Két naponta szoktam porszívózni, most vasárnap van és a héten Tomi még csak orrszívásra használta a porszívót. Remélem mára tartogatja a takarítást. Mondjuk ez a porszívózás nehéz téma, mert Ádám nagyon fél tőle. Így két eset lehetséges: vagy este 9-kor szoktam megcsinálni, amikor már alszik, vagy úgy, hogy Ádám van az egyik kezemben és a másikkal porszívózom. 

“Mindig egy lusta embert választok ki egy nehéz munkára. Mert ő talál egy könnyű utat az elvégzésére.” 

Ez az idézet Bill Gatestől származik és soha ilyen közelről nem tapasztaltam még meg, hogy ez mennyire így van. Dolgok, amiket máris megtanultam Tomitól, az első egy hét alatt:

– nem kell a tiszta ruhát összehajtogatva mindenki szekrényébe tenni, ahogy én szoktam. Elég szétválogatni, letenni az ágyukra és mindenki összehajtja, elpakolja magának. Igen, még a 6 éves is, aki eddig titkolta ezt a képességét.

–  Ádám rendkívül jól el van a járókában, akár naponta háromszor fél órát is eljátszik egyedül ott, ami idő alatt rengeteg mindent lehet csinálni és addig sem pakolja szét a házat. Tomitól megtudtam, hogy a titok annyi, hogy közben ne a nappaliban tegyek-vegyek, mert akkor azonnal ki akar jönni, ha ott vagyok.

– ha a szemetet kiteszem az ajtó elé, reggelre elviszi a gondnok és nem kell felbattyogni vele a hulladéktárolóhoz.

– nem kell három órát főzni mindig, ha vendégek jönnek

– a koszos edény holnap is koszos marad, ha netán nem lenne kedvem eltenni 11-kor, nem szakad le az ég, megvár reggelig.

– ha este mindenki elpakolja maga után a holmiját, amit széthagyott a közös terekben, akkor nem ezzel töltök 20 percet, miután lefeküdtek.

Alapvetően már ezek olyan tanulságok, amelyek miatt megérte elkezdeni ezt a cserét. Arra nem számítottam, hogy én is ennyi mindent fogok tanulni tőle.

Tomi viszont egyre leharcoltabbnak tűnik. Láthatóan fáradt és egyre mogorvább. Néha csak néz ki a fejéből és nem értem mi baja van. Ma rámripakodott, hogy ki hagyta szét a papucsát? Lehet, hogy a házisárkány-kór kezdi hatalmába keríteni? Lehet, hogy ez a kór nem is a háztartásbeliek egy részét érinti, hanem könnyen felüti a fejét bárkinél, aki egy szélmalomharcszerű, soha véget nem érő és különösebben senkit nem érdeklő feladattal tölti az idejét?