röviden

Kedves LifeT!lt-olvasók!

Ismét szeretném közzétenni itt is egy cikkemet, amelyet még a saját blogomra írtam annak idején a legáltalánosabban elterjedt ízfokozóról, az MSG-ről. Remélem, hasznotokra válik az egészséges életmód kialakításáért tett kísérleteitek során!

„Az egyik Kedves Olvasóm ajánlott Nekem egy filmet, ami lényegében a fogyás és a fogyasztói társadalom összefüggéseiről szólt. Arról, hogy miért lehetséges, hogy a nőknek átlagosan egyharmada, a férfiaknak egynegyede fogyókúrán van, hogy a sikeresen lefogyott embereknek a 80%-a több zsírt szed fel két éven belül, mint amennyiről alapból indult.

Arról, hogy miket tesznek a gyártók az élelmiszerekbe azért, hogy a fogyasztókat függővé tegyék, és mindezek az anyagok miket művelnek a szervezetünkben.

Ez a film egyébként a „Hungry for Change”. Sajnos egyelőre csak azoknak tudom ajánlani, akik perfektek angolból, mert se felirat (angol sem), se szinkron nincsen hozzá, 2012-ben jött ki. Zseniális darab, egyszerűen nincs rá jobb szó. A jövőben szeretném majd több gondolatát is kivesézni, mert bőven van mit… Az első dolog, amit úgy gondoltam, hogy nagyon fontos lenne minél több emberrel megosztani, az az MSG-problémakör.

MI IS AZ AZ MSG?

Más néven monosodium-glutamate, avagy nátrium-glutamát. Ismerős? Lehetséges. Én kapásból 3 olyan tanárt tudok felvonultatni az életemből, akik valamikor figyelmeztettek bennünket arra, hogy ez az adalékanyag milyen iszonyúan veszélyes.

Tudjátok, hogy honnan lehet még ismerős? Elképesztően sok élelmiszerben megtalálható, és MSG alatt a rövidítés köznapi értelmében nem csupán ezt az egy vegyületet értjük – bár kétségtelenül ez a legelterjedtebb.

A nátrium-glutamát ízfokozó szer, a létező leghatékonyabb. Az élelmiszeripar tökéletes fegyvere arra, hogy az általuk előállított termékek finomak legyenek, és a szó legszorosabb értelmében függőséget okozzanak.

AZ ÖTÖDIK ÍZ: AZ UMAMI

A jó japán eredetű, jelentése „finom íz”.

Az ötödik alapíz gyakorlatilag azt az ízhatást takarja, amitől egy adott élelmiszert egész egyszerűen mennyeinek érzünk. A nátrium-glutamát ezt az ízérzetet váltja ki mesterségesen, és ma már nyílt titok, hogy sok nagy cég „titkos receptje” is csak eddig tart – nem tovább.

Az agyban az ősi fajfenntartó ösztönök azonnal munkába lendülnek az MSG-vel való érintkezéskor: „ez a táplálék hasznos, ilyet még!”. Az evolúció során ugyanis az ízérzékelés elsődleges szerepe az volt, hogy a segítségével az egyedek megállapítsák, mely tápanyagok hasznosak a számukra és melyek nem, avagy kevésbé.

EGY KIS TÖRTÉNELEM…

Az emberi evolúció történetében nem volt hamburger, nem volt karamellás csoki és nem volt hagymás-tejfölös hullámchips. A cukor és a zsiradékok nehezen, sok energiabefektetéssel (például vadászat) megszerezhető, ritka tápanyagok voltak, amelyek ugyanakkor hatalmas túlélési potenciált hordoztak magukban. Az emberi faj ízérzékelése tehát úgy fejlődött ki az evolúció során, hogy amikor ilyen anyagokra „bukkan”, akkor minél többet akarjon az egyed elfogyasztani belőle a túlélés sikerességének biztosítása érdekében.

Ezek az ízek azonnal ingerlik az agyunkat, amely jeleket küld felénk: még, még, még! A szervezetünk szeretne felkészülni a közelgő szűkös időszakokra, szeretne raktározni arra az esetre, ha a hosszú tél miatt amúgy nem lenne elég élelem a fennmaradáshoz. A gond csak annyi, hogy a hosszú tél nekünk többé már nem jelent problémát. A régen nehezen hozzáférhető, értékes tápanyagokból pedig tömegcikk lett.

Mi azonban nem változtunk. Az evolúció történetében pár ezer év semmit nem jelent, csupán egy szemvillanás. Tehát ide csöppentünk. Eredeti élőhelyünk és táplálékaink helyett körbevesz a mesterséges környezet, a mesterséges élelmiszerek mesterséges ízfokozókkal – mi pedig nyomorultak nem értjük, hogy mitől bolondulnak meg a műszereink…

MSG A TUDOMÁNYBAN

Számos állatkísérletet végeznek egereken. Kicsi egereken, nagy egereken, szürkén és fehéren. Normális alkatú és elhízott egereken. Itt a bibi, ugyanis kifejezetten elhízott egér alapvetően nem létezik… A tudománynak szüksége volt egy olyan standard eljárásra, amivel úgymond „kövér egereket lehet gyártani” a különböző kísérleteikhez. Ez az eljárás pediglen kérem szépen az MSG-vel történő táplálás.

Érzékelitek ezt? Nem arról van itt szó, hogy egereken vizsgálva azt találták, hogy az MSG ezt meg azt okozza. Nem. KONKRÉTAN ez a hivatalos eljárás akkor, ha elhízott egerekre van szükség!

További kísérletekkel bebizonyították, hogy az MSG-vel rendszeresen etetett állatok étvágya körülbelül 40%-kal növekedik, valamint hogy az ilyen módon felszedett súlytöbblettől szinte lehetetlen megszabadítani őket – tekintet nélkül a diéta és a testmozgás intenzitására. A fiatal kortól MSG-vel etetett egerek a későbbi életük során is végig előnyben részesítették az alacsony értékes tápanyagtartalmú, ugyanakkor magas szénhidráttartalmú tápokat. (Ez egészen úgy hangzik, mintha egy ember tinédzserről beszélnénk, hmm…?)

Ami érdekes még a történetben, hogy nem az MSG által okozott étvágy és így az esetleges többlet-tápanyagfelvétel okozta az elhízást, hanem maga az MSG.

Nos.

Ezt etetik velünk az élelmiszeripari cégek, ezt teszik a fűszerekbe, a mirelitpizzába, a chipsbe, a melegszendvicskrémbe, a csokolédéba, minden gyorséttermi ételbe, tejtermékekbe, mindenbe, mindenbe, mindenbe! A közöny és a felelőtlenség elképesztő méreteket öltött…

MIÉRT?

Mert ebben van a pénz – természetesen. Gondoljunk csak bele… Adott egy anyag, ami képes bármilyen ízt felfokozni úgy, hogy a fogyasztónak a „mennyeien finom” érzetet adja, növeli az általános étvágyat, további fogyasztásra késztet, és még olcsó is. Minimális extra befektetéssel ily módon elképesztően megugrik a bevétel rövid időn belül, a függővé vált fogyasztók pedig életük végéig jó és hűséges vásárlóink lesznek. A hatás pedig ezenfelül tovább hatványozható a megfelelő reklám megválasztásával: a lényeg, hogy legyenek benne szép emberek, akik mosolyognak és éppen nagyon-nagyon boldogok, tele barátokkal és boldog pillanatokkal. Blöe.

– Az MSG az ízérzékelésen keresztül becsapja az agyunkat, elhiteti velünk, hogy amit eszünk, az tápanyagokban és fehérjében gazdag. Emiatt még többek kívánunk belőle, és a későbbiekben újra fogyasztani szeretnénk az adott terméket.

– Az MSG inzulintermelésre készteti a hasnyálmirigyet, amely hormon elsődlegesen felelős a zsírraktározódás serkentéséért és az éhségérzet kialakulásáért. Sajnos nem elég csupán a glikémiás indexre figyelni, ugyanis a szénhidrátot egyáltalán nem tartalmazó, de MSG-vel ellátott ételek ugyancsak hatalmas inzulinszintugrást képesek okozni! A cégek így máris elérték a céljukat: a nyomorult delikvens állandóan éhes marad és sóvárog a termékeik után.

– A szervezet az MSG-többletet GABA vegyületté alakítja. A GABA függőség kialakulásához vezethet, mert nyugtató jellegű, az agyban a váliumhoz hasonló hatást produkál.

– Olcsó: az MSG-vel bőven ellátott ételek olcsók, mindenki számára könnyedén elérhetők, gyakorlatilag az élelmiszerek tömegtermelési alapját képezik. Végtére is miért lenne drága egy olyan termék, amelyben alig van értékes, drága előállítási költségű, valódi tápanyag (például zacskós „húsleves”)…? Ez duplán jó: a termelőnek csökkenti a termelési költséget, míg a vásárló elérhető áron hozzájuthat vágyai tárgyához.

MIT OKOZ MÉG AZ MSG?

A blogon a helye ennek a szernek, mert hatalmas mértékben hozzájárul a fékezhetetlen éhségérzet kialakulásához, az elhízáshoz, a nehéz fogyás kialakulásához, a szénhidrátfüggőséghez, és mert szinte lehetetlen kikerülni. Sajnos tényleg az. Legközelebb amikor vásároltok, nézzetek csak körül, olvassatok el néhány összetevőlistát! A tények elkeserítők…

Azon felül tehát, hogy a blog fő célja – a testileg és lelkileg egészséges személy megszületése, stabil életmód kialakítása és fenntartható, egészséges étkezéssel elért fogyás kivitelezése – gyakorlatilag összeegyeztethetetlen az MSG elfogadásával, nem csak a hízással van itt a probléma.

Bizonyított, hogy a rákos megbetegedésekben szenvedők szervezetében többnyire kimutathatóan magasabb a glutamát szintje, ugyanakkor pedig számos tudományos publikáció született a glutamátblokkoló kezeléseknek alávetett egyének jobb túlélési rátáját illetően. Egy kutatás rámutat a tényre, miszerint az azonos stádiumban lévő tüdőrákban szenvedők közül azok között volt a legmagasabb a túlélési arány, ahol a szervezet glutamátszintje a legkisebb volt.

GLUTAMINSAV-ELNEVEZÉSEK

…avagy a kerülendő dolgok listája. Én őszintén azt gondolom, hogy amíg az embernek nincsen egy vasbeton fallal körülvett gazdasága, addig sajnos ezeket a dolgokat nem fogja tudni teljes mértékben kizárni az életéből. De azért meg kell próbálni…

Katt ide a listáért glutamat.pdf

Források:

http://en.wikipedia.org/wiki/Monosodium_glutamate
http://hu.wikipedia.org/wiki/Umami
http://www.sciencemag.org/content/164/3880/719.short
http://msgtruth.org/obesity.htm
www.pnas.org/cgi/content/abstract/98/11/6372
www.pnas.org/cgi/content/full/98/11/5947
http://www.msgtruth.org/cancer.htm
http://online.wsj.com/article/SB119706514515417586.html?mod=weekend_leisure_banner_left
http://www.msgtruth.org/avoid.htm
http://www.whale.to/a/msg_and_cancer.html
http://www.msgtruth.org/whatisit.htm

Dr. Kiss Péter: Perinatális kezelések hatása újszülött patkányok korai idegrendszeri fejlődésére (2008, PhD-értekezés, PTE-ÁOK Anatómiai Intézet)
Reglődi Dóra: A PACAP neuroprotektív és általános citoprotektív hatásainak vizsgálata in vitro és in vivo modellekben (2009, MTA doktori értekezés, PTE-ÁOK Anatómiai Intézet)
John W. Olney: Brain Lesions, Obesity and Other Distrubances in Mice Treated with Monosodium Glutamate (Science 9 May 1969)”

shapeshifter@lifetilt.hu