röviden

Kevesen tudják, de a World Class Health Academy tavaly ilyenkor majdnem végleg bezárta kapuit, és tette mindezt annak ellenére, hogy egy globális, a világ 12 országában több mint 50 sikeresen működő exkluzív klubhálózatról van szó.

Könnyű lenne persze a sajátos magyarországi állapotokra fogni a jelenséget, mert mint tudjuk, itt semmi sem működik úgy, mint tőlünk nyugatabbra, de jelen esetben kivételesen nem erről van szó. A World Class 2008. május 10-én ünnepélyes keretek között megnyitotta kapuit, majd 3 teremmel megkezdte magyarországi működését, amelyből mára már csak kettő maradt, és persze nem véletlenül. A World Class (mostantól WCH) felső kategóriás termeiről és kiemelkedő wellness-szolgáltatásairól ismert, amit hibátlanul megtalálunk Budapesten is. A két alapvető probléma a WCH-val kapcsolatban a helyszínválasztás és a termek nagysága. A WCH legnagyobb tragédiája éppen ennek a két tényezőnek a borzalmas keverékében található meg, mert itt van a legnagyobb termük, a Sun Palace, ami ugyan 3 szintes, de kibaszottul szar helyen van. Óbudának egy kieső részén, a HÉV mellett, egy lakótelepi negyed közepén, távol mindentől, ami még nem is lenne akkora baj, de 2 km-es körzetben sehol egy irodaház vagy egy forgalmasabb utca, ami bevonzaná a pénzesebb vendégeket, mert a lakótelepek népe nem hiszem, hogy megengedheti magának a 30 ezer forintos havibérleteket. A Szépvölgyi út és a ll. kerület közelsége is csalóka, mert aki igazi pózer köcsög, az nem fog lejárni a HÉV mellé a lakótelepre edzeni, legyen a terem bármennyire is jól felszerelt. Azoknak ott van az Arnold Gym a Kolosyn, vagy az Oxygen Wellness…

Aztán itt van a második, még életben lévő klub, a Marriott hotel első emeletén lévő terem. A helyszínválasztás itt egészen kiváló, és a kilátás véleményem szerint az egyik legszebb a városban. Folyamatosan érkeznek a vendégek is, ugyanis mint említettem, egy 5 csillagos hotelben van a klub. Az itt héderelő üzletemberek és a poggyászként velük utazó barátnők, feleségek, szeretők folyamatosan táplálják a helyet, és mivel az V. kerületről beszélünk, a legnagyobb sznobok erőszeretettel látogatnak el ide. Egyik haverom bróker a BudaCashnél, a 11. kerületben dolgozik, Hűvösvölgyben lakik, de mégis idejár edzeni, mert neki számít a hely, és számít az exkluzív környezet. A Marriottnál jó a helyválasztás, de kisebb a terem, mint egy kínai farka. A súlyzós rész nem lehet nagyobb 60 négyzetméternél, ami azt jelenti, hogy ha beesik egyszerre tíznél több ember, akkor egyszerűen már lehetetlen edzeni. A legalapvetőbb gépek ugyan megvannak, és itt be is tudom fejezni a felsorolást. Ha jól számoltam, 16 gép van összesen, ami egyszerűen röhejes, ráadásul úgy, hogy abból 6 kardiogép. Teljes értékű munkát nem lehet végezni, de én azt hiszem, ennek a teremnek nem is ez a küldetése. Ez a klub tökéletes hely a kitartott feleségeknek és a pénzelt kurváknak, valamint az elhízott közép- és felsővezetőknek, akiknek a kondizás annyiból áll, hogy 55 perc telefonálás sportcipőben.

A harmadik hely az Avenue Garden az Andrássyn, ami ugye fél évvel ezelőtt kilehelte a lelkét. Na ez a terem szar helyen is volt, és a terem nem egy konditerem volt, hanem egy gazdag fickó személyi edzőterme. Ide jártam 3 hónapig, mert közel volt hozzám, és megfigyeltem, ha korán reggel megyek, akkor rajtam kívül max. 1 ember szokott lenni, azaz éppen elférünk egymás mellett. Szerettem ezt a termet, mert hangulatos volt, és ha nem volt rajtad kívül senki, ami jó eséllyel így volt, akkor tényleg úgy érezhetted, hogy a házadban úszol a medencében, és mellette ott a pezsgőfürdő. Ennyit a termekről röviden bemutatkozó jelleggel, és most vizsgáljuk meg kicsit részletesebben is őket.

Sun Palace

Egy évig egy közeli ismerősöm recepciósként dolgozott a WCH-nál. Egy ideig az Andrássyn, aztán átkerült a Sun Palace-ba, és ha kellett, besegített a Mariottban is, azaz közeli infóim vannak a helyről és a háttérben zajló folyamatokról is. Amikor még három teremmel ment a WCH, akkor a Sun Palace és az Avenue Garden is komoly anyagi nehézségekkel küzdött, és hónapokig úgy volt, hogy bezár a hely, mert nincs elég vendég, és a fenntartási költségeket sem tudta mindig kitermelni a hely. Az Andrássy úti terem vesztét a Sun Palace vonaglása okozta végül, és mivel az SP-beruházásban nagyságrendekkel nagyobb összegek állnak, ezért döntöttek úgy, hogy inkább bezárják az Andrássy úti klubot, ezzel mintegy megmentve a Sun Palace-t a bezárástól. Azóta már konszolidálódott a helyzet, és a Sun Palace összeszedte magát. Nem tudom pontosan, mi történhetett, talán kirúgták a töketlenkedő értékesítőjüket, aki addig szart se csinált, vagy új menedzsment érkezett, aki elkezdett érdemben dolgozni, de most már szervezett iskoláscsoportok járnak a Sun Palace-ba, és a vendégek is kezdenek megérkezni.

A Sun Palace három szintre és ebből kifolyólag három részre tagolódik. Az alagsorban van egy súlyzós részleg és az első emeleten, ami röhejes, mert ha úgy jön ki az edzésterved, akkor elkezded lent a fekve nyomást, de a melltológéphez már fel kell menned lifttel az elsőre, majd vissza a 45’-os padhoz, és ha hasazni akarsz, akkor megint fel kell menned. Nem tudom, ki volt az a barom, aki ezt kitalálta, de egy komoly edzést véghez sem lehet itt vinni, mert ha figyelünk a pihenőidőkre, akkor be sem tudjuk tartani a szüneteket, mert állandóan liftezgetni kell. A terem gépileg ha nem is egy fitnesz 2000, de azért nagyjából rendben van. Van külön egy aerobik- és egy spinningterem, a földszinten van a wellnessrészleg. 25 méteres medence, szauna, gőz, nincs is ezzel semmi probléma, csak ne lenne ennyire szar helyen, és ne tagolnák szanaszét a kondis részleget. Most éppen átalakítják a helyet, meglátjuk mi lesz belőle.

Az öltözök és a zuhanyzó a szokott minőségben, semmi különös, viszont én egy személyi edzőt láttam ott munka közben, de bár ne láttam volna, ugyanis egy nő épp a vállból nyomással próbálkozott, de olyan rosszul csinálta, hogy szerintem eltört közben a kulcscsontja. Az edző vagy ki a faszom, aki ott állt fölötte World Class-os pólóban, meg csak nézte, és egy kurva szót nem szólt, hogy te, figyelj már, ezt nem így kéne, mert a nyílt törés nem tartozik hozzá a gyakorlathoz. Ja igen, a recepciós csajok rendszeresen ott buliznak zárás után, és nem nagyon volt olyan hely, ahol a havercsaj ne szexelt volna, de sajnos nem velem. Én csak a húgát vittem el még a szalagavatója után.

Marriott

Na ez egy nagyon érdekes terem, ugyanis egy hotel első emeletén van, amit én speciel kétszeri útbaigazítás után találtam csak meg. Annyira üvölt a helyről, hogy külföldiek számára fenntartott létesítmény, hogy csak éppen ki nem írják. A teremből gyönyörű kilátás nyílik a Gellért-hegyre és a Budai Várra, tényleg kurva szép az egész, csak kár, hogy edzőteremről beszélünk, és nem a Hop On Hop Off városnéző buszról. Személyesen kerestem fel a helyet, mert itt még nem voltam, ahol körbevezettek, és megmutattak mindent, de amikor fotózni akartam, akkor azt nem engedték meg, pedig érdemes megnézni a wellnessrészlegüket.  Olyan az egész, mint egy barlang. Mindenhol tompa fények, jól elrejtett szaunarészleg, valami ilyesminek képzelem el Hugh Hefner kúróbarlangját is. Kicsit olyan érzésem volt itt is, hogy ez sem az az igazán nagy nyilvánosság számára kitalált konditerem volt az alapkoncepció, hanem egy amolyan kis létszámú, privát klub, ami persze tök jó lenne, de ez nem eredményez annyi vendéget, ami el tudná tartani a helyet, a belépők meg nem olyan magasak, hogy 40-50 ember nyereséget tudjon termelni. Főleg ha szalonvendégekről beszélünk, akik nem rendszeresen járnak, csak hetente, jó esetben akkor is egyszer. Egy konditeremben a pénz egy jelentős részét a pult hozza be, és az egyéb szolgáltatások, amihez nem árt, ha van legalább 20 rendszeres vendég. A bérletek meg a napi belépők talán fedezik a milliós rezsiszámlákat, mint ahogyan a bulikban sem a belépő a nagy biznisz, hanem a pult, de én megmondom őszintén, nem nagyon látom, hol termelne nyereséget a hely, na nem mintha nem szarnám le vastagon, csak kár lenne, ha a Marriott is az Avenue Garden sorsára jutna. A súlyzós termen kívül egyetlen aerobikterem van, elférnek benne kb. 15-en, van szauna, jacuzzi, gőz, meg az öltözők, amiben olyan érzésem volt, mintha egy hajó kabinjában lennék. Hibátlan a terem a maga szintjén, de kicsi, és ez megöli az egészet. A személyi edzőkről annyit, hogy van egy Fanny nevű kiscsaj, aki ott dolgozik személyi edzőként, na annak kurva jó segge van.

Andrássy Avenue Garden

Halottról vagy jót vagy semmit, írja a népi proli közhelyszótár, úgyhogy ide nekem semmit nem szabadna írnom. Imádtam ezt a helyet tényleg, mert ha csak én voltam egyedül, akkor tökéletes terem volt. 2008-ban még nem figyeltem olyanokat, hogy milyen felszereltségű a géppark, és hogy le tudok-e edzeni egy komplett programot a megfelelő gépekkel, akkor még számomra tökéletesen elég volt az érzés, hogy egy luxusapartman kerthelyiségében úszkálok egy alulról megvilágított medencében, ahol ingyen volt a törölköző, amit persze itt is szarrá rabolt mindenki. Az Avenue Garden messziről úgy nézett ki, mint egy koncepciós üzlet, azaz mint a Louis Vuitton vagy a Gucci budapesti kirendeltsége. Az ilyen boltok lényege a presztízsmegjelenés, maga a jelenlét. Egyel több sor a WorldClass.com-on. Semmit nem termelnek ugyan, de kell a a statuálás egy európai főváros sugárútján. Hát valami ilyesmi volt ez a klub is, mert amikor bementem, mindig azt éreztem, hogy valamilyen kiállítóteremben vagyok, ahol a gépeknek nem az a szerepük, hogy eddzenek rajta, hanem hogy ott áll, úgy áll, olyan szögben, és ez milyen jól néz már ki a szürke márványcsempékkel kombinálva, ahogy megtörik rajta a medence vizének fénye. Ezt a szellemiséget tökéletesen letükrözte a nyitóparti is, csak ott hibázott az elképzelés, hogy ez nem egy kurva galéria, hanem egy konditerem. Csak idő kérdése volt, hogy mikor zár be, és a Sun Palace-féle Lehmann Brothers-i állapot végül meg is hozta az Avenue Garden felett az ítéletet (nem úgy, mint Stohl „kokain” András felett).

Árak

Prémium termekről van szó. Ez az árakon és a vendégkörön is meglátszik. Azért szeretek ilyen helyekre járni, mert egy felszínes köcsög vagyok, az ilyen helyeken garantáltan nincsenek cigányok, de ami még ennél is fontosabb, ha egyáltalán lehet ezt mondani, hogy kulturált, igényes, társadalmilag jól szocializált emberekkel vagy együtt hetente 3× másfél órán keresztül, ami nem tűnik soknak, de ha rendszeresen jársz egy helyre, akkor már igenis sokat számít.

A Sun Palace-ban az éves bérlet 112.000 (1 éve még 160-180 ezerrel próbálkoztak), 6 hónapos 67.200, 3 hónapos 44.800. Egyik helyen sem szeretik, ha csak havibérletet veszel, nem is nagyon promózzák, és csak akkor nyögik ki, hogy ja, igen, van havibérlet is, ha arra külön rákérdezel. Egyébként 27.000 HUF.

A Marriottban nyári akció van, ami biztos jele annak, hogy lófasz se jár oda lassan, de a nyár egyébként is gyengének mondható szinte az összes konditeremben. Az akció keretében 111.000 az éves bérlet 122.000 helyett, a 6 hónapos stabilan 80.000, míg a 3 hónaposhoz is hozzányúltak, ami most 55.000 helyett 46.000 HUF. A Marriottban még a Sun Palace-nál is jobban utálják a havibérleteseket. Konkrétan nem is árulnak havibérletet, azaz van egy próbahónap, aminek a keretein belül 20.000 forintért kipróbálhatod a termet egy hónapig, de ha megígéred, hogy délután 4 előtt nem tolod oda a spúr pofádat, akkor csak 16.000. Napijegyekkel, diákkedvezményekkel meg egyéb ilyen madár dolgokkal nem is foglalkoznak.

A World Class Health Academy Magyarország tehát az alapkoncepcióban hibás, mert lehet egy hely bármennyire igényes és exkluzív, ha egyszer szar helyen van, és a szakmai tényezőket figyelmen kívül hagyják, az hosszú távon nem lehet egy jól működő, rentábilis rendszer. A még két megmaradt egység ennek ellenére 3 év után kezdi megvetni a lábát a Duna két partján, aztán meglátjuk, mi lesz, mert legközelebb már nem lesz egy Avenue Garden, amit beáldozhatnak, ha baj van…