Minden Edzés Anatómia sorozat elején elmondhatnám, hogy minden izomcsoportra való edzés bizony mennyire fontos, hogy nem szabad kihagyni, a test egészét kell leedzeni, mert kizárólag így lesz az összhatás is rendben, így lesz a test teljes egésze szépen megformált és arányos. Leírhatnám igen, és minden bizonnyal le is fogom írni, mert nem árt ha rögzülnek a fenti sorok, aminek az esszenciája az lenne, és ha kell 10x leírom egy bejegyzésen belül, hogy kizárólag úgy fogsz nagyszerű és szép eredményeket elérni, ha minden izomcsoportra arányosan edzel. A férfiak is a lábukra, a nők is a felső testükre, a hátukra, és nem csak a lábukra, a férfiak nem csak a mellükre és a bicepszre.

Ezt a képet a láb izmainak edzéséhez akartam betolni, de most annyira idekívánkozott és annyira jól érzékelteti ezt a berögzött, begyöpösödött, nemekre jellemző gondolkodást, hogy a férfiak felsőtest, a nők pedig alsó test konditerem szexuálisok. A képen szereplő két madár röhejes, és a felirat tökéletesen passzol hozzá. De mielőtt a nők túlságosan is elmerülnének a mosolygásba előre szólok, hogy ugyanilyen röhejes, ha van egy szépen megformált női láb, de a felső test és főleg a karok hozzá olyanok, mint egy ilyen pépes, laza szerkezetű, fonnyadt reklámszatyor. Iszonyat lelombozó és ruha nélkül látva a kontrasztot talán még inkább elkeserítő látvány, hogy az integető hájról, ismertebb nevén konyhás néni karokról ne is beszéljek.

A tricepsz edzéseivel pontosan ezt az integető hájat lehet eltüntetni, férfiaknál pedig, a bicepsszel együtt természetesen, a legdefiniáltabban kart formálni.

Ahogyan az az anatómia rajzunkon is látható a tricepsz 3 izomcsoportra osztható, azonban minden egyes tricepsz gyakorlatnál mind a 3 izom egyaránt terhelésnek van kitéve. Vannak persze gyakorlatok, amikor egyik-másik izom intenzívebben dolgozik, de a különbség elenyésző, így nagyon nincsenek rá koncentrált gyakorlatok sem, ellentétben ugye a mell izmainak edzésénél, amikor jól elkülöníthetően lehetett edzeni a mell alsó, oldalsó, és felső részére.

Egy edzés akkor minősül hasznosnak, ha kizárólag arra az izomra összpontosul a figyelem, amire éppen dolgozunk. Mondom máshogyan, de a konklúzió ugyanaz marad. Minden egyes gyakorlat, ahol a test többi része is mozog energiát vesz el attól az izomtól, ahova dolgozunk.

Gyakran látunk a termekben olyan idiótákat, akik úgy végeznek gyakorlatokat, akár „több éves edzésmúlt után is”, hogy bemozgatják az egész testüket, így az energia mindenhova megy, csak oda nem ahova kéne. Ez főleg férfiakra jellemző. Abból a férfiakra jellemző oknál fogva, ami a „nem kell segítség, odatalálok anélkül is” gondolatiságból fakad. Ezt nevezhetjük büszkeségnek, vagy én nem tudom minek, de a férfiak nem kérnek tanácsot, mert ők ugye jobban tudják. Na pontosan ez a makacs balhereség tapasztalható a termekben is. Nem kell segítség, én tudom hogyan kell edzeni. A nőkre ez nem jellemző. Ők a nemükből adódóan segítséget kérnek bármibe is kezdenek bele. Az már egy másik kérdés hogy a fent említett koordinációs képességük hiánya miatt nem tudják, vagy csak nagyon nehezen végrehajtani a gyakorlatokat, de ez már egy másik kérdés, és már beszéltem is róla.

Hogy jobban érthető legyen miről beszélek, íme itt egy videó. Nem fűznék hozzá semmiféle kommentárt, mert a videó önmagáért beszél, 0:23-nál kezdődik a lényeg.

Mekkora barom. Na mindegy. A megállapítás, a tricepsz gyakorlatokra is vonatkozik. Minden tricepsz gyakorlatnál, de főleg a lórúgásnál KIZÁRÓLAG az alkar mozoghat, minden más testrész mozdulatlan kell hogy maradjon. Mozdulatlan, mint egy szobor. Nem mozog a hát, nem fejtünk ki erőt a lábakkal, sem a felső kar mozgatásával, semmivel. És ami talán a legfontosabb. A csukló egyenes marad végig, és pontosan ez az, amire a nők egyszerűen képtelenek. Úgyhogy egyre inkább azon gondolkozom, hogy az edzéseimen kötelezővé teszem a bandázs kötés használatát, ami fixen tartja a csuklót. Igen, ezt fogom tenni.

Gyakorlatok

Tolódzkodás

Tolódzkodás

Ezt a gyakorlatot csak akkor tudod hibátlanul kivitelezni, ha kitudod nyomni a saját testsúlyodat legalább egyszer. Amíg ez nem megy, addig a tricepszed nem áll készen komolyabb terhelésre, így az mindenképpen erősítésre szorul. Egyébként azért is jók ezek a saját testsúlyos gyakorlatok, mert pontosan megmutatja, hogy az erő állóképességed milyen állapotban van. Fekvőtámasz, húzódzkodás, tolódzkodás. Ez a 3 alap gyakorlat, amit a civilizációnk 2%-a képes megcsinálni helyesen, és ebben már benne van az a 36 nő is, aki képes erre. De talán még ennyi sem.

Ellensúlyokkal könnyedén fejleszthető gyakorlat és rendkívül hatékony. Ne dőlj előre, mert akkor az már mell lesz és a tricepsz csak másodlagos lesz.

Tricepsz set egyenes padon

Tricepsz set egyenes padon

Remek gyakorlat ez is, csak nagyon nehéz. Ahogy haladunk előre az Edzés Anatómia világában, úgy egyre nyilvánvalóbbá kell váljon mindenki számára, hogy a súlyzós edzések mennyivel komplikáltabbak annál, mint hogy pakolgatjuk a súlyokat. Koordinációs készségek kellenek hozzá, a testünk tudatos mozgatása és olyan alap követelmények betartása, mint hogy például a csuklót tartsuk egyenesen gyakorlat közben is. Nem vérszívásból mondom, de a nők igen nagy része erre képtelen, de ez nem az ő hibájuk. A koordináció, az arányok és távolságok megtartása és úgy általában a testük egészének kontrollált irányítása, a mozgásuk feletti uralom sokkal, de sokkal nehezebben megy a nőknek alapból mint a férfiaknak. Ez nem hímsovinizmus, ezek a tények és a több évnyi tapasztalat.

Végezzétek francia rúddal a gyakorlatot de csakis akkor, ha már készen álltok rá. Ha már megy a tudatos légzés, a súly lassú eresztése, a helyes testtartás. Ehhez a gyakorlathoz egészen biztosan személyi edző felügyeletére lesz szükség, ne nagyon próbálkozzatok vele egyedül.

Tricepsz set 30°-os padon

Tricepsz set 30°-os padon

Ugyanaz, csak 30°-os padon

Tricepsz set 90°-os padon

Tricepsz set 90°-os padon

Az lenne a legjobb, ha kezdetben súlyok nélkül, csak a mozgást gyakorolnátok be, majd fokozatosan minimális súlyokkal tennétek ugyanezt és így tovább. Az a személyi edző, aki az első edzésektől kezdve komoly súlyokkal terhel titeket hagyjátok ott és kérjétek tőle vissza pénzt, mert lehet hogy van papírja róla, de a tudását vagy nem tudja megfelelően átadni, vagy az intézményben, ahol végzett komplett idióták tartanak órákat, és ezen a ponton hirtelen nem is tudom eldönteni melyik a szomorúbb.

Egykezes tricepsz csigán

Egykezes tricepsz csigán

A csigás tricepszek kissé komplikáltak, mivel itt meg kell találni a megfelelő magasságot. Azt a magasságot, amikor a kar felső része egyenes vonalban marad és itt is kizárólag az alkar mozog. A csigás gyakorlatoknál a test stabilitása elsődleges szempont. Az álló helyzetben történő gyakorlatoknál a láb kissé behajlít, hogy a gerinc minimális terhelésnek legyen kitéve. A tenyér feléd néz. Remek gyakorlat.

Lórúgás

Lórúgás

A lórúgás, a tricepszek második legbefolyásosabb Istene. Rendkívül hatékony gyakorlat, és itt jön elő az a felvetésem, amit a bevezetőben is írtam, hogy majd később kitérek rá. És a később most van.

Tricepsz padon egykezes súlyzóval - helyes tartás

Tricepsz padon egykezes súlyzóval - helyes tartás

A kar, a fej mellett marad végig. Ha máshogy nem megy, tartsatok ellent neki a másik kézzel. A súly, ha lehetséges, a tarkó alsó részig menjen le. A test többi része nyilván mozdulatlan marad.

Tricepsz padon egykezes súlyzóval

Tricepsz padon egykezes súlyzóval

Mivel ez a gyakorlat nem annyira komplex, mint a tricepsz set és a pad valamennyire stabilizál, így kezdőknek erősen javasolnám ezt a gyakorlatot.,

Tolódzkodás padon 1.szint

Tolódzkodás padon 1.szint

Ha a lórúgás a második legbefolyásosabb Isten, akkor az első kétség kívül a tolódzkodás padon, ismertebb nevén sittes tolódzkodás.

1. Csípőszélesen ráülsz a hüvelyk ujjaidra, ez lesz a távolság.
2. Amikor a gyakorlatot végzed, akkor a pad végig kell hogy súrolja a hátadat, ekkor végzed helyesen.
3. Az ideális mélység, ha a könyököd és a vállad a leereszkedésnél egy vonalban van. Ez lesz a legmélyebb pont, és innen tolod fel magad. Természetesen a hát itt is a pad szélét súrolja.

Kezdetekben nem fog menni, még az első szinten sem. Először csak ereszd le magad félig, majd ha ez megy már legalább 8 -10x, 4 sorozatban akkor menj egyre lejjebb, a már említett könyök-váll vonalig.
4. A KÖNYÖK HÁTRA MEGY, NEM OLDALRA!!!!!
5. Akkor válts szintet, ha szabályosan megy a 4 ×12 sorozat. Nem csak ennél, hanem a további szinteken is.

Tolódzkodás padon 2. szint

Tolódzkodás padon 2. szint

A lábad egyenes, cseszettül nyújtva van.
Ja és,
A KÖNYÖK HÁTRA MEGY, NEM OLDALRA!!!!!

Tolódzkodás padon 3. szint

Tolódzkodás padon súllyal 4. szint

Tolódzkodás padon súllyal 4. szint

A gyakorlat annyi kihívást mindenképp jelent, hogy a kellékek száma két paddal növekszik. Tehát takarítsunk le valakit a mellettünk lévő edzőpadról és az így bezsákmányolt padokat állítsunk egymás mellé. Miután egy szép hidat képezünk a két pad között, óvatosan süllyedjünk a mélybe. Lábak ugye végig milyenek? Hát persze, hogy kibaszottul egyenesek.

Fekvőtámasz kereszt tartásban

Fekvőtámasz kereszt tartásban

Itt a kezek kereszt irányban vannak, a tenyered a mellkasodnál. Bárhol végezhető, remek gyakorlat, ami nem igényel semmiféle eszközt.