röviden

Nehezemre esik most bármiről is írni. A west-balkános tragédia megérintett, és teljesen a hatása alá kerültem. Valahogy ez most más, ez most kurvára rólunk szól.

Rólunk, akik hétről hétre kimegyünk az éjszakába. Három tizenéves lány értelmetlen halála… Ez egyszerűen felfoghatatlan.

A felelősök megvannak, ezt tudjuk jól. A felelősségük vitathatatlan. 2881 eladott karszalag, egy olyan helyen, ahol a befogadóképesség nagyvonalúan is max. 1500 fő.

Ami a West-Balkánban történt, az a felelőtlenség, a profithajhászás és a biztonsági szabályok megsértésének egyenes következménye.

A befogadóképesség betartása, a menekülési útvonalak biztosítása a legalapvetőbb kiindulási pont kellene, hogy legyen egy ilyen buli megszervezésénél. Arról már nem is beszélve, hogy mi lett volna, ha tűz üt ki a helyen? Mert csak most olvasom, hogy tűzoltósági szakvélemény a helyről az üzemeltető trükközése miatt soha nem is készült!!! Természetesen magasról szartak bele minden biztonsági intézkedésbe. Hiszen kinek van ideje több ezer tizen- és huszonéves gyerek biztonságával törődni, amikor ezresével pörög kifele a karszalag, ezer forintos darabáron.

Nem meglepő, a szar maszatolása már a déli harangszó előtt megkezdődött.

A „Noise Night Life csapata” aláírással ellátott közlemény szerint a West-Balkán emberei voltak a felelősek „a vendégek beengedéséért, a létszám kontrollálásáért, a vendégek testi épségének biztosításáért és a rend folyamatos fenntartásáért az épületen belül és az épület előtt egyaránt”.

A West Balkán Kft. vasárnap adott ki egy közleményt, miszerint fix áron adták ki az NNL-nek a helyet, így a jegyeladásban nem voltak érdekeltek. A jegyértékesítést és a létszámkontrollt is a Noise Night Life végezte.

Röhejes.

Itt szeretnék üzenni a Noise Night Life team és a West Balkán Kft. tagjainak, akik részt vettek a szervezésben – akik egyébként csak heteket készülnek az ilyen bulikra –, hogy amíg azt bizonygatják, hogy ők mennyire nem tehetnek semmiről, ugyan nézegessék már ezt a videót. Lehetőleg a Vl. kerületi rendőrkapitányságról.

Ugyanis ha én csinálok egy házibulit, másnap én vállalom a felelősséget a szomszédoknál. Aki szervez, az felel. Tiszta sor. Mind a két team hibás, mindketten felelősek. És ezért három lánynak kellett tegnap éjjel meghalnia.

Most persze ott van mindenki. Hassay Zsófiától kezdve Tóth Tamáson át Pintér Sándorig. Minden hivatalnak viszket az ujja a billentyűzeten, és kapkod a mikrofonok után. Izzik a levegő az intézkedésektől. Fontosnak érzik, hogy nyilatkozzanak valami méretes baromságot. Engedélyek, a biztonsági meg a jogszabályok ugye. Persze. Mert eddig valahogy nem hengerelt a gépezet. Eddig valahogy nem volt fontos ellenőrizni a papírokat vagy kiadni az engedélyeket. Mert ebben a kurva országban embereknek kell meghalniuk ahhoz, hogy mindenki által ismert sumákságokra, hiányosságokra, szabályok maximális teleszarására fény derüljön.

„A szombat éjjel történt tragikus diszkóbaleset miatt az önkormányzat, valamint a polgármesteri hivatal vezetése a helyi rendőrkapitányság illetékeseinek bevonásával 2011. január 16-án délelőtt tanácskozást tartott.”

Aha. Köszönjük. És mégis hol a picsába voltak ezek a hatóságok akkor, amikor a West Balkán folyamatos szabálysértések és elbugázott biztonsági ellenőrzések alól kibújva, vígan üzemeltette a helyet hónapokon keresztül, úgy, hogy semmiféle engedéllyel nem rendelkeztek tömegrendezvények lebonyolítására? Max. 300 fő, este 22.00-ig. Takarodj.

De hogy tovább fűzzem a balfaszkodás fonalát, íme egy hatósági közlemény. Komolyan mondom, mindjárt elsírom magam. Elképesztő, mi megy ebben az országban.

„Az üzemeltetőnek – az előzőeken túl – legalább öt nappal korábban be kellett volna jelentenie, hogy ilyen nagyszabású rendezvényt kíván tartani. Ám ilyen bejelentés nem érkezett sem a polgármesteri hivatalhoz, sem a rendőrséghez, így a hivatalos szerveknek nem volt semmilyen tudomása erről a rendezvényről.”

Értitek. Tehát nem jelentette be a bulit sem a Noise, sem a West Balkán az összes többit, amit mellesleg cirka 3-4, de ki tudja, hány hónapja illegálisan tartanak. Tényleg ennyire hülyének néznek minket? Először is az ilyen bulik szarrá vannak promózva. Facebook (az igen, levették a január 15-i bulit), plakátok, zenei portálok. De az Istenért, hát a Nyugati térről beszélünk, Budapest legforgalmasabb csomópontjáról. Ahol azért csak feltűnik valakinek, hogy hetente 2-3 alkalommal tömeg van egy amúgy közismert szórakozóhely előtt, ha be van jelentve, ha nincs. És akkor a kamionosok és kurvák bulit meg sem említem, ahol konkrétan tele volt a tér emberekkel. Szánalmas. Nincs rá szó, mennyire szánalmas.

Nyilván most beindul a szarhenger. Példás büntetés, precedens értékű per, a többi szórakozóhely átvilágítása, az engedélyek felülvizsgálata. Hát hogyne, örök élet, ingyen lőszer. Teljesen leszarom, hogy Kecskés Tomika meg a többi majom milyen büntetést kap (nyilván semmit). Pár nap, és lecseng ez az egész. De a három kislány meghalt. Most akkor ezzel mit kezdünk? Nem akarok érzelmi húrokat pengetni, de három családot kivégeztek január 15-én, és a Noise meg a West Balkán húzta meg a ravaszt. Teljesen mindegy, kettejük közül melyik. De a tetteikért felelniük kell.

Tehetetlen dühöt érzek, és mint említettem, ez rólunk is szól. Hány helyet mondjak kapásból, ahol ez bármikor megismétlődhet? A Süss fel nap vagy a Morrison’s 2 pincehelyiségei megvannak? A Stúdió megabulijai 6000 emberrel ismerős? Kíváncsi lennék, ott vajon hány vészkijárat van, ha hasonló eset történik. A fesztiválok sátorba terelése 1,5 méter széles fémkordonok között mond valamit?

De nehogy azt gondoljuk egy percig is, hogy változni fog bármi is. Mert amíg van elég karszalag, elég tinta a pecséthez, van elég jegy nyomtatva, addig minden belépő el lesz adva. Sőt, ha lehet, utána is, efelől ne legyen kétségünk. Mert kibaszott magasról fognak rá szarni, hogy hányan vannak bent. Vagy hogy már a ruhatárban sincs hely egy órája. Levegőhiány? Nem érdekes. A tömeg ereje? Megbírják. Tűz üthet ki? Nem probléma. Végül is csak több százan cigiznek odabent.

„A szórakozóhely üzemeltetője egyébként tavaly tavasz óta több ízben kérte a nyilvántartásba vételt, majd ezeket vissza is vonta, mielőtt még befejeződtek volna a hatósági vizsgálatok.”

A Night Noise és a West Balkán átlépte a kritikus pontot. Most szánalmas közleményekben magyarázzák a magyarázhatatlant. Lehet nem betartani a szabályokat, trükközni a nyilvántartásba vétellel, röhögni a biztonsági előírásokon, de egyvalamit nem lehet. Mindezek tudatában ilyen tragédia történte után kibújni a felelősségre vonás alól, és másra mutogatni. Nagyon remélem, hogy ezzel a rendőrség, az ügyészség és minden felelős szerv is egyetért és tisztában van. Mert ha ők nem, mi hozzuk meg az ítéletet.

Nyugodjatok békében, gyerekek.