Mint azt már leírtam az előző bejegyzésben, a mellizom a férfi dominancia megtestesítője. Elképzelhetetlen egy férfi edzésterv mell nap nélkül, amit egy edzésnapon belül a bicepsz izmainak edzésével érdemes leginkább kombinálni.

A mell izomnak nincs 3 része, de a lehető legszebb, legdefiniáltabb eredmény érdekében 3 részre osztható. minden mell izomra történő edzés a mell egészét fogja edzeni, de vannak bizonyos gyakorlatok, amik koncentráltabban edzik meg a mell izom alsó-külső, és felső harmadát.

A tökéletesre formált mellizom alsó része alul egyenes vonalú, a mellizom teljes egésze kiemelkedik a felsőtestből, és a felső harmada egészen a kulcscsontig domborulatot mutat. A mellizom oldalsó részei íveltek, ezáltal biztosítva a tökéletes látványt, és ez a bejegyzés pontosan arra hívatott, hogy ezt a lehető leghatékonyabban el lehessen érni.

Gyakorlatok

FELSŐ HARMAD MELLIZOM GYAKORLATOK

FELSŐ HARMAD MELLIZOM GYAKORLATOK

A mellizom felső harmadára jellemzően 30 vagy 45 fokban végezzük a gyakorlatokat.

45 fokos nyomás kézi súlyokkal

45 fokos nyomás kézi súlyokkal

A kézi súlyzós változat nagy előnye, hogy jóval mélyebbre lehet vinni a súlyokat mint a rúdnál, plusz kitolás után a súlyzók összezárásával extra feszítést érhetsz el, ami még koncentráltabban edzi le a mellizmokat.

Melltológép

Melltológép

Ennek két változata van. Amit vízszintesen tolsz, és amit 30 vagy 45 fokban felfelé. Nyilván nekünk az utóbbi kell.

Kábeles kitörés 45 fokban

Kábeles kitörés 45 fokban

A kábeles edzéseket szeretem a legjobban. Egyfajta átmenet a gépek és a kézi súlyzók között. Hatékony, intenzív edzéseket lehet vele végezni, arról meg már nem is beszélve, hogy a csigák állíthatóságának köszönhetően, a mell minden harmadát le lehet vele edzeni. Természetesen itt is, a 45 fokos mozgás kell nekünk.

Egykezes kábelezés 45 fokban.

Egykezes kábelezés 45 fokban.

Ez már egy kicsit komplikáltabb, mivel itt nem árt, ha a felső testünk stabil, miközben egy kézzel erőt fejtünk ki. Ahhoz hogy ezt helyesen tudjuk végezni, a többi izmaink megfelelő edzettsége is szükséges, hogy ellen tudjunk tartani az egyoldalas mozgásnak. Stabil állás, felsőtest ellentartás, szabályos szög, erőteljes kitolás.

Fekvőtámasz, padra tett lábakkal.

Fekvőtámasz, padra tett lábakkal.

Fontos, hogy olyan magasságú padot, vagy bármit találjunk, amivel kezdő testhelyzetben, egyenes karokkal is egyenes marad a hátunk. Egy vonalban a lábfej, a térd, a csípő, és a lapockák.

Tárogatás 45 fokos padon

Tárogatás 45 fokos padon

A tárogatás hatalmas Isten. Nyújt és fejleszt egyben, márpedig a konditermek világában minden, ami többfunkciós, az nagy népszerűségnek örvend.

Fitball tárogatás

Fitball tárogatás

A konditermek társadalma ferde szemmel néz mindenkire, aki fitballon baszakszik. Számukra ez túl buzis. Érted, mert a tükörben nézegetem magam naponta 2 órán keresztül, az nem az... Mindenesetre a fitball tárogatás azért jobb, mert nagyobb koncentrációt igényel. Külön tartanod kell magad, hogy a mozdulat stabil maradjon.

Tehát ezek a gyakorlatok, kifejezetten a mellizom felső harmadát edzik. Mell edzés napon, ebből válasszatok ki egyet.

Középső harmad (teljes) mellizom gyakorlatok

Középső harmad (teljes) mellizom gyakorlatok

A test és a karok merőleges szöget zárnak be.

Fekve nyomó pad

Fekve nyomó pad

Ti láttatok már konditermet fekve nyomó pad nélkül? Persze hogy nem, alap gyakorlat. Minél inkább kezdő valaki, annál inkább nem tudja elképzelni az edzéseit fekve nyomó pad nélkül. Ha rosszul csinálod, a vállad szét fog menni, ami megint csak felveti a világ leghatalmasabb mondását, ami úgy hangzik,

„Senkit nem engednék addig súlyok közelébe, amíg nem tud normálisan, helyes testtartással elvégezni egy fekvőtámaszt.”

A gyakorlat helyes végzése: Fogd meg a rudat vállszélnél szélesebb fogásban és ereszd le a mellkasodig, a könyököt végig hátul tartva. Nem oldalra.

Tárogatás

Tárogatás

Azt már megbeszéltük, hogy a tárogatás mennyire fontos gyakorlat. Azt azonban nem, hogy semmi esetre se végezd nyújtott karral. Legyen egy kis hajlat a könyöknél, különben nem tudod majd eldönteni, hogy a vállad vagy a könyököd fog-e jobban fájni, ráadásul nyújtott karral nem tudsz a mellizomra fókuszáltan edzeni.

Mellgépes tárogatás

Mellgépes tárogatás

Ülés magasság beállítása itt is alap, csak itt a váll és a csukló van egyvonalban, a könyök kicsit alatta. Kicsit. Tehát legyen behajlítva, de tényleg csak kurvára kicsit. Amit nem írtam le a sima mellgépnél, azt most megteszem. Minden esetben érjen össze a két kéz és 1-2 másodpercig tartsd összezárva, utána engedd vissza. Visszaengedni, nem hagyni hátra kúródni.

Melltoló gép

Melltoló gép

Ez amolyan fekve nyomás ülve, magyarul ha fekve nyomsz ezt már annyira ne erőltesd.

Döntött tolódzkodás

Döntött tolódzkodás

Ez egy klasszikus tricepsz erősítő gyakorlat, de nem akkor, ha előre döntöd a felsőtested és úgy tolod ki magad. Az elején nem fog menni rásegítés nélkül, de az elején sok minden nem fog menni sehol.

Fekvőtámasz

Fekvőtámasz

Véleményem szerint nincsen olyan gép, vagy mozdulatsor, ami nagyszerűbb lenne mint a fekvőtámasz. A konditermekből mára már teljesen eltűnt ez a fajta mozdulatsor, konkrétan én 10 év alatt ha 2x láttam, hogy valaki ezt csinálta volna, pedig tényleg nagyszerű. Ha máshogy nem, +1 gyakorlatnak tegyétek be. Ne darabra, hanem kibukásig legalább 4x.

Alsó hármas mellizom gyakorlatok

Alsó hármas mellizom gyakorlatok

Negatív helyzetben végzett gyakorlatok és minden lefelé végzett mozgás

Áthúzás

Áthúzás

Az áthúzás mellre a legjobb mozgás a mellkas tágítására, már amennyire ez lehetséges egyáltalán. Az áthúzás egykezes súlyzóval egy kifejezetten univerzális gyakorlat.
Fogj meg egy kicsi, tényleg kicsi egykezes súlyzót mindkét kezedbe úgy, hogy tenyered feküdjön a felső lemezek aljára, és a hüvelykujjaid a rudat fogják körbe. Feküdj a hátadra keresztben egy vízszintes gyakorlópadon, a vállad és felső hátad érjen a padhoz. Lábadat körülbelül vállszélességnyire terpeszd, és fejed kissé lógjon lefelé. A súlyzókkal kartávolságnyira közvetlenül mellkasod felett haladj. Hajlítsd be a karodat, ne nyújtsd ki teljesen, mondom ne nyújtsd ki!

Negatív padon tárogatás kézisúlyzóval

Negatív padon tárogatás kézisúlyzóval

Feküdj egy negatív ferde padra, rögzítsd a lábaidat, és tarts két egykezes súlyzót kinyújtott karral a vállaid felett, a hüvelykujjaidat befelé fordítva. Félkörívben engedd oldalra a súlyt addig, míg az a mell vonalába nem ér. Ugyanezen az íven engedd vissza a súlyt, tudod, nem visszakúrva, hogy kicsapódjon a vállad.

Pull over (áthúzás)

Pull over (áthúzás)

A legjobb gyakorlat az alsó mellizom edzésére. Szeretem és egyben gyűlölöm, legszívesebben minden edzésnapomon használnám, de ugye, mint tudjuk nem lehet rákattanni egy-egy gyakorlatra állandóan. Ezt a gyakorlatot is lehet variálni francia rúddal például, de egykezes súlyzóval a legegyszerűbb mert ott nem kell a tárcsákkal baszkurálni.

Letolás gépen

Letolás gépen

Kevés teremben van, de ha ott van, akkor használjátok.

Ezekből a gyakorlatok közül, válasszatok egyet.

Hát így áll össze az ideális mellizom edzése. Maximum 4 gyakorlat, felosztva 1-2-1-re. Egy a felső harmad, kettő a középső, egy gyakorlat pedig az alsó harmadra. Mindenkinek kellemes páncélozott mellizom edzéseket kívánok.