röviden

Téli futás – rosszul csinálod
Hogy mi a jó a téli edzésben odakinn? Mások a fények, hasít a levegő, a természet hibernálja magát, de Te mégis kint tolod. A legelszántabbak és a legkitartóbbak terepe, hatása pedig megkérdőjelezhetetlen!

A téli edzéssel nagyon jól rá lehet alapozni a nyári időszakra: nem hagyod magad elpunnyadni (tavasszal kevesebbet kell visszaedzeni), erősíted az immunrendszered, és ugyebár a mindenki által ismert „amerikai kutatók” kimutatták, hogy a hideg levegőn végzett futóedzések során 12%-kal több kalóriát és 32%-kal több zsírt égetünk el, mint egy ugyanolyan, kellemesen meleg időben elvégzett edzésen. Amiben szerintem azért van valami – hogy alátámasszuk –, mert a tested minden körülmények között igyekszik fenntartani az üzemi hőmérsékletét, ha hideg van, akkor többlet-energiabefektetéssel teszi ezt, így égetve több kalóriát. (A kocsid is többet fogyaszt télen, amíg bemelegszik.)
Fontos azonban odafigyelni, hogy az edzést ne tépjük meg, nem most kell kihozni magadból a Supermant. Majd tavasszal.   Alapozásra van és azért, hogy tavasszal ne a 0-ról kezdj, és tényleg oda tudj pörkölni! Mellesleg elűzi a téli depressziót. Sokat segít, ha csoportosan futtok/lépcsőztök.

EDZÉS ELŐTT
Meleg tea. Nekem a leghatásosabb a frissen lefőzött gyömbértea. Nemcsak meghűlés ellen, de jól beindítja a test fűtési rendszerét mínusz fokokban. http://teaunnep.hu/gyomber-tea.html Edzés előtt fél/egy órával már ne együnk semmit legjobb, ha előtte egy, másfél órával eszünk. C-vitamin előny.
Ha lehet, még a meleg helyiségben melegítsünk be, gimnasztika, ízületek átdörzsölése. Ha már horzsoljuk a mínusz fokokat, tedd a radiátorra a kesztyűt/sapkát/zoknit/térdmelegítőt egy fél órára. Hasznosak a melegítőkrémek (pl. lóbalzsam), a bemelegítést azonban nem helyettesítik!

EDZÉS KÖZBEN
RUHA. Az ízületek a test leghidegebb pontjai, ezáltal a legsérülékenyebbek. MINDIG tartsd melegen őket! (kiráz a hideg a télen, rövidgatyában, térdmelegítő nélkül futóktól…)
•    Bokára lányoknak bokamelegítő, fiúknak sportszár (focista hosszú zokni) visszahajtogatva
•    Térdmelegítő/térdfogó
•    Sapka, kesztyű, nyak védelme garbóval, sállal, magas nyakú széldzsekivel
•    Vízelvezető aláöltözet, felette rétegesen póló vagy pulcsi, de a legfontosabb a szélállóság.
Ha hidegben kevesebb felső ruházattal, de kesztyűben és sapkában futtok, melegebb marad a test, mintha ezek nélkül, de több pulcsiban teszitek. Ez azért van, mert a fejtetőn, a tenyereken és a talpakon áramlanak ki és be a test fő meridiánjai, és ezeken a helyeken veszíti a legtöbb hőt is. Ezért kell védeni őket.

LÉGZÉS. Mivel az edzés nem olyan intenzív, mint nyáron, tartsuk az egyenletes, mély és lassabb légzést – lehetőleg orron át –, hogy a légcsövet ne terheljük a hideg sokkal. Azt nehéz kontrollálni, hogy lassan szívd be, mert a tüdőnek hirtelen kell az oxigén. Viszont arra már könnyebb figyelni, hogy lassabban, préselve fújd ki a levegőt. Ilyenkor már meleg levegő van a tüdőben, és ez kompenzálja a hideget. Ezt tartva automatikusan beáll a lassabb, egyenletesebb légzés. Futásnál az én légzési tempóm: 4 lépés be, 4 lépés ki. Esetleg 3-3, ha a végét meghúzom. Lépcsőzésnél a vízszintes szakaszon be, felfele ki, ameddig lehet.

EDZÉS UTÁN
Ne álljunk le a hidegben! Edzés után irány a zuhanyzó, ha tehetjük, szauna és közben nyújtás.
Pótoljuk a vitamin- és folyadékmennyiséget. Ha este edzel, C-vitamint csak az elalvás előtti pillanatokban kapj be, különben reggelig nézed a plafont. Így viszont alvás közben segít a regenerálódásban, és reggel frissebben ébredsz.
Futásra fel, jó edzést!
(KRISTÓF)