon, különben a betegség az összes velejáró szövődményével vissza fog térni, és minden egyes alkalommal súlyosbodni fog az állapotod.

Ehhez azonban totálisan és teljesen át kell alakítanod az életmódodat, amihez akaraterő kell, és hogy tudd, mit miért teszel. Az IR/PCOS állapotnál nem az a tét, hogy a tükörben tetszeni fogsz-e magadnak, hanem hogy egyáltalán valaha is képes leszel-e teherbe esni. Huszonévesen még behazudhatod magadnak, hogy neked így jó, te így szeretsz élni, te elfogadod magad, és a párod is úgy szeret, ahogy létezel, de harmincévesen mit fogsz majd magadnak mondani? Mik lesznek az érvek akkor, amikor majd gyereket szeretnél, egy kapcsolat megkoronázását, egy családot, és te kurvára nem fogsz tudni teherbe esni a fostos diéták és fogamzásgátlók miatt felborult hormonháztartásod miatt? Márpedig itt most erről van szó.

Ha tudtál zabálni, hashajtózni, hánytatni magad, meg leszarom életmódot élni éveken keresztül, akkor most tudjál változtatni, és helyrehozni a hibáidat is. Mert tudod, van az a helyzet, amikor már nem lehet a szőnyeg alá besöpörni a problémákat, mert a szőnyeg alatt van az, amitől a szőnyeg fölött nem lesz ott a gyereked, mert alkalmatlan leszel rá, hogy megteremtsd.

Hát ennyi. Elsősorban ezért vagyunk most itt, hogy erre ne kerüljön sor.

Kérés: Egy életre felejtsd el a hülye diétákat, főleg ha azokat női magazinokban olvastad. Ha nincs IR-ed, bátran használd a LifeTILT-diétákat, mert ezek ellenőrzött, megfelelő tápanyagtartalommal és helyes tápanyagelosztással rendelkező étrendek. Ha IR-ed van, akkor ebből a bejegyzéssorozatból megtudhatod, hogyan kell étkezned.

Fogamzásgátlók

Számtalan nő elképedve veszi észre, hogy miközben szedi a tablettáit, a kilóinak a száma következetesen és megalkuvást nem tűrően kúszik fölfelé. Ez is azt bizonyítja, hogy mint minden hormonális szer, kőkeményen felborítja az anyagcserét. De min is csodálkozunk akkor, ha az anyagcserét magát is a hormonok irányítják? Az inzulin is hormon. És itt témánál is vagyunk.

A fogamzásgátlók szedésével az élet ellen megyünk, és olyan folyamatokat akadályozunk meg, (teherbe esés), amiket hormonstimulációval végezhetünk csak el. Márpedig ha belenyúlunk a természetbe, és mesterségesen változtatjuk meg szervezetünk működését, annak következményei lesznek, és jelen esetben a következmény neve IR/PCOS.

Minden hormonális készítmény – az egyéni érzékenységtől függő mértékben – rontja az inzulinrezisztens állapotot. Ha egy IR-es nő folyamatosan, akár 3-4 éven át szedi a fogamzásgátlót, akkor ennek nagyon komoly következményei is lehetnek, különösen mert a tabletta a PCOS tüneteit, amire a legtöbb esetben felírják, ugyan elfedi, de a problémát nem oldja meg, viszont az IR ezalatt továbbra is alattomosan rombol. Utána meg jön a nagy meglepetés, hogy miért nem tudok teherbe esni.

A fogamzásgátlót sok esetben a következő panaszokra írják fel. Sok nőnek ismerős lesz a szituáció. Rendszertelen a ciklus, vagy egyáltalán nem jön meg. Erre az orvos fogamzásgátlót ír fel, és a ciklus helyreáll. Nagyszerű. De az a kurva ciklus valamiért csak rendszertelen volt, a női szervezet jelzett, hogy valami gond van. A fogamzásgátlóval a TÜNETEK ugyan kezelve lettek, de maga a tüneteket kiváltó betegség nem, sőt. Ez olyan, mintha egy sípcsonttörésre fájdalomcsillapítót írnának fel. A fájdalmat ugyan nem érzed, de a csont törött, és ha nem kezelik, elfertőződik. Ugyanez a helyzet a tünetekre felírt fogamzásgátlókkal. A tünetek kezelve vannak, de a PCOS tombol, és az állapot egyre romlik.

És egy kis adalék a mindennapokra. Magyarországon továbbra is rendszeresen felírják a magyar orvosok azt a fogamzásgátló készítményt, amely Franciaországban négy nő halálát okozta. A készítmény neve Diane35, Magyarországon Diane néven forgalmazzák. A fogamzásgátlót Európa több országában is betiltották már, mivel agyvérzést, szívmegállást, trombózist és nem egy alkalommal halált is okozott már a szer.

A Diane35 azonban nem egyedülálló jelenség, ami persze nem nagy meglepetés. A fogamzásgátlók hormonokat manipulálnak, megzavarják az anyagcserét, ezáltal beláthatatlan következményei lehetnek szedésüknek, vagy esetünkben nagyon is belátható, úgy hívják, IR/PCOS.

Kérés: NE szedjetek fogamzásgátló tablettákat. Tudom, most jön a kérdés, hogy de akkor hogyan védekezzünk? Tisztában vagyok a problémával, de nektek kell döntenetek. A fogamzásgátló mindenesetre tönkreteszi a női szervezetet. Nem lehet, hanem biztos.

Zárásként még annyit mondanék, hogy az IR/PCOS egy alattomos, női sorsokat megnyomorító betegség, ami a nőktől a legszebbet veszi el, az anyává válásuk lehetőségét. Ezt a témát vegyétek nagyon komolyan, és cselekedjétek meg mindazt, amit megkövetel tőletek ez a betegség. Nem miattam, magadért. A jövőbeni családodért.

A bejegyzés következő részeiben az IR/PCOS kezeléséhez szükséges lépésekről lesz szó. Elsősorban az étkezésekről és magáról az IR/PCOS diéta alapjairól.