röviden

Milyen az ideális munkahely?
Minimum havi 600.000, persze nettó, legyen fizetve a benzin, a telefon, és ha lehet, ne jutalékos legyen a meló.

Ne legyen kettőnél több faszfej munkatárs (ez általában nem szokott sikerülni).

Kötetlen munkaidő ugye, bár ez a kifejezés a Zepter, a Nuskin meg a többi hasonlóan okos MLM-jelenség óta eléggé meggyopálódott, és értékét vesztette.

És ha lehet, de tényleg csak ha lehet, a munkahely ne járjon akkora stresszel, ami 30 évvel megrövidíti majd az életed.

Az emberek 4 okból lesznek vállalkozók.

Az első és legnépszerűbb ok, hogy nem marad más választásuk. Kirúgják őket, vagy fel sem veszik sehová, és jobb híján egyéni vállalkozók lesznek. Ami még nem is lenne nagy baj, de a kényszervállalkozók többségének ötlete sincsen, nemhogy egyáltalán fogalma arról, hogy mit akar a vállalkozóstátuszával kezdeni.

A második nagy halmaz az alkalmazott vállalkozók, akiket az ING, a Duna House, meg az egyéb ilyen csibész cégek nem alkalmaznak, hanem jutalékalapon dolgoztatnak. Ez a klasszikus, nem születtél királylánynak, dolgozol, azt eszel szemléletmód, ami a maga kapitalista módján még indokolható is lenne, és igazából így jobban belegondolva semmi bajom nincsen vele. Aki teljesít, az fennmarad.

A harmadik, már sokkal kisebb halmazban azok az emberek találhatók, akik rájöttek, hogy sokkal okosabbak, mint a tehetségtelen, idióta főnökük, vagy ne adj isten a cégnek a tulajdonosa. Ekkor az illető elgondolkodik, hogy vajon minek dolgozzak én valakinek ennyi pénzért, ha egyedül ennek a nyolcszorosát is meg tudnám keresni? Persze a nagy okosok többsége később bőven pofára esik, mert azért nem ám olyan egyszerű ez, mint amilyennek elsőre tűnik, de legalább ők megpróbálták, és valahol ezt is értékelni kell.

És végül itt vannak a rebellis idióták, akik soha egyetlen helyre sem tudtak betagozódni, akik sehol sem találták a helyüket, akik egyetlen csapatban sem tudtak teljesíteni, alkalmazkodni, együttműködni. A vállalati struktúra megtagadása, a munkahelyi házirend kiröhögése, és még sorolhatnám napestig, de a lényeg annyi lenne, hogy bizonyos emberek vagy megteremtik a saját közösségüket és közegüket, vagy meg nem értett zseniként, vagy magukat annak gondolókként pusztulnak.

Akárhogy is, mind a 4 típusban benne van a fantázia és a kiugrási lehetőség, de azt azért nem árt letisztázni, hogy a második halmazban szereplők, a jutalékos alkalmazottak is csak alkalmazottak, csak jóval szarabb kondíciókkal, mint a fix bérezésű bejelentett társaik. Már ami a kényelmi szempontokat illeti.

Legszívesebben én is így venném fel az embereimet. Semmi fix fizetés compadre, hanem tiszta jutalék. Csak sajnos Magyarországon nem divat a teljesítményalapú bérezés. Kell egy fix alap, legyen az bármennyire szar is, de az legalább akkor is megvan, ha egész nap megy a Facebook-veretés meg a velvet.hu böngészése. Naponta megkérdezik tőlem, hogy van-e valami meló a Tiltnél, mondom, persze hogy van. Be kéne jutni a konditermekbe a LifeTILT-fehérjékkel. Na, az tök jó, ő ezt tudná csinálni, de mennyire gondoltam? Mondom, bejutás után kapsz fix pénzt, annyira gondoltam. De ez persze már egyből nem jó.

Nem is tudom már, mit akartam ebből kihozni, de valami olyasmit, hogy legyetek vállalkozók, mert ez az egyetlen legális útja annak, hogy megvalósítsátok az álmaitokat. A napokban fent voltam a Citadellán, és ott ettem meg a FOOD-os kajámat. Délután fél 2-kor felmotoroztam a Gellért-hegy tetejére, ettem a saját kajámat, és néztem azt a várost, ahol megvalósítottam mindazt, amire az emberek többsége vágyik. A szabad és független életet. Katartikus érzés volt.

Reggeli

Azt szeretem a LifeTILT-ben, hogy eltelik 8-10 nap, és ez alatt az idő alatt is történik valamilyen fejlesztés vagy újítás. Most például elkezdtük színezni a reggeliket diétás desszertekkel, úgymint muffinok és piték. És a nők imádják. Persze hogy imádják, mert kurva finom.

Egyébként már készítjük a receptet a diétás összetevőkből elkészülő amerikai palacsintához, süteményekhez, ilyenekhez.

Tízórai – LifeTILT Túrókrém

A LifeTILT Túrókrémek hamarosan 17-féle ízben kerülnek kiszállításra. Csak egy tipp, Bea adta az ötletet. Egyétek meg a reggelire kiszállított meggyes muffint a tejszínes csokis keksz ízű túrókrémmel. Ugye nem kell mondanom, hogy milyen élményben lesz részetek?

Ebéd – leves

A leves kitűnő fogyókúrás táplálék. Felmérések eredményei szerint aki étkezéskor levest is eszik, összességében akár 20 százalékkal is kevesebb kalóriát fogyaszt, mint aki kihagyja. A levestől ugyanis eltelik az ember, ezért a sokkal nagyobb kalóriájú főételből már jelentősen kisebb adagot vesz magához.

Egy vizsgálatban a résztvevőknek először egy levest, majd a leves alkotórészeit (a csirkét, a levestésztát, a zöldségeket és a meleg vizet) tálalták fel, és mérték, hogy melyikből milyen mennyiség után érzik jóllakottnak magukat. Érdekes módon amikor a résztvevők a leves alkotóelemeit külön-külön fogyasztották, összességében sokkal többet ettek, mint amikor kész levest kaptak, a levestől már kisebb kalóriabevitel után telítve érezték magukat.

Fontos azonban megjegyezni, hogy a leves főleg azért nagyszerű kiegészítője egy fogyókúrának, mert kevés zsírt tartalmaz. Ám ha a krémlevesekért rajongunk, ez a hatás könnyen eltűnik, ha magas zsírtartalmú tejszínnel, tejföllel készítjük el őket.

A vegetáriánusok kedvencei a zöldséglevesek, valamint a hüvelyesekből készült levesek. A bablevesekkel és lencselevesekkel elsősorban a rost- és a fehérjebevitelünket támogathatjuk meg. A hagymával, brokkolival, karfiollal, répával, zellerrel, spenóttal, káposztával, krumplival, kukoricával készült levesekkel bevitt vitaminok, ásványi anyagok, antioxidánsok pedig segítik az immunrendszer működését. Ahhoz azonban, hogy a leves minél több tápanyagot megőrizzen, fontos, hogy lassú tűzön készüljön.

A levesek emellett hidratálttá is tesznek (beleszámítanak a napi szükséges 2 liter folyadékba), és ily módon segítenek a vérnyomás egyenletesen tartásában is.

A nyugati orvostudomány sokáig nem vette komolyan, hogy a levesben gyógyerő lakozik. Azt tartották, hogy a leves placebo: a gondosan elkészített meleg lé az anyai, nagyanyai gondoskodás emlékét erősíti fel az emberben, valamint hogy a levesezés lelassítja az embert, és valójában ennek a nyugalomnak és a törődésnek van gyógyító ereje.

Más kultúrákban azonban a csontlevest, húslevest – azaz a csonttal együtt főzött csirke-, marha-, bárány- vagy halleveseket – évszázadok óta receptre írják. Maimonidész 12. századi zsidó rabbi és orvos azt tartotta, hogy ha a levesbe a kakasnak, illetve a tyúknak a csontját is belefőzik, megjavítja az illető „elromlott” testnedveit is.

A hagyományos kínai gyógyászat évszázadok óta ajánlja kúraszerűen a csontlevest az immunrendszer általános erősítésére, vérszegénységre, krónikus fertőzésekre, tüdőbetegségekre, valamint gyulladáscsökkentésre, emésztési panaszokra, bélproblémákra és autoimmun eredetű bélbetegségekre.

Japánban az anyák szülés után, hogy gyorsabban visszanyerjék erejüket, négy napon át egy hagyományosan nyolc órán át főzött hallevest esznek, amelybe a csontok mellett a hal belső szerveit is belefőzik.

A csontlevesek titka, hogy a csontoknak legalább 4, de akár 40 óráig is főniük kell, szigorúan alacsony hőfokon. A leves gyógyhatását az adja – a belefőzött zöldségek mellett –, hogy a csontokból, csontvelőből is számos tápanyag (zselatin, kollagén, hyaluronsav, ízület- és porcvédő glukozamin-szulfát és kondroitin-szulfát), valamint ásványi anyag (kalcium, magnézium, foszfor, kálium) kioldódik. Elsősorban a zselatinnak köszönhető, hogy a csontleves különösen jótékony hatású a gyomorra, bélrendszerre.

A nyugati orvostudomány az 1970-es évektől kutatja a húslevesek, csontlevesek hatását. Említést érdemelnek az amerikai Stephen Rennard kutatásai a Nebraskai Egyetem Orvosi Központjából, aki kezdetben arra kereste a választ, hogy tudományosan igazolható-e a felesége családjában generációról generációra szálló húsleves gyógyhatása.

Eredményei szerint a húsleves ugyan nem gyógyítja a megfázást vagy az influenzát, a tüneteket (orrdugulást, torokfájást) viszont enyhíti, valamint a fehérvérsejtek mozgását is megváltoztatja. Távol-keleti kutatások szerint a levesezés segíthet a daganatos betegségek megelőzésében is: Japánban a miszónak, Thaiföldön pedig a csípős-savanyú garnélalevesnek, a Tom Yum Goongnak tulajdonítanak rákellenes hatást. Az előző országban a mellrák, az utóbbiban pedig a bélrendszeri daganatok sokkal ritkábbak, mint nyugaton.

A japán vizsgálat érdekessége, hogy eredményeik szerint a mellrák alacsony gyakorisága nem általában a szója, hanem a fermentált szója fogyasztásával áll összefüggésben. A hagyományos japán miszolevesbe a miszón kívül zöldségek (többek között hagyma, vízitorma) és shiitake gomba kerül.

Ebéd – főétel

Milyen kár, hogy nem 2011-et írunk, akkor most összehasonlítanám a nálunk kapható kajákat a konkurens cégek ételeivel, ezzel mindenki számára egyértelművé téve, hogy miért a LifeTILT FOOD a király, de sajnos 2015-öt írunk, és nem írhatom le ezeket. Sokat gondolkoztam, hogy most kiboruljak-e ezen vagy sem, aztán rájöttem, hogy ezen már régen túl vagyok.

Uzsonna

Zárszóként és a főételeknél folytatott gondolatmenetemet továbbfűzve csak annyit mondanék: ahogy az ételek címkéjét is megnézitek a boltokban, valamint összehasonlítjátok az összetevőket és az árakat, úgy itt is azt kérem, hogy mielőtt kaját rendeltek, nézzétek meg a többi kajakiszállító cég menüsorát, árait, összetevőit, és döntsetek a legjobb mellett. Ha ezzel végeztetek, és döntöttetek, akkor erre a linkre kattintva tudjátok megrendelni a LifeTILT FOOD-ot.

LifeTILT FOOD rendelés http://lifetiltfood.hu/