röviden

Ezzel a bejegyzéssel elindul a táplálékkiegészítős sorozat, aminek az első részében a vitamin, fehérje, anabol, glutamin négyesről lesz szó, de sor kerül majd a kreatintól a zsírégetőkön át egészen a teljesítményfokozókig mindenre.

Multivitamin és ásványi anyag

Rengeteg kiegészítő kapható, éppen ezért kurva könnyen kimarad az, ami az egész edzésfolyamatnak az egészséges hátterét adja, egy multivitamin- és ásványianyag-kiegészítő csomag. Ezeknek a vitaminoknak a szedése a kvázi átlaglakosság számára is nélkülözhetetlen kellene, hogy legyen, de a legtöbben az intenzív kutyaszarral egyenértékű és kb. annyi ásványi anyagot is tartalmazó Supradyneket meg Activalokat szedik, aminek annyi értelme van, mintha védekezésül  szökőárral szemben hugyoznánk. Legyengít a rossz kajálás, a rengeteg tartósítószer, méreganyag, amit magadba tömsz nap mint nap, akkor itt van a városok legendásan szar levegője, a cigi, a piák, a gyors nők, a lassú lovak, szóval annyi tényező megy ellenünk, hogy igazán megtehetnétek magatoknak azt a szívességet, hogy beszereztek egy normális vitamincsomagotVitamin Pack 5Vitamin Pack 51 doboz6690 FtRendelek belőleRészletek.

Ha programot tartasz, akkor a diéta miatt ugyan egészségesen kajázol, és az egészséged, a keringésed, mindened javul, de a csökkentett szénhidrátbevitel legyengít, és ha ez nem lenne elég, ott vannak az edzések is. Ez a kombó és a már fent felsorolt életünkkel járó negatív hatások akkora sokk a szervezetednek, hogy kötelező vitaminokat szedned, különben kidőlsz a terheléstől, elkapod az első utadba kerülő vírust, megfázol, és ami a legfontosabb, a tested nem tud regenerálódni, sérülések, stb., stb. Ezeket elkerülendő vitaminokat kell szedned, de olyat, ami ér is valamit, és nem egy jól megmarketingelt, szépen becsomagolt nagy lófaszt. Actival, Centrum, Cetebe, Eurovit, Supradyn meg pezsgőtabletták… Komolyan mondom, be kéne őket perelni az emberek veszélyeztetése miatt, annyira hulladék az összes. Itt szeretném üzenni minden szülőnek, hogy aki ezekkel a szarokkal tömi az utódait, akkor már azzal is többet tesz a gyereke egészségéért, ha egy nap kétszer jól felpofozza, és bezárja a konyhába egy késkészlettel. A Béres-csepp királyság, de azok csak nyomelemeket pótolnak, nem létfontosságú vitaminokat megfelelő mennyiségben…

Anakronisztikus dogma, hogy az egészséges élelmiszerekből optimálisan összeállított étrend fedezi a napi vitamin- és ásványianyag-szükségletünket. Talán 300 évvel ezelőtt fedezhette egy átlagos ember szükségleteit, aki egész nap ült, és várta az ipari forradalmat, és ahol az egyetlen környezetszennyezés egy emberesen megrakott tábortűz füstje volt. Akkor még nem volt talaj- és levegőszennyezés, sem műtrágya, sem atom, sem annyi cigánygyár, mint most, ami mind lecsökkenti vagy inkább lenullázza ételeink vitamintartalmát. Azt például tudtátok, hogy egynapi tárolás során az ételek C-vitamin-mennyisége1000 mg C-vitamin1000 mg C-vitamin120db4650 FtRendelek belőleRészletek. 10-25%-kal csökken, vagy hogy a főzés közbeni vitaminveszteség elérheti a 80%-ot is? Nem beszélve arról, hogy egy szál cigi 90-120 mg vitamint von el a szervezettől. Én sem tudtam, nyugi, most olvastam utána.

A vitaminok és ásványi anyagok a létezés alapvető feltételei. Kezdjétek a napot egy naranccsal és a vitaminok beszedésével. Ezek egész nap támogatják az izomnövekedést, az anyagcsere-folyamatokat, immunrendszerünket és gyakorlatilag minden, a testben zajló fiziológiai folyamatot. Válasszatok egy megfelelően összeállított vitamincsomagot vagy multipakkot. A különféle vitaminok és ásványi anyagok eltérő felszívódásbeli jellemzőkkel rendelkeznek, így nem ok nélkül vagy vizuális effektnek van egy csomagban például zselékapszula a tabletták mellett. Egy minőségi vitamin a patikákban kapható szarokkal szemben összehasonlíthatatlanul jobb és hatásosabb.

Fehérje

A fehérjék a vitaminokhoz hasonlóan esszenciális tápanyagok. Fehérjére szüksége van mindenkinek, és most kivételesen nem sütöm el a fehérjeszükséglet kontra nők poénomat (megtettem). A szív és egyéb testszövetek felépítésének, működésének alapvető alkotórészei, a különböző enzimeknek, hormonoknak, valamint a szervezet védekezését biztosító immunanyagoknak. A fehérjék látják el a testet építőelemekkel, aminosavak formájában, amelyek az anyagcsere folyamatában az izomzatba beépülnek. Ha nem szeded, romlik az immunitás, csökken az energiaszint, a fizikai és szellemi teljesítőképesség. Megoszlanak a vélemények, hogy mi az ideális fehérjebeviteli arány, úgyhogy nekem kell meghatároznom a számokat a világ orvosai, laborvezetői és testépítés-szakértői helyett. Átlagos életvitel mellett – értsd semmit nem csinálsz – 1g/testsúlykilogramm, diéta és edzés mellé 1,6 g/testsúlykilogramm, tömegnövelésnél minimum 2g/testsúlykilogramm.

A fehérjét mindenkinek szednie, innia kéne turmix formájában, ha diétázik, ha nem. Nem is értem, miért nincs ilyen kormányzati népegészségügyi kezdeményezés, mert nincs olyan kaja a földön, ami jobb lenne egy jó minőségű fehérjeturmixnál. Egyfelől praktikus okai vannak. Nincs időnk napi 5× kajálással szarakodni, még kevésbé elkészíteni azt. A fehérjekiegészítők gyorsan és könnyen elkészíthetők, nem beszélve arról, hogy az utolsó étkezésnek kivétel nélkül csak ennek szabadna lennie, kivédve az éjszakai zabálásokat. Egy dolgot értsetek meg. Fehérje nélkül programot és edzéseket elkezdeni olyan, mint impotensen kurvázni járni. Ennél lényegesen fontosabb ok azonban, hogy a különféle fehérjetípusok eltérő felszívódási és hasznosulási jellemzőkkel rendelkeznek. A fehérje alapvető jelentősége, hogy könnyen emészthető, magas biológiai értékű, és mentes mindenféle rákkeltő szarságtól. Nincs bennük színezék, tartósítószerek, és nem utolsósorban nem tartalmaznak zsírokat meg cukrot, nem mellesleg alternatíva a legmagasabb minőségi fehérjebevitelre. Nincs az a lazac meg tojásfehérje, ami csak megközelítőleg és arányaiban annyi fehérjét és vitaminokat tartalmazna, mint a fehérjekoncentrátumok.

Kurva sokféle fehérje van a piacon rengeteg gyártótól, és nem árt, ha tudjátok a 70%-a szar, szemét, senkiházi, gazemberség, hupákolás. A megfelelő fehérje kiválasztása rengeteg mindentől függhet. Egyéni toleranciától (laktózérzékenység), anyagi megfontolásoktól, némi háttértudás után összetevők megvizsgálásától a címkén, de sajnos a legtöbb ember úgy dönt, mint egy 5 éves csimpánz, azaz csomagolás és színek alapján.

Akik ár alapján választanak táplálékkiegészítőket, azoknak van egy rossz hírem. Ez nem az Aldi meg a Lidl, ahol fillérezni lehet. A testformálás, fogyás, izomépítés és ennek minden formája költséges dolog. Csinálhatod pénzt számolgatva megvéve a szarokat, de akkor olyan is lesz az eredmény. Vagy minőséget veszel, vagy bele se kezdj az egészbe. Itt van az, hogy ez az életforma és a blogban leírtak csak egy bizonyos társadalmi szint felett érhetők el. Soha nem fognak az alja munkát végző emberek lazacot enni és prémium kategóriás tápkiegeket szedni, mert sem igényük nincs rá, sem pénzük, edzeni sincs idejük, és különben is a közeg, amiben élnek, semmiféle motivációs ingerrel nem rendelkezik. Ez a Barátok köztöt bámuló, egy ismétlődő ütem szerint élő, megszokásokhoz ragaszkodó, új dolgokra egyáltalán nem nyitott proletariátus réteg jellemzője. Ők nem olvasnak engem, mert nem érik el ezt az egészet, és meg sem értik, amiket itt leírok. Egy 10 hetes program végigcsinálása minimum 200.000 forint. Kaják, kiegészítők, kondibérlet, stb. Ehhez kell egy bizonyos egzisztenciális szint és egy önmagunkkal szemben támasztott igényesség. Ez a fajta igényesség látható a RunT!lten megjelent arcokon, ahol látszódik a kvalifikált réteg, és ez garantálja az emelkedett hangulatot. Elkalandoztam…

A fehérjék bevitele. Az elsődlegesen kiemelt időpont az edzések után van. Ekkor menjen le egy lehetőleg gyors felszívódású fehérjeturmix. Ezenkívül alternatíva még reggel, edzés előtt és lefekvés előtt. Lényeges azonban kiemelnem azt, hogy a fehérjefelszívódás és annak hatékonysága nagyban függ attól, hogy a turmix egy pacalpörköltre folyik rá, vagy rozskenyérre és csirkemellsonkára. A megfelelő diéta mellett a fehérje hatékonysága kiemelkedő, míg hiába isszuk a turmixot egy disznóvágáson a töpörtyű mellé, mert a benne lévő eszeveszett kalória és zsiradék kivégzi a hatóanyagokat és az optimális felszívódást, úgyhogy nyugodtan ugorj ki az ablakon, ha szarul kajálsz, és fehérjével vigasztalod magad este. A felszívódást, emésztést, a felhasználás irányát a minőség és mennyiség mellett alapvetően határozzák meg a fehérjék mellett elfogyasztott egyéb tápanyagok. Ez a lényeg tehát, amit nem árt megjegyeznetek.

 

Aminosavak, anabolok (BCAA)

A BCAA testépítők számára kötelező. Az elágazó láncú aminosavak, polgári nevén BCAA-k három összetevőből állnak, ami a leucin, az izoleucin és a valin névre hallgat. Na nem mintha tudnám, ezek mik, de nem árt, ha leírom. Amikor megnézed a BCAA-s doboz címkéjét, ezeknek az összetevőknek az arányait kell nézned. A felső kategóriás BCAA értékei a következők. Nem kell megértened, csak a számokat nézd a doboz oldalán. Ha kisebb, akkor szar, ha ennyi vagy nagyobb, vedd meg.

Leucin 4000 mg, valin 2000 mg, izoleucin 2000 mg Ezek azok az értékek, ahol kezdődik a felső kategória. Ezeket nézzétek, és így vegyétek a cuccokat, amikor is látni fogjátok, hogy az úgy istenített, régen alapnak számító Twinlab anabol mennyire el van maradva a mostani készítményektől. A BCAA-k emésztésének és felszívódásának specialitása, hogy a felszívódását követően a máj nem bontja le, így nagy hányaduk közvetlenül az izmokba kerül. Míg egy étkezés aminosav-tartalmának hozzávetőlegesen 20%-a lehet BCAA, addig a keringés útján az izomszövetbe kerülő aminosavaknak 50–90%-át is kitehetik. De ha szart veszel, akkor az még a 40%-ot sem fogja elérni. Ja, és a BCAA stimulálja a fehérjeszintézist, építi az izmot, és meggátolja annak lebomlását a zsír helyett. A leucin a legfontosabb eleme az izomépülésnek és annak formálásnak. A leucin szabályozza továbbá az étvágyat, anyagcsere-folyamatokat és a testsúlyt, valamint az oly fontos inzulinszintünket. A lényeg, hogy a BCAA-ra nagyobb szükséged van izomépítésnél, mint az Apple-nek Steve Jobsra.

Optimális adagolás. Na ez egy kurva fontos dolog. Én most 88 kg vagyok (90), és 5 db-ot veszek be edzés előtt, és 5-öt edzés megkezdése után. Ez van, akinél kevesebb lesz, de az alsó határ a 3-3, a maximum a 6-6. Soha ne adagold túl, tehát ne szedj be 20-at, vagy ha igen, akkor elég nagy barom vagy, de nem félek én attól, hogy lesznek ilyen próbálkozók. Nők is szedjék bátran. Kockás has, feszes comb és fenék, hogy mást ne mondjak. Ugye az egyébként alap, hogy ami a férfiaknál az izomépítés, a nőknél az a formálás? Jó, csak gondoltam, mondom…

Glutamin

Az izomzat aminosav-állományának mintegy 61%-át adja. Szükséges az immunrendszer egészséges működéséhez, és izommegtartó szerepe miatt alkalmazzák a testépítők színházában. Segít megóvni a test glikogénraktárait (nem tudom, ez mi), így szénhidrátszegény diéta mellé igencsak ajánlott. Valamit olvastam még az AIDS-kutatásról meg a rákos megbetegedések kezelésében betöltött szerepéről, de képtelen voltam értelmes mondatokra lefordítani.

Optimális adagolása napi 10-25 g. Edzés után kötelező, de alternatíva még lefekvés előtt és kelés után azonnal. Attól függ, milyen programot csinálsz.

Ez úgymond egy táplálékkiegészítős alapprogram, ami 100%-an vegymentes. Hammer úrnak a Summerproject nagy sikerű műsorában ezeket kellett volna beszednie, de ő megelégedett a vitaminokkal és a fehérjével. Ennek a 4 cuccnak a megléte az alap. Innen indul ki minden. A tápkiegek világában az Istent anabolnak hívják, amitől nem kell félnetek, hisz ő a legjobb barátotok az edzésekben. Ha ezeket beszerezted, így adagold a lehető legjobb eredmény érdekében, mert bizony nem mindegy, mikor veszed be, szívod fel, iszod meg.

Reggel: 2 kanál lassú felszívódású fehérjeturmix, 5-10 g glutamin, vitamin

Edzés előtt: 3–6 db BCAA kapszula, 20 perccel az edzés megkezdése után 3–6 kapszula

Edzés után: de tényleg azonnal, ahogy letetted a súlyokat az utolsó széria végeztével, gyors felszívódású fehérjeturmix. Így kérd a csajtól, hogy gyors felszívódású. Ha hülye, amire jó esély van, akkor kérd el a dobozt, és nézd meg, mi van ráírva. Tejsavó vagy kazein. A tejsavó kell neked, de jobban jársz, ha otthonról hozol magaddal kimérve, és csak tejet kérsz vagy vizet. Edzés után 1 órán belül kaja!

Lefekvés előtt: szex, 2 kanál lassú felszívódású fehérje, 5-10 g glutamin.