röviden

4 hónappal ezelőtt írtam egy bejegyzést Budapestaurant.com címmel, amiben az online éttermek közül a húsz legismertebb és a legnagyobb forgalmat bonyolító online éttermet vizsgáltam olyan szempontok szerint, hogy honnan érdemes, vagy hogy egyáltalán honnan lehet rendelni kaját akkor, ha az ember programban van, és diétázik.

Az online éttermek mára megkerülhetetlen szereplői lettek a mindennapjainknak, mert már kaját rendelünk a munkahelyünkre, ha bandázunk, ha csajt hívunk át, és bizony anyám rezzenéstelen arccal berendelt 8 adag tejszínes csirkemellcsíkokat vegyes körettel apám születésnapjára ünnepi ebéd címmel. Természetesen a rendelt ételek legtöbbször egy jól megpakolt méretes kupac szar kategóriából kerülnek ki, mert nem tudnak annyi pizzát kisütni Budapesten, vagy annyi cukrot berendelni, hogy az ne fogyjon el pillanatok alatt, és akkor itt még csak a pizzákról meg a desszertekről beszéltünk. Budapesten, mint már írtam, egy-két belvárosi kerülettől eltekintve lehetetlen normálisan kajálni, és leírni sem merem, milyen állapotok uralkodnak Csepelen, Soroksáron, vagy éppen Pesterzsébeten, na nem mintha Pasarét vagy Zugló jobb lenne. Minimális elmozdulás érzékelhető talán abba az irányba, hogy most már a pörköltszaftos moslékhegyek mellett azért a legtöbb helyen megtalálható egy jól elrejtett sarokban a grillezett csirkemellfilé is, de azért a biztonság kedvéért ráolvasztanak valami sajtot is, mert még a végén nem veszi meg senki alapon ugye… A Budapestaurant.com előző részeiben erre már kitértem, így most kanyarodjunk vissza az online éttermekhez, és kezdjük mindjárt az egyik legnagyobb tévedéssel….

A SUSHIÉTTERMEK NEM DIÉTÁS HELYEK, sőt majdnem hogy egy emeleten dolgoznak a legismertebb gyorsétteremláncokkal a kalória- és a felesleges zsírbevitelt illetően. Tudom, hogy pár emberben most egy világ omlik össze éppen, és akkor még a Nordsee-ról nem is beszéltem, de nem akarok hirtelen ekkora adagban sokkolni senkit. Nyilván most arra gondoltok, hogy zöldségek, tofu és halak, meg különben is menjek már el a faszba, de attól a tény még tény marad, ami úgy hangzik, hogy a rendszeresen sushiéttermekbe járók egy idő után simán úgy fognak kinézni, mint Schmuck Andor. Ezen az úton haladva nézzük meg közelebbről a sushiéttermek zászlóshajóját, a Wasabit kicsit közelebbről…

A Wasabi pár hónappal ezelőtt külön étlapot adott ki Health&Happines címmel, ami azért némi utalás arra, hogy a „normál” étlapjuk nem igazán az a felhőtlen Philadelphia, mint ahogyan azt a széles tömegek gondolják. A Health&Happiness rovaton belül minden mehet, kivéve a Wakait. A sima étlapon továbbá jók a levesek, a makik, pár főétel, és önmagában 3-5 db sushi arcba tétele gond nélkül beleilleszthető egy szigorú diétába is, szóval ez a része rendben is van, de ezzel le is zárult a napsütötte életérzés, mert ami ezután következik, az azért eléggé borzalmas. Ugorjunk is egyből a mély vízbe, és tisztázzunk le valamit. Mint minden olyan helyen, ahol „all you van eat” opció van, azaz ahol × összegért annyit ehetsz, amennyit akarsz, ott bizony olyan kaják vannak olyan összeállításban, akkora kalóriaszámokkal, hogy garantáltan ne tudj annyit enni, hogy az az étteremnek ne érje meg. Running sushiban mindenki volt már. Ott van az, hogy egy szalagon mennek a kaják egy tányéron, és te onnan azt veszel le, amit akarsz. Egy ilyen session alatt simán magadba tolsz 3-5000  kalóriát, mert ugye ha már becsengettél 5490-et, akkor már eszel is, de nem is kell feltétlenül sokat enned ahhoz, hogy összehozd ezt a kalóriaszámot. Nem tudom, ki volt már olyan céges rendezvényen vagy olyan buliban, ahol korlátlan mennyiségű pia állt rendelkezésre. Általában ilyenkor van az, hogy még akkor is iszol, amikor már egy csövet ledugva tisztítják a gyomrodat. Ez a reflex lép be az ilyen helyeken is, csak itt még fizetsz is érte. Ákos haverommal egyszer fogadtunk, hogy megeszünk 50 tányérral egy ilyen kajálás alkalmával. Ákos 27-ig bírta, én 48-nál kértem a vödröt. Trófea ugyanez, csak ott még igazi szemétládák is, mert mielőtt bármit kajáltál volna, eléd tesznek egy pizzát. Óriási.

Veszélyesek a sushiéttermek, mert önmagában egy lazackrémes sushi csak 101 kcal, egy tigrisrák nigri 113, míg egy vörös tonhal nigri 61 kcal, amivel nincs is semmi probléma, de a gondok ott kezdődnek, hogy ezekből állítják össze a komplett sushitálakat, ami kitesz egy teljes adagot. Ezek az adagok rendelésnél 8, 12, 16 és 24-es kiszerelésekben érkeznek meg a lakásokba. Adjátok össze a 100-120 kalóriás kajákat, szorozzátok fel csak a legkisebb adaggal, ami ugye 8, és máris ott vagyunk, hogy bő nyállal köptük magunkat pofán, és ezek még csak a kalóriaszegény, diétásabb adagok voltak, amiket felsoroltam. Így lesz a Botan tálból 660 kalória, a Shite-ból 1021, és a Hetimából 744 kcal. A legnagyobb csapda, hogy azt hiszed, egészséges és diétás kajákat eszel, mert mi lenne más, ha egyszer halak meg saláta. A Wasabi az egyike azoknak az éttermeknek, amelyek minden egyes ételük mellett feltüntetik a kalóriaértéket, ami miatt forprez a helynek, de kétlem, hogy akár csak az ott kajáló emberek 20%-a meg is nézi ezeket az értékeket. Kezdjük a sushikkal, ami létezik önállóan is, de alapvetően egy válogatásban kapod. Tonhal, lazac, maki, avokádó, rukkola, rák, tojás, uborka, tofu, csupa faszorkányos kaja. Összehasonlításképpen egy Big Mac szendvics 495 kcal, egy dupla sajtos McRoyal 775 kcal.

Van egy csaj ismerősöm, aki a napokban osztott meg egy képet Facebookon, aminek a lényege, hogy a munkahelyére vitt neki egy srác ebédet, ami nem volt más, mint egy tálca kaja a Wasabiból. A srác most akarja felszedni a csajt, nincs is ezzel semmi gond, tettünk már meg többet is egy nőért, de most nem is ez a lényeg.

A csaj éppen diétázik, de mi mást csinálna, hiszen nő, na a lényeg, ha jól látom, ez egy 12-es kiszereléses kaja, ami így lazán 1000 kalória. Egy diétázó nő átlagos kalóriaigénye egy napra 1200–1400 kcal, amiből most ezzel a szeretetcsomaggal a srác gyönyörűen a csaj alá gyújtott.

Ami ezután jön, azt azért nehéz szavakkal leírni, mert ugye eddig csak sushikról volt szó, lazacról, rákokról, tinta és tonhalról, kagylók, makik, szóval csupa önmagában emberi mennyiségben tényleg egészséges és jó ételről. A Wasabi étlapján azonban tekintélyes mennyiségben vannak tészták, mártásokban úszó főételek, köretek, desszertek, olajos panírban fetrengő előételek, és bizony külön rendelhető olyan saláta, amiből egy adag önmagában 561 kcal (wakame).

Kalóriaprobléma

Nem győzöm hangsúlyozni, hogy 100 kalória nem egyenlő 100 kalóriával. Az adott kalóriamennyiség csak egy irányszám, az ételben lévő energia mértéke, de hogy az az energia milyen összetevőkből áll, kizárólag az számít. Ezért baszom nagy átverések ezek a gastroyalos kaják is. Kis adagokat adnak, ami ugyan csökkentett kalóriaszámot és fogyást eredményez, de abban a kajában a minőségi összetevők aránya garantáltan szar, amitől te sosem leszel formás, és nem fogsz szép külsőt sem elérni, mert a sok fos, amit magadba teszel, az nem fog téged formálni. Szarból várat ugye… Mondok egy példát, amiből megértitek, miről beszélek. Adva van egy 130 kilós nő, akinek a napi kalóriaszükséglete 3500 kalória. Ha ez a 130 kilós csaj semmi mást nem eszik meg egy nap, kizárólag 2 tábla Milka csokit, amiben van 1300 kalória, akkor a kalóriamínusz miatt ő ugyan fogyni fog, amivel leadhat akár 30 kilót is, na de én megnézném azt a szervezetet meg testszerkezetet a második hét után. Egy lottyadt, poshadt fos teste lesz, lógó bőrrel, egy undorító, eldeformált test, mert ha rossz kajákból eszel keveset, az még nem megoldás. Ez a legnagyobb átverés ezekben a kis adagokat adunk a szarból „diétás” étlapokban. Veszélyes ez, mert az illúzió, hogy te ettől fogyni fogsz, ugyan megvan, de ennek a későbbiekben magas ára lesz, és a kilók visszaszáguldásának is tökéletes táptalajt biztosít. Tehát nemcsak kalóriát számolunk, hanem azt is megnézzük, hogy az adott étel kalóriatartalma miből épül fel, és milyen arányban vannak meg benne az egészséges összetevők. Remélem, érthetően fogalmaztam, és mindenki felfogta azt, hogy ez az egyik alapja a sikeres és tartós fogyókúrának, és pontosan ez különbözteti meg a jó és a szar fogyókúrákat. Ebből majd írok egy külön bejegyzést, de most menjünk vissza Hinshu szigetére.

A Wasabiban nincs előétel 400 kcal alatt, és már tudjátok, hogy ezek mind vállalhatatlanok is. A levesek, mint már írtam, mehetnek, viszont a főételek több sebből véreznek. Repkednek a 6-7-800 kalóriák, és az ételek elkészítésével is komoly problémák vannak, de vannak itt is kivételek, mert például a wokban pirított zöldséges tofu és a gombás-spenótos tofu egész jól hangzik, ellenben a thai lángos csirkével, ami véleményem szerint nem sokban különbözik a Palatinus strand lángosaitól. A köretek elég egyértelműek. A rizs ugye alapkaja, mehet, bár nem kéne az egész adagot erőltetni, a fűszeres burgonyatallérok nyilván kuka.

A tészták menüpont érintésével beléptünk a poklok földjére. A Wasabiban kapható összes tésztát kibaszott gyorsan el kéne felejteni, ugyanis az itt található kaják és a gyorséttermek kínálatai között nincs mérhető különbség. A tészták mutatják meg igazán a Wasabinak azt az arcát, amiről én már a bevezetőben is beszéltem. Ránézel az étlapra, azt olvasod, üvegtészta csirkével és zöldségekkel, azt hiszed, jó, mert csirke és zöldség, az a kis tészta nem számít ugye, és bummm, bazmeg, 794 kcal. Általános tévhit, hogy amiben szerepel a zöldség szó, az már jó, de hát nemaaaaaaaaz. Apropó zöldségek. Saláták a Wasabiban. Gyerekek, vegyes saláta 378 kcal!!!!!!! Zöld endamame bab 402 kcal, Wakame saláta 551 kcal, és ezek csak a saláták, amiket a főételed mellé eszel. Ja, a Bento tálak sem dzsók.

A végére tartogattam a legjobbat, a desszerteket. Ugye a desszert mindenhol tilos, nyilván te is tudod, hogy itt is szar, de nem is ez a lényeg most, mert egy csokis tavaszi tekercstől vagy a kókuszos körtétől nem várhatunk sokat a maga 755 kalóriájával, de lenne itt valami, amit amikor megtudtam, nem kaptam levegőt. Ugye online rendelésekről beszélünk, és a Wasabi az ételrendelést megjutalmazza olyan formában, hogy minden rendelés mellé ajándék desszertet küld, ami minden esetben egy Tokyo Tiramisu szelet. Egy kis kocka habkönnyű tortaszelet. Egy időben zabáltam a Kés/Alatt című sorozatot, amiben volt egy több epizódon átívelő történet, amiben egy csaj kis mennyiségű higannyal mérgezte a nővérét, mert meg akarta szerezni a férjét, aminek hatására a nő fokozatosan tönkrement. Ehhez a jelenethez tudnám hasonlítani a Wasabi ajándék tiramisuját is, mert az a kis szelet süti semminek tűnik, és gondolkozás nélkül megeszi mindenki, de csak úgy közlöm, hogy abban a tiramisuban 941 kalória van. Várjatok, leírom betűvel is. Kilencszáznegyvenegy kalória. Tehát berendeled a kajádat, ami már eleve jó eséllyel 1000 kcal felett van, és akkor mellé kapsz ingyen, ajándékba egy sütit 941 kalóriával, és ez csak egy étkezés. A Wasabi minden, csak nem az a hely, ahonnan neked rendelned kéne diéta alatt. Lehet ugyan kommandózni az étlapon, mert vannak önmagukban jó kaják, de keresni kell, és félek, nem fogja mindenki megtalálni.

A végére egy menü, amit az emberek átlagosan berendelnek a Wasabitól otthonra, vagy beülnek este egy üzleti vacsora, egy randi, vagy valamilyen esemény ünneplésének keretein belül. Mindenki sushival vagy makival kezdi, mert ugye japán helyen vagyunk.

Előétel: rák maki 180 kcal

Leves: miso leves 105 kcal

Főétel: gyömbérrel pácolt csirkehúsfalatok 538 kcal

Köret: rizs 254 kcal

Saláta: vegyes saláta 378 kcal

Total Score: 1455 kcal

Direkt nem tettem bele desszertet, de ha azt is rendelsz, az még pluszba minimum 350 kcal. Ha online rendelsz, és megeszed a Tokyo Tiramisut, az meg még plusz 941, és akkor az italt, amit még megiszol mellé, sem számoltam bele.

Nincs nagyon mit hozzáfűznöm. Illetve még annyit, hogy ha kérhetem a Wasabi vezetőségét, ne akarjon majd beperelni ezért a bejegyzésért.

Köszönöm.