Levél magamnak, és minden jövendőbeli apának.

Van a szülői létnek egy velejárója, amivel sok ember nem számol, hogy egy halom dolgot kell csinálnod minden egyes nap, amihez nincsen semmi kedved.

Felkelni éjjelente, reggel hatkor reggelit készíteni, nyakig szaros gyereket fürdetni, minden nap játszótéren ülni és hintát lökni, homoksütit készíteni, ha úgy alakul mindent feláldozni. Nem tudsz mit csinálni. Vagy csinálod és klassz gyereket nevelsz, vagy nem csinálod és szar szülő vagy, akinek felesleges volt gyereket vállalnia.

Ugyanilyen egy cég is. Sokszor nincs kedved, nem akarod, nem teszed, idegesít az ügymenet, a kurva beszállítók, a partnereid, hogy soha semmi nem készül el időben. Lehet ezt nem szeretni, és otthagyni az egészet a fenébe, de ezt nem teheted. Egyszerűen nem lehet. Vagy lehet, de akkor a céged tönkre megy akkor egy szar vezető vagy, aki megfutamodik, aki a nehézségek alatt összeroppan, aki úgy vállal felelősséget több tucat ember sorsa felett, hogy a felelősséggel járó nehézségeket már nem vállalja.

Vagy itt van ez az egész egészséges életmódosdi. Lehet nincs kedved edzeni, nincs kedved diétázni, lehet nem csinálni de szarul fogsz kinézni, szarul fogod magad érezni, a személyiséged egy idő után teljesen eltorzul, mert a frusztráció eltorzít, a frusztráció pedig dühöt szül, a düh pedig még soha semmit nem épített. Ott vagy egy olyan testben amit te sem akarsz magadon látni, amit nem akarsz másoknak megmutatni, ami hátráltat, amit szégyenlesz és ami megbetegít.

Vagy csinálod és jó tested van, ami kiszolgál a mindennapokban, bírja a terhelést, bírja a nyomást, ami éltet, amiben jó élni. Mindig van választásod! Sok mindent lehet nem csinálni, de akkor vállalni kell hogy szar férj, szar apa, szar vezető vagy egy bojler testben, akit felzabálnak a félelmei és mindig minden elől elmenekül azt mondogatva, hogy ezt már nem bírja.

Vagy lehetsz jó férj akiért rajong egy nő, jó apa akire fel lehet nézni, jó vezető aki sikeres, akit követnek, egy igazi férfi egy erős testben ami átvisz a falon is ha kell. Csak ez utóbbi azzal jár, hogy minden nap térdig kell gázolni a meleg fosban, és ebbe nem fér bele, hogy nem bírod, nem fér bele, hogy most el kell menned mert ez neked sok, ez neked túlságosan megterhelő, te nem bírsz el ennyit, neked túl sok van a válladon, és végső soron rohadtul nem férnek bele a démonok, mert ha ezekkel küzdesz, nem tudsz egyetlen területen sem úgy teljesíteni, hogy jó legyél.

Mert ha sokáig félsz, a félelem valóra válik.

Ha félsz attól, hogy jó apa leszel-e, akkor biztos lehetsz benne hogy nem leszel. Ha félsz, hogy mi lesz a cégeddel akkor a céged tönkre fog menni. Félelemmel nemhogy egy csatát nem, de még egy társasjátékot sem nyertek még meg soha.

A Te döntésed. Minden a te döntésed.

Minden reggel felkelsz és te döntesz, de minden nap dönteni kell erről és minden nap választani a félelmeid meg a faszságaid és aközött, hogy mész és csinálod azt is, amihez rohadtul nincsen kedved. Ha félsz menj terápiára, sétáld le az El Caminot, ülj 3 hetet egy kolostorban, menj családállításra, tanulj meg lélegezni, gyalogolj át egy kifeszített kötélen, vagy csinálj bármit, ami előre visz.

Mert a kérdés legtöbbször nem az, hogy képes vagy-e megtenni, hogy alkalmas vagy-e az adott feladatra, hanem a kérdés az, hogy te mikor hiszed el magadról, hogy annak a tízszeresére is képes vagy.

Aki egy kishitű fasz, az ne vállaljon gyereket. Aki csak egy pillanatig is elbizonytalanodik abban, hogy jó apa lesz-e vagy sem, az inkább nevelgessen szobanövényt.

És te Tomi hogy vagy ezzel, félsz az apaságtól?

Igen

De jó apa leszel?

A legjobb leszek.