röviden

Magyarország jelenlegi kormányzati és gazdasági intézkedéseinél elkeserítőbb és kilátástalanabb helyzetben talán csak az egészségügy és az oktatási rendszerünk van. Az oktatás 1994 óta tartó és folyamatos züllése az általános iskolákban és a gimnáziumokban a legszembetűnőbb.

Napi kalóriaigény: 2094 kcal. Diéta átlagos kalóriamínusza: 681 kcal.

Kalóriamínusz %-ban/nap –32,7%

Ez egy szerteágazó és minden tantárgyra kiható probléma, amely problémát nem kéne ugyanúgy a szőnyeg alá söpörni, mint bármi mást, amivel probléma van ebben az országban, mert a jövő társadalmának formálásban a most felnövő generáció minőségi taníttatása az egyik legfontosabb dolog kellene, hogy legyen egy nemzet életében, amiben ugye kulcsszerepe van az oktatási rendszerünknek. Most, hogy leírtam azt, amit egy 6 éves gyerek is tud, térjünk rá a dolog lényegi részére. Magyar Bálint és a szabad madarak dögkeselyűket megszégyenítő áldásos tevékenységének köszönhetően az iskolákban a testnevelésórák száma valahol a magyar GDP növekedési számaival arányos, azaz 1 héten jó, ha egy-két testnevelésóra van a Nemzeti alaptantervben, ami megalázóan kevés, és számomra teljesen érthetetlen. De ha legalább ennyi lenne, mert ahogy elnézem, ez az 1-2 testnevelésóra alól az kap felmentést, aki akar, mert az mi, hogy S3 Erika azért kapott kimenőt a tornaórák alól, mert nem tudott rendesen futni, ahogyan az a videóklipjében is tökéletesen észrevehető. Ez olyan, mintha matekból felmentést kapna az a gyerek, akinek nem megy a szorzás vagy a számok hatványozása. Röhejes és tényleg elkeserítő állapotok ezek, és ebben a folyamatban a tornatanárok nagy része tökéletes partner, mert még a végén meg kéne tanítani a problémás gyerekeket is a mozgáskoordinációra, és energiákat kéne fektetni az alapvető erő és állóképesség fejlesztésére, de hát akkor ugye nem lehetne faszt verni a tanári irodában Nemzeti Sportot olvasva…

Könnyebb fociztatni a fiúkat és tollasoztatni a lányokat, tudom én, de ennek csak az lesz az eredménye, hogy tömegek nőnek fel úgy, hogy nem tudnak normálisan lefutni 400 métert, és nem tapasztalják meg a sport jellemerősítő és -építő erejét, és ami a legelkeserítőbb, hogy gyerekek tízezrei nőnek fel úgy, mint Vivien, aki a maga 19 évével soha, de mondom még egyszer, soha nem sportolt semmit. Nem képezte élete részét a mozgás minimális szinten sem, aminek egyenes következménye, hogy itt van egy fiatal lány, akin 20 kiló felesleg van, és elképzelése sincs arról, hogyan és miféle mozgással tudna megszabadulni a nem kívánt kilóitól. Alternatívája ennek a generációnak az egészséges életmódról annyi, hogy szarabbnál fosabb diétákat ollóznak össze a netről, amit hozzá nem értő seggfejek alkottak meg kizárólag azért, hogy a honlap alján kínált szarjaikat eladják nektek, vagy éppen a Glamour meg a Cosmopolitan sekélyes agyú idiótái állítottak össze a szerkesztőségben valami egészen hihetetlen hülyeséget, ezzel tökéletesen összezavarva a diéták világában amúgy is fogalmatlan nőket. Természetesen a mozgás mint olyan fel sem merül mint lehetséges alternatíva, de hát hogyan is merülhetne fel, ha gyerekkorukban azt szokták meg, hogy a testnevelésóra egyenlő a lyukas órákkal meg cigi a vécében, a mozgás alól felmentő papír meg ott van a tanári asztal fiókjában.

Vivien is ennek a generációnak a tagja mint 1992-es évjárat. A szülőknek és az államnak mint mindannyiunkról gondoskodó intézménynek kötelessége kellene, hogy legyen a gyerekek egészséges életmódra és sportra való nevelése, hogy a későbbiekben az életük szerves része legyen a mozgás, és ne 22, 26 meg 34 évesen kezdjenek el ismerkedni a fizikai terheléssel, mert akkor már késő, akkor már kurva késő, mert iszonyatos lelkierő kell annak elkezdéséhez. A test és a tudat felnőttkorra már kifejlődött, és az addig megkapott impulzusok szerint reagál mindenre. Ha 25 évesen kap először egy komolyabb fizikai terhelést, hosszú ideig képtelen lesz értelmezni azt. Nem indulnak be a sejtstimuláló folyamatok, mert a test nem tudja hova tenni, csak iszonyat fájdalom meg keserves szenvedés lesz a dologból, és egy olyan szintű rossz élmény megélését eredményezi, amitől elmegy majd az ember kedve az egésztől, és akkor még el sem kezdte igazán, plusz ugye diéta. Nem bírod fizikailag, még kevésbé mentálisan, és hirtelen azon kapod magad, hogy az ételfutár csönget a kaputelefonon. A mozgás éveken át tartó teljes hiánya viszont megbosszulja magát, aminek egyenes következménye az elhízás, a magas vérnyomás, az ízületi problémák, és úgy általában az átlagosnál rosszabb egészségi állapot. Vivient azért választottam ki, mert nála még nem késő rendbe hozni az elpazarolt éveket és az eddig elhanyagolt folyamatokat. Rá kell őt szoktatni a mozgásra, ami kezdetben számára borzalmas lesz, de majd idővel rájön, hogy mit is nevezünk a mozgás örömének, és mit jelent az, hogy a SPORT jótékony hatása. Mozgás nélkül nem lehet élni, de higgyétek el nekem, nem is nagyon érdemes. Erikával az anyák, Viviennel a jelentős túlsúllyal élő nők elé akarok kötelezően követendő példát állítani, és azok elé a fiatal nők elé, akik 15, 17 vagy 21 évesen már túlsúlyosan élik az életüket. A gödör, amiben most benne vannak ezek a nők, most még csak 1 méter mély, de minden egyes eltelt év után ez a gödör mélyülni fog, ezáltal egyre nehezebb lesz majd kimászni belőle, és visszazökkenteni az életüket egy élhetőbb, egészségesebb és szebb külsővel kecsegtető mederbe.

Jelentős túlsúly esetén, azaz 20 kiló + felett nem olyan egyszerű már az élet, és nem csak akkor, ha edzésekről van szó. Egy nagyobb elhízáshoz két dolog kell. Mozgásmentes élet és olyan mennyiségű borzalmasan szar kaja, ami az évek során folyamatosan halmozódik fel a testben, annyi méreganyagot elraktározva, amit a BorsodChem vegyipari részlege is megirigyelne. Ezek a mérgek tartósítószerek, zsírok, cukrok, mesterséges színezőanyagok, különféle ízfokozók, ott vannak a testedben, aminek a kisöprése okoz majd Viviennek pár kellemetlen hetet, és igazából ez a méregtelenítő folyamat a fogyókúrák első számú gyilkosa, mert ez okozza a méreganyagok távozásával járó hihetetlen szar közérzetet. Ennek a kipucolása KIZÁRÓLAG szigorúan tartott diétával és rengeteg folyadék megivásával történik. Felejtsétek el a léböjtkúrákat, meg a hasonló sarlatán faszságokat, mert semmi értelme, és többet ártanak, mint használnak. Vivien diétáját ennek tükrében állítottam össze, azaz kapott egy olyan programot, ami a tisztítást célozza meg, magyarul egy sima LifeT!lt-diétát magas fehérjebevitellel, esszenciális zsírokkal, rostban gazdag és szénhidrátcsökkentett ételekkel. A diétát kicsit lazítanom kellett, mert ha meg kéne neveznem, a három Slim közül melyik lány fog leginkább belebukni a programba, akkor egyértelműen Vivient nevezném meg, éppen ezért rohadtul oda fogok rá figyelni.

Azt kell megértetnem Viviennel, és ezt már elmondtam neki is nem egy alkalommal, hogy ez nem egy diéta a sok közül, amibe már ezerszer belekezdett és persze ezerszer elbukott, hanem ez egy tudatosan felépített életmódváltó program, ami esély számára egy kiegyensúlyozottabb és boldogabb élethez, és ezt mondom most mindenféle hatásvadász gyökérkedés nélkül. Ha Vivi elbukja a blog ezrei előtt, egy személyre szabott program keretein belül, ahol ráadásul megkap majd minden segítséget, akkor abban szinte 100%-ig biztos vagyok, hogy később nem fog már tudni váltani, az évek meg csak telnek, és a már említett gödör csak mélyül és mélyül és mélyül… A Slim3 életmódváltó lányainak a program végigcsinálását illetően nem lesz könnyű dolguk, de végig KELL csinálniuk, mert ha nem, akkor nemcsak saját magukat köpik szembe, hanem azokat a nőket is, akik belőlük merítenek majd erőt és energiát a saját programjukhoz, és ezt egész egyszerűen nem tehetik meg. Ha kell, ezt leírom ezerszer, hogy tudatosuljon bennük, mire is vállalkoztak.

Jelentős túlsúly esetén az edzéseket nagyon óvatosan kell kezdeni. Terhelve van a túlsúly miatt a gerinc, a térdek, az ízületek, és ha hozzávágjuk, hogy Vivi köszönő viszonyban sincs a mozgással, akkor ott találjuk magunkat, mint Matolcsy György és az ország a 2012-es költségvetési számok megírásánál, azaz kurva nagy szarban. Vivi programja 90 napos, és úgy tervezem, minimális mozgások mellett az első hónapban a diétán lesz a hangsúly, amit kibekurva szigorúan be kell tartania, ami alatt reményeim szerint lead majd 8-10 kilót, aminek a nagy része persze víz lesz. A második hónapban az edzésintenzitás növelése lesz a cél, ahol is további 4-6 kiló mínuszt várok tőle, míg a harmadik hónapban már rámegyünk a teljesítménynövelésre, és itt kapcsolódnak majd be a konditermes edzések is. Természetesen a program 90 napja alatt végig tartva pontosan a diétát, kilengések meg mindenféle bűnöző madárkodások nélkül. Vivien programját akkor fogom sikeresnek értékelni, ha minimum 20 kilót fog fogyni. Ennél kevesebb fogyást kudarcként fogok megélni.

A futásokat az alapokról kezdjük, ami úgy fog kinézni, hogy 1 perc kocogás, fél perc séta, majd először a séta idejét csökkentjük, később pedig a futás hosszát növeljük meg. Így fokozatosan haladunk, amíg már nem időre futás, hanem távok megtétele lesz a cél. Konkrét számokat még nem írok, ahhoz el kell mennem Vivivel pár edzésre, hogy lássam, mennyit bír el, és mi az a terhelési szint, aminél a pulzusa még a terhelhető tartományban marad, és nem lépi át a kritikus határvonalat.

Vivien

Nos, nem fecsérelném sok felesleges dologgal az időt: Vivi vagyok, 18 éves, és 13 éves korom óta küzdök a kilókkal. Egyelőre ők állnak nyerésre…

Kipróbáltam már több „csodaszert”, mint például: turbódiéta, étvágycsökkentő kapszulák, Gastroyal fitneszmenük. Emellett aktívan próbálkoztam mindenféle szuperdiétákkal, amik 2-3 hét alatt 10-15 kiló garantált fogyást ígértek. Természetesen mindegyik csak átmeneti megoldás volt… Egy-két hónap elteltével a leadott kilók többszöröse jött vissza. Egy dolog azonban hozzátartozik az igazsághoz: a szüleim és az ismerőseim is mindig mondogatták, hogy sport nélkül szart sem ér az egész. Ezért néha rászántam magam egy kis mozgásra: aerobik, kocogás, na és persze a nélkülözhetetlen zsírégető DVD-k. Azonban két-három hét elteltével ezeket sorra abbahagytam, mert nem hozták az általam várt eredményt, és őszintén szólva lusta voltam bármit is tenni azért, hogy jobban nézzek ki (szánalmas).

Régebben imádtam vásárolni és öltözködni, bár akkor sem voltam vékony, de örömömet leltem benne. Mostanra viszont ez teljesen megváltozott. Ki nem állhatom, ha el kell mennem venni egy új farmert vagy felsőt, a fürdőruháról ne is beszéljünk. Amikor nyolcadikos voltam, 38-as farmereim voltak, később a gimiben már a 40-es nadrágokat is alig tudtam begombolni, így mostanra eljutottam odáig, hogy a 42-es farmer is szűk lett.

Az elmúlt egy évben nagyon sokat híztam, ez köszönhető annak is, hogy összejöttem azzal a sráccal, aki már nagyon régóta tetszett nekem. Ahogy Bence is írja,

„Már megvan a csaj, már megvan a csávó, és akkor már lehet úgy kinézni, mint egy rakás szar. Csajoknál ez duplán, sőt triplán igaz.”

Hát ezzel sem mondott hülyeséget. Amióta összejöttünk, 8 kilót rántottam magamra. Az esti zabálások és semmittevés meghozta a hatását. Amikor hétvégenként kimozdultunk, és elmentünk moziba, vagy a barátainkkal programoztunk, egyre többször vettem azt észre, hogy állandóan csak a kajálás a téma. Mikor ülünk be valahova, mit fogunk enni, milyen szószt kérjek a nachoshoz, stb. Pedig már akkor is éreztem, hogy ezekre abszolút nincs szükségem.

Az elmúlt pár hónapban többen megjegyezték, hogy meghíztam. De nem „csak” a barátaim és a szüleim (egyértelmű, hogy tőlük esett a legszarabban), hanem az utcán olyan emberek is, akiknek csak köszönni szoktam. Én persze annyival elintéztem az egészet, hogy „hááát, igen, de csak 1-2 kilót”. Éreztem magamon, hogy híztam, mert a nadrágokat már alig tudtam összegombolni, a dzsekik feszültek, és a közérzetem is egyre rosszabb lett. Egyik nap felkeltem, és úgy döntöttem, hogy ráállok a mérlegre, és kiderül az igazság. Reszketve ráálltam, és amikor megláttam a kilóim számát, sírógörcsöt kaptam. Egy évvel ezelőtt 74 kg voltam, most pedig 82. Nagyon mérges lettem magamra, és mivel a barátom is fogyni szeretett volna, megbeszéltük, hogy együtt fogunk diétázni. Én otthon voltam, mert heti 2× járok suliba, így volt időm főzni. Főleg csirkét, pulykát, halakat, rizst és salátákat ettünk. Kezdtem magam egyre jobban érezni, persze mozgásról hallani sem akartam (szégyen). Két hét alatt 4 kilót tudtam leadni. Így most a 167 centimhez 78 kiló vagyok. Ez rengeteg.

A barátom egy utazás során mutatta meg a LifeT!lt blogot, mert már régóta olvasgatta az edzések és az érdekes hangvételű cikkek miatt. Csodálkozva néztem azt, hogy hozzám hasonló lányok hogyan szabadultak meg az általam is gyűlölt kilóktól, így én is elkezdtem olvasgatni azokat az írásokat, amik érdekeltek. Aztán jött a nagy lehetőség: Ati izgatottan hívott fel az egyik nap, mivel a Facebookon újabb programot hirdetett meg Bence, ez volt a Slim3…

Persze első mondataim a következők voltak: – Én sosem nyerek semmit, – Úgysem engem választ, – Á, ez már biztos előre le van játszva. De végül mégis elküldtem a képeket és ezzel együtt a jelentkezésem a programra.

És életemben először nyertem. Egy lehetőséget arra, hogy végre jól nézzek ki, és egy esélyt, hogy új életet kezdhessek: gátlások, szorongás, szégyenérzet nélkül.

Amikor Bence felhívott, hogy csütörtökön találkozzunk a margitszigeti atlétikapályán, akkor beszartam. Féltem attól, hogy beégek a többiek előtt, de legfőképpen a saját szánalmas teljesítményemtől. Ezért egy nappal a felmérés előtt elindultam futni. 400 méter után szédültem, rosszul lettem, és majdnem hánytam. Így a csütörtöki találkozóhoz még annyira sem volt kedvem, mint előtte. Nem hiába tartottam ettől az edzéstől, hiszen beigazolódott, amitől féltem, gyakorlatilag egy normális fekvőtámaszt nem vagyok képes megcsinálni…

A szintfelmérő után egy héttel Bencével megbeszéltük, hogy este találkozunk a Deák téren, és elmegyünk futni. Büszke vagyok magamra, hogy kisebb-nagyobb megállásokkal, de felfutottunk egészen a várig, ami azért elég meredek volt.

Már most érzem magamon a fejlődést, és tudom, milyen sokat számít, ha valaki végig ott van mellettem, és biztat…

Fizikai szintfelmérő

2000 m – 400 m után 186-os pulzus, és itt azonnal meg is álltunk

100 m – 23,2 mp

felülés – 20

női fekvőtámasz – 20, de az is hogy…

saját testsúly megtartása – 0 mp

ingafutás – 1:33.90

orvosi vizsgálatok